V. Adamkus apžiūrėjo jo vardu pavadintą kriauklę

Šeštadienį Lietuvos jūrų muziejuje apsilankęs Prezidentas Valdas Adamkus ne tik susipažino su turtingomis ir įspūdingomis muziejaus ekspozicijomis, bet ir pirmą kartą pamatė jo garbei pavadintą jūrų moliusko kriauklę – Adamkaus marginelę Marginella adamkusi. Ji eksponuojama pernai atidarytoje parodoje „Lietuviškai skambančios kriauklės".

Čia pristatomos penkios jūrų moliuskų kriauklės, skirtos iškilioms Lietuvos asmenybėms: Adamkaus marginelė Marginella adamkusi, Landsbergio afrikinukė Afer lansbergisi, Každailio verpstė Chryseofusus kazdailisi, Henriko marginelė Marginella henrikasi ir Danilos mureksas Haustellum danilai. Visos kriauklės yra nedidelės – nesiekia nė dviejų centimetrų, randamos egzotinėse pusiaujo jūrose.

Šios unikalios kriauklės – kolekcininko Henriko Danilos palikimas. Henrikas Danila – klaipėdietis konchiologas, vienas žymiausių kriauklių kolekcininkų Rytų Europoje. Naują kriauklų rūšį atradęs, ištyręs ir aprašęs asmuo turi teisę atrastai kriauklei suteikti vardą. Tačiau aprašyti ir įtraukti į sistematiką kriauklę gali tik mokslininkai. Henrikas Danila  atrado bent dešimtį naujų kriauklių rūšių, tačiau oficialiai pavadinimus joms suteikdavo mokslininkai malakologai. Dvi kriauklės pavadintos paties kolekcininko vardu: Danilos mureksas ir Henriko marginelė.

Prezidentas Vladas Adamkus pasakojo, kad 1992 metais jį žinia apie tai, kad yra kriauklė pavadinta jo vardu, pasiekė dirbant JAV Vidurio Vakarų Aplinkos apsaugos agentūroje.

– Vieną rytą darbuotojai atėjo šypsodamiesi į mano kabinetą, – pasakojo Valdas Adamkus. – Klausiu, kas atsitiko, tikriausiai gavom papildomą finansavimą savo projektams. O jie sako – ne, gavom pranešimą, kad naujai atrasta kriauklių rūšis pavadinta mano vardu. To tikrai nesitikėjau, net nežinojau, kad atrandamos dar naujos kriauklių rūšys.

Taip kolekcininko Henriko Danilos valia į vieną susiliejo gamta ir politika. Valdą Adamkų jis įvertino už jo nuopelnus gelbstint  Amerikos Didžiuosius ežerus ir skleidžiant gamtosaugos idėjas dar sovietinėje Lietuvoje.

Parodoje eksponuojamos kriauklės lietuviškais vardais, pristatomi asmenys, kurių vardai joms suteikti, vaizdo rėmeliuose rodomi interviu su jais.

Prezidentas Valdas Adamkus, prisimindamas sovietinius laikus, tvirtina, kad gamtosaugos idėjos tuomet ragino saugoti ne tik aplinką. Ekologinė mintis, besiformuojantys Žaliųjų judėjimai buvo vieni iš takų, atvedusių Lietuvą į Nepriklausomybę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

emigrant

emigrant portretas
Apsik ta savo zeme ir apsiark, kloune :))))

Nuosirdi.

Nuosirdi. portretas
Alma Adamkiene ir Valdas Adamkus yra musu tautos Sviesuoliai. Linkiu jiems geros ir stiprios Sveikatos.

5am

5am portretas
o gal jie amerikonai ? juk jie gyveno visa gyvenima isgyveno amerikoi .
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių