Už nereikalingus daiktus – kompostas

  • Teksto dydis:

Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC) ir šį pavasarį klaipėdiečiams dovanoja kompostą – derlingą juodžemį, pagamintą iš Klaipėdos regione surinktų ir perdirbtų žaliųjų atliekų.

„Iš Klaipėdos gyventojų ir įmonių surinktas žaliąsias atliekas mes supūdome ir pagaminame kompostą. Žolė, šakos, lapai, vaisių ir daržovių likučiai perdirbami Glaudėnų žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelėje. Vėliau tą biologiškai skaidžią masę persijojame ir atskyrę derlingą kompostą supakuojame į maišus bei dovanojame tiems, kas atgabena atliekas į KRATC didžiųjų atliekų surinkimo aikšteles“, – pasakojo Ramunė Šličienė, KRATC Ekologinės infrastruktūros administravimo skyriaus viršininkė.

Šiemet KRATC supakavo apie 2 000 maišų komposto. Jie išvežioti į viso Klaipėdos regiono didžiųjų atliekų surinkimo aikšteles. 

Kiekvienas gyventojas, atvežęs nebereikalingus daiktus į šią aikštelę, gali pasiimti maždaug 15 kilogramų komposto maišą. 

„Klaipėdos mieste yra trys atliekų priėmimo aikštelės – Šiaurės prospekte 30, Tilžės gatvėje 66A ir Plieno gatvėje 13. Nebereikalingi baldai, elektronika, buities daiktai, dažai, tepalai ir kitos atliekos iš gyventojų šiose aikštelėse yra priimamos nemokamai ir neribojamais kiekiais, išskyrus padangas – jų galima palikti 5 per metus, ir statybines atliekas – vienas gyventojas nemokamai gali jų atvežti 250 kg per metus“, – priminė R.Šličienė.

Visame Klaipėdos regione KRATC yra įrengusi ir administruoja 10 didžiųjų atliekų surinkimo aikštelių, o gyventojai nebereikalingą buitinę techniką, baldus, padangas ar kitą turtą turi vežti į tos savivaldybės aikštelę, kurioje yra deklaravę gyvenamąją vietą. 

„Tikrai neverta didžiųjų atliekų palikti prie konteinerių – taip teršiame savo kiemus, didiname savo mokamus mokesčius ir rizikuojame sulaukti baudos. Atvežę nebereikalingus daiktus į aikšteles ne tik prisidėsite prie švaresnės gamtos, bet ir gausite dovanų – maišą derlingo komposto, kuris pravers tvarkant daržus ar gėlynus“, – ragino KRATC ekologė.

Aikštelių adresus, darbo laiką ir vadybininkų telefonus galite rasti www.kratc.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių