Už vietą darželyje – 150 eurų

"Taip negali būti: arba kažkas nevykusiai juokauja, arba nori ką nors apgauti", – taip įtarimus apie vietos darželyje pardavinėjimą komentavo uostamiesčio savivaldybės Švietimo skyriaus vadovė Laima Prižgintienė.

Už kiek pirko, už tiek parduoda

Socialiniame tinklalapyje "Facebook", paskyroje viešoje grupėje "Keičiamės darželiais. Klaipėda", kurioje pranešimai apie norą keistis vietomis uostamiesčio darželiuose, neseniai atsirado skelbimas: "Gal kam reikia vietos darželyje "Rūta"? Parduodu. 2014 metų gimimo".

Šį skelbimą paskelbusios moters bičiulė paklausė, ar ji nebeves vaiko į darželį.

Moteris atsakė, kad ves, bet rado kitą, arčiau namų, todėl šią ir parduodanti. Skelbimas susilaukė nemažai atsiliepimų, mamytės siuntė rašiusiajai asmenines žinutes.

Galiausiai viena tiesiai šviesiai paklausė: "Visko mačiau, bet kad pardavinėtų vietą!"

Atsakas neužtruko: "O kas čia tokio? Pati nusipirkau, pati ir parduodu. Yra kaip yra. Gavau vietą visai kitame darželyje, pasikeičiau į "Rūtą", bet už pinigėlius gavau arčiau namų, tad parduodu".

Moteris paminėjo net kainą, įvardydama, kad savo vietą parduoda už tą pačią sumą, kurią išleido gaudama galimybę vesti vaiką į kitą ugdymo įstaigą arčiau savo namų.

Kita mama paklausė, kiek gi ši sumokėjo. Moteris paminėjo 150 eurų.

Norinčiųjų pasikeisti vietomis darželiuose socialiniame tinklalapyje – daugybė, tačiau nė viena mama nė karto neužsimena apie pinigus.

Tiesa, poroje skelbimų užsimenama, kad besiskelbiantieji skolingi neliktų, tačiau, ar tai užuomina į pardavimą, ar kalbama tik apie nuoširdžią padėką, neaišku.

Elektroninės sistemos neapeisi

I.Simonaitytės gatvėje esančio lopšelio-darželio direktoriaus pavaduotoja ugdymui Gina Šukelienė įsitikinusi, kad kažkas kažko nesuprato ir suklaidino kitus.

"Man labai įdomu, kas ką parduoda. Mes nieko nežinome apie panašius dalykus. Jei kas ir vyksta, tai tarp tėvų. Manyčiau, kad tokia prekyba neįmanoma, nes visi mainai eina per Švietimo skyriaus elektroninę sistemą. Galima tik pasikeisti vietomis, bet ir tai yra daroma per Švietimo skyrių. Tai nėra taip paprasta, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio. Galbūt kažkas parašė nesąmonę, pats to nesuprasdamas. Neįmanoma apeiti elektroninės sistemos", – tvirtino darželio administracijos atstovė.

Pasak direktoriaus pavaduotojos, vos iš sąrašo išbraukiamas vienas vaikas, kito eilėje laukiančio tėvams iškart elektroniniu laišku ar žinute pranešama, kad šio vaiko laukiama atvykstant per dešimt dienų.

Keistis ne taip paprasta

Klaipėdos miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja L.Prižgintienė nustebo išgirdusi kalbas apie vietos darželyje pardavinėjimą. Pasak jos, įmanomas tik keitimas, bet kiekvieną keitimo variantą svarsto Vaiko gerovės komisija.

"Vietą darželyje rodo sistema, tai vyksta automatiškai. Kartais būna, kai į Švietimo skyrių ateina vaikų tėvai ir bando klausti, ar gali užleisti kaimyno vaiką į saviškio vietą. Panašūs dalykai nevyksta. Pasiteirauja ir tuo viskas baigta. Vietoje išeinančio vaiko sistema ima iš eilės kitą pavardę.

Jeigu keičiamasi vietomis, vaikai turi būti vienodo amžiaus ir abu jau patekę į įstaigą. Tokie keitimai vyksta dėl to, kad vaikams būtų arčiau gyvenamosios vietos. Svarstomi tik tokie atvejai. Kaskart rašomi protokolai ir aktai", – paaiškino L.Prižgintienė.

Valdininkės nuomone, kalbos apie vietos darželyje pardavimą tėra teisybe neparemti gandai. Nei teoriškai, nei praktiškai parduoti vietą nesą galimybės.

Įtaria sukčių gudrybę

Švietimo skyriaus vadovė įtaria, kad tokį skelbimą galėjo parašyti koks nors sukčius, nes norinčių nesąžiningai pasipelnyti netrūksta. Todėl tokių melagingų skelbimų gali atsirasti ir daugiau.

"Jeigu žmonės naivūs ir patiklūs, gal ir susigundys. Pradžioje žmonės įsivaizdavo, kad gavę vietą darželyje ją turi kaip savo nuosavybę. Nieko panašaus. Dabar sudaromos sutartys, jeigu kas nors negrįžo iš užsienio ar dėl kitų aplinkybių neketina lankyti paskirtojo darželio, į tą vietą iškart automatiškai įkeliama kito vaiko pavardė. Daugybė žmonių dar nėra sudarę sutarčių, o įsivaizduoja, kad ta vieta – kaip sklypas sodų bendrijoje. Reikėtų gyventojus įspėti, kad tokioms provokacijoms nepasiduotų", – perspėjo L.Prižgintienė.

Beje, skelbimas apie parduodamą vietą darželyje iš atvirosios grupės skelbimų labai greitai buvo ištrintas drauge su visais atsiliepimais į jį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

As

As portretas
Sveiki, ar galima stovėti eilėje vaikų darželyje, kai gavai vieta kitame ir jame sutinki eiti, kol atsiras vieta tame kuriame nori ir paskui persikelti.

as

as portretas
tik nesekit pasaku, zinau mamyte, kuri "patepe" savivaldybeje kam reikejo ir is 153 vietos pateko i darzeli, kuri ir norejo :D

mama mama

mama mama  portretas
viska ten padaro ,ir viskas imanoma ,negauna tas kas laukia po metus ar du ,o kas atskrenda su pinigine viskas imanoma ..grazinkit viska i savo vietas ...
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių