Už medį parke – 500 eurų

Sąjūdžio parko dalyje baigti apželdinimo darbai. Šioje viešojoje erdvėje pasodinti aukštesni, storesni ir stipresni nei įprasta medžiai. Už kai kuriuos plačiašakius savivaldybė mokėjo 500 eurų.

Darbai beveik baigti

Medžiai buvo sodinami Sąjūdžio parko dalyje nuo Jūrininkų prospekto iki P.Mašioto progimnazijos stadiono. Šioje teritorijoje įkurdinti 276 įvairūs plačiašakiai.

Patys medžiai kainavo 86 tūkst. eurų. 14 tūkst. eurų atsiėjo jų pasodinimas ir vejos atkūrimas. Lėšos darbams buvos skirtos iš Aplinkos apsaugos specialiosios programos.

Medžiams sodinti atskiras konkursas nebuvo skelbtas. Lapuočius savivaldybė pirko iš įmonės, su kuria sudaryta sutartis dėl sodinukų tiekimo, sodinimo darbus – iš miesto želdinių prižiūrėtojų. Pasinaudota sutartyse numatytais įkainiais.

"Darbai buvo atlikti pagal apželdinimo projektą. Šioje Sąjūdžio parko dalyje įrengti takai, žaidimų ir sporto įrenginiai, tačiau buvo daug atvirų erdvių. Pažiūrėjome, kaip atlikti darbai. Gražu. Šis parkas jau panašėja į tikrą parką", – tvirtino Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė.

Ieškojo didesnių ir tvirtesnių

Kai kurių medžių, kurie pasodinti Sąjūdžio parke, kainos gali nustebinti. Tačiau pabrėžta, kad specialiai rinktasi kokybiškesni, brandesni, tvirtesni medžiai, o jie brangiau ir kainuoja.

Sąjūdžio parke pasodinti aštuoni medžiai, kurių vienas kainuoja apie 519 eurų.

Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vyriausioji specialistė Jolanta Rimkienė pasakojo, kad tiek kainavo penki paprastieji ąžuolai ir vienas paprastasis kolonos formos ąžuolas.

Taip pat du paprastieji bukai, kurių forma lyg fontano.

"Šie medžiai brangesni nei kiti dėl savo rūšies. Kainą lėmė ir tai, kad jie nėra maži medeliai. Jų aukštis siekia 4,5–5 metrus, o skersmuo – per 30 centimetrų. Jie – kaip suaugę medžiai. Dėl to tokia ir kaina. Visuose medelynuose tokie medžiai brangiai kainuoja", – aiškino vyriausioji specialistė.

Likusių medžių, pasodintų Sąjūdžio parke, vieneto kaina svyruoja nuo 200 iki 400 eurų. Pasodinta liepų, pelkinių ąžuolų, klevų, kaštonų, šermukšnių, gudobelių, gluosnių, beržų. Taip pat – ir spygliuočių: maumedžių, eglių, juodųjų ir paprastųjų pušų.

Niokoja vėjai

J.Rimkienė atkreipė dėmesį, kad viešosiose miesto erdvėse sodinamiems medeliams keliami didesni reikalavimai: aukščio, skersmens, rūšies. Žiūrima, kad jie būtų atsparesni. Sąjūdžio parkui buvo parinkti dar stipresni ir stambesni medžiai, nei sodinami pačiame mieste.

"Ten yra labai vėjuota vieta. Vėjai greitai nuniokoja laibesnius medelius, kurie yra pigesni. Nulaužia viršūnę ir šis nebesiformuoja. Lieka kreivas, šleivas. Tada reikia sodinti naujus. Tai kainuotų brangiau, nei sodinant iš karto tvirtus medžius", – komentavo vyriausioji specialistė.

Pasak J.Rimkienės, prieš kelerius metus Sąjūdžio parke buvo sodinti mažesni medžiai. Vėjai juos taip suniokojo, kad liko be viršūnių ir šakų.

"Geresnius medelius dar persodinome į kitą parko vietą, vakarinę dalį. Nulaužtus teko pašalinti", – pasakojo vyriausioji specialistė.

Sąjūdžio parke medžių sodinimo darbai jau baigti, atnaujinta ir veja. Dar liko užbaigti kloti trinkeles.

Artimiausiu metu čia bus įrengta lietaus nuotekų sistema. Ši parko dalis yra nuolat užliejama.

Išlygins erzinantį kalną

Dar šią vasarą turėtų prasidėti kitos Sąjūdžio parko dalies, kuri yra prie bažnyčios ir "Pajūrio" pagrindinės mokyklos stadiono, atnaujinimo darbai. Artimiausiomis savaitėmis tikimasi pasirašyti sutartį su konkurso nugalėtoju.

Nesutvarkytoje Sąjūdžio parko dalyje darbo bus daug. Čia supiltas žemių kalnas, kuriuo ne kartą piktinosi gyventojai. Jis bus išlygintas. Taip pat ketinama įrengti pėsčiųjų ir dviračių takus, apšvietimą, pastatyti nedidelį amfiteatrą, kuriame galės vykti renginiai.

Nebus pamirštas ir jaunimas. Sąjūdžio parke atsiras vienas geriausių riedlentininkų, riedutininkų, BMX dviratininkų parkų Lietuvoje. Pastarojo plotas sieks apie tūkstantį kv. metrų.

Sutvarkyti bus ir želdiniai, suformuotas nedidelis tvenkinys. Per pastarąjį ketinama nutiesti tiltelį, kuriuo būtų galima vaikščioti. Numatyta įrengti ir daugiau aktyvaus bei pasyvaus poilsio zonų, pastatyti suoliukų, šiukšlių dėžių.

Atnaujinti numatytą teritoriją, kurios plotas siekia apie 2,8 ha, ketinama per trejus metus.

Užbaigus šiuos darbus, liks nesutvarkyta Sąjūdžio parko teritorija, esanti prie Jūrininkų prospekto. Jos atnaujinimo projektas taip pat yra parengtas, tačiau, kada vyks darbai, neaišku.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lankytoja

Lankytoja  portretas
Maciau medi kazkokios ligos uzpulta- lapai susiraite , pajuode ... jei jau tokie brangus , tai reiktu pasirupinti , kad nesunyktu

dėl asociacijos

dėl asociacijos portretas
Šiaip aš pats vadovauju asociacijai. Niekas jokių 2 proc. neduos. Juos gali savo deklaracijose paskirti tik patys gyventojai. Ir net tuo atveju tu gauni ale finansavimą, bet jokių įstatiminių, derybinių ar dar kokių galių neįgauni.

Dėl asociacijos

Dėl asociacijos portretas
Cha, matosi kad jūs runk pardon, visai nieko nežinantis.Taigi šios apygardu asociacijos(o apygardos Klaipėdoje 4), kap yr užplanuota,ateityje ims piningą skirta būtent kuonkrečios apygardos infrastruktūros gerinimams ar kitoms panašioms reikmėms.Kuomet buvo susikūre Bendruomenių Tarybos su seniunaičiais anų sudėtyje,joms Vilnius kiekvienais metais skirdavo nepanaudoto 2proc.mokesčio dali.O tai buvo apie 140 000Lt kasmet.Tarybos juos skirstydavo, teikdavo paraiškas panaudojimui..Tep atsirado vaikų aikštelės miegamuosiuose raj..//Na o kuomet kažkas apygarduoj paskubėjo pasivadinti Bendruomenės asociacija ir tur tik kuopele belaukiančia "prafinansavimo", niekam nei šilta nei šalta.Kas pirmesnis tas gudresnis.Čia kap Puteikis plius-nutaikė banga pasireklamavimui ir dabar kiša ka čia neva VISUOMENINIS KOMITETAS:D)O tikriajam komitetui dabar nabėr jokiu šansu isiteisinti-arba Puteikis plius, arba..niekas.Na gal "Tikrasis visuomeninis komitetas":D)-pajuokintu Klaipėda svietą D)
VISI KOMENTARAI 41

Galerijos

Daugiau straipsnių