Už neparduotus butus Klaipėdoje – mokesčių lengvatos

Nors į miesto biudžetą surenkama vis mažiau nekilnojamojo turto mokesčio, politikai nesiryžo atimti lengvatų iš nekilnojamojo turto vystytojų.

Įstatymai įpareigoja miesto tarybą iki birželio 1 dienos nustatyti nekilnojamojo turto mokesčio tarifus ateinantiems metams, todėl ketvirtadienį uostamiesčio politikai ir ėmėsi šio klausimo.

Iki šiol nekilnojamojo turto tarifas Klaipėdoje buvo 0,8 proc. mokestinės turto vertės, o netvarkomam, apleistam ar naudojamam ne pagal paskirtį nekilnojamajam turtui taikytas 1 proc.

Lengvatų buvo išsiprašę nukilnojamojo turto vystytojai – bendrovės, kurios pastatė daugiabučių namų, tačiau nesugebėjo parduoti juose įrengtų butų. Kadangi neparduotų butų statusas yra negyvenamoji patalpa, už juos reikia mokėti didesnį nekilnojamojo turto mokestį.

Verslininkai prieš dvejus metus kreipėsi į miesto valdžią, kad tokiems butams būtų taikomas mažesnis nekilnojamojo turto mokesčio tarifas. Suprasdami sunkią nekilnojamojo turto vystytojų padėtį, politikai tuomet pritarė, kad neparduotiems butams būtų taikomas 0,3 proc. nekilnojamojo turto mokestinės vertės tarifas.

Tačiau šįkart miesto tarybos narių buvo paprašyta nekilnojamojo turto mokesčio tarifų, įsigaliosiančių nuo kitų metų, nebediferencijuoti – visam turtui taikyti 0,8 proc., o apleistam 1 proc. tarifą.

Tokiam sprendimo projektui jau buvo pritarę Finansų ir ekonomikos komiteto nariai, nes esą nebuvo gauta nekilnojamojo turto vystytojų prašymų vėl gauti lengvatų.

Tačiau kai toks politikų sprendimas buvo paviešintas žiniasklaidoje, pasipylė verslininkų prašymai taikyti 0,3 proc. nekilnojamojo turto mokesčio tarifą neparduotiems butams.

Todėl ketvirtadienį vykstančiame miesto tarybos posėdyje ekspromtu gimė pateikto sprendimo projekto papildymas punktu, kad 0,3 proc. tarifas taikomas tinkamais naudoti pripažintiems, bet neparduotiems butams, jei jie nenaudojami ekonominei ar kitai veiklai.

Nors kai kurie politikai pageidavo, jog sprendimo projektas būtų atidėtas, kad būtų galima dar padiskutuoti dėl lengvatų, tokie pageidavimai ir liko tik pageidavimais. Finansų ir turto departamento direktorė Aldona Špučienė priminė, kad sprendimą dėl tarifų reikia priimti iki birželio 1 dienos, nes priešingu atveju kitais metais visam nekilnojamajam turtui teks taikyti mažiausią – 0,3 proc. tarifą.

Todėl galiausiai politikai nusprendė, jog visam nekilnojamajam turtui, už kurį privaloma mokėti mokesčius, kitais metais taikyti 0,8 proc., apleistam – 1 proc., o neparduotiems butams – 0,3 proc. tarifą.

Šiųmečiame miesto biudžete suplanuotos nekilnojamojo turto pajamos – 22,1 mln. litų arba 6,4 proc. visų pajamų.

Pernai Klaipėdoje surinkta 23,7 mln. nekilnojamojo turto mokesčių, o 2010-aisiais – beveik 27,5 mln. litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

rew

rew portretas
Mokesčio lengvata neparduotam butui gali būti tik pirmus metus, o jau antrais ir paskesniai metais lengvatos taikyti jau nereikėtų. Tada greičiau pardavinėtų ir nelaikytų aukštų, nerealių kainų.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių