Vaiko teisių apsaugos tarnyba perlenkė lazdą?

Klaipėdietė apstulbo iš Vaiko teisių apsaugos tarnybos gavusi įspėjimą dėl vaiko teisių pažeidimo šeimoje, kai sūnus du kartus pažymėjo tą patį autobuso bilietą.

Laiško turinys pribloškė

Nuo šių metų sausio įsigaliojus naujajam Administracinių nusižengimų kodeksui, tėvai stebimi tarsi pro didinamąjį stiklą.

Klaipėdietė Danutė Janušonytė tuo įsitikino savo kailiu, kai išsiblaškęs sūnus maršrutinio autobuso bilietą panaudojo dukart.

Užuot gavusi raginimą susimokėti baudą, moteris sulaukė laiško iš Klaipėdos savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus.

Jame rašoma, kad trylikametis jos sūnus balandžio 22 d. padarė nusižengimą, numatytą Administracinių nusižengimų kodekso 446 str. 3 d.

Trumpiau tariant, važiavo be bilieto keleivine transporto priemone.

Todėl tėvai esą neatliko savo pareigos ir neužtikrino teisėtų vaiko interesų.

"Pakartotinai padarius nusižengimą, Vaiko teisių apsaugos skyriuje bus renkama informacija dėl galimo vaiko teisių pažeidimo šeimoje, vaiko tėvams bus surašomas protokolas pagal LR Administracinių nusižengimų kodekso 73 str. ir medžiaga perduodama nagrinėti teismui", – dėstoma laiške.

Toks formalizmas pašiurpino Danutę.

Laukiau baudos, o gavau laišką, kad pažeistos vaiko teisės. Viršūnė.

"Pavyzdys, kaip dirba biurokratai. Vaikas per žioplumą du kartus pažymėjo tą patį bilietėlį. Buvo išlaipintas. Atsiprašė, gražiai paaiškino kontrolierei, kad įvyko nesusipratimas. Taip sutriko, kad net mano telefono numerį pamiršo, namo grįžo iš siaubo didelėm akim, persigandęs. Laukiau baudos, o gavau laišką, kad pažeistos vaiko teisės. Viršūnė", – skėsčiojo rankomis mama.

Prilygino absurdo teatrui

D.Janušonytė paviešino gautą laišką interneto socialiniame tinkle. Netrukus į jos žinutę atsiliepė ir kiti aklu biurokratizmu besipiktinantys tėvai.

Kai kurie jų teigė gavę tokius pat įspėjimus.

"Kai dukra pažymėjo ir suglamžė bilietą, pamaniusi, kad daugiau jo neprireiks, mes gavome lygiai tokį patį raštą. Tikrai nekoks jausmas", – dalijosi įvykiu tėvai.

Esą taip elgdamiesi Vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojai  varo stresą ir vaikams, ir jų tėvams.

"Tai tėvų pažeminimas, ne kitaip. Juk vaikai užmaršūs, visko nesužiūrėsi. Absurdo teatras", – vaizdžiai išsireiškė viena klaipėdietė.

"O jeigu vaikas iškrės ką nors susilažinęs su savo bendraamžiais? Iškuls mokyklos langą ar susimuš. Juk visko gyvenime pasitaiko, patys pridarydavome visokių išdaigų. Vadinasi, tokiu atveju iš mūsų atims vaiką dėl prasto auklėjimo?" – audrinosi moterys.

Prievolė įspėti tėvus

"Matyt, vaiko teisių tarnyba persidirbo. Kur rimtos bėdos, ši institucija nemato, bet jeigu vaikas bilieto neturi, tai tėvus gali ir į teismą paduoti. Reikia skųsti tokius raštus, kad atsipeikėtų ir nenaudotų prieš mus psichologinio smurto", – kritikos negailėjo klaipėdiečiai.

Nesusipratę žmonės, gavę tokius laiškus, atakuoja ir Klaipėdos vaiko teisių apsaugos tarnybą.

Įstaigos darbuotojams tenka aiškinti tėvams, kad raštai siunčiami vadovaujantis naujuoju Administracinių nusižengimų kodeksu.

"Reaguoti mes privalome. Visa informacija apie nepilnamečius, tai yra vaikus iki 16 metų, padariusius pažeidimus, perduodama savivaldybės administracijos direktoriui. Jis savo ruožtu deleguoja šiuos raštus mūsų skyriui", – aiškino Klaipėdos vaiko teisių apsaugos tarnybos viršininko pavaduotoja Virginija Gelažnikienė.

Valdininkė ramino, jog tėvai neturėtų gąsdintis, visi jie gauna iš anksto paruoštus vienodo turinio laiškus.

"Kol kas jokių bausmių vadinamiesiems zuikiams netaikome, tėvams protokolų nerašome ir atvykti į mūsų skyrių nekviečiame. Gauname begalę pranešimų dėl važiavimo be bilieto. Ir iš pačių tėvų sulaukiame skambučių su priekaištais. Bet paaiškiname, kad tai tik įspėjimas pakalbėti su vaikais. Žinoma, jei pažeidimai kartosis nuolat, būsime priversti imtis priemonių", – teigė V.Gelažnikienė.

Pašnekovė patikino, kad dėl bilieto dar nė viena šeima uostamiestyje nebuvo nubausta ar įrašyta į apskaitą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dom duras

Dom duras portretas
Dur domas

Patarėja

Patarėja portretas
Tai įvykis. Gavo raštą, kad vaikas važiavo be bilieto. Pasikalbėkite, kad būtų atidesnis, o ne po redakcijas bėgiokite.

Jurgita

Jurgita portretas
Tonas aišku oficialus, kas yra labai nemalonu, bet jeigu važiavimas yra mokamas, nesumokėjus yra nusižengiama, tai tėvai apie tai turi būti informuoti. Sakykim vaikas vieną kartą pamirš, vaikų teisėms bus pranešta, bet jos niekaip nereaguos, kitą kartą pavogs parduotuvėje šokoladuką nedidelės vertės.. na smulkmė ir vėl nepraneš.. nusikaltimo laipsnis vis didės.. ir kai jau bus kažkas rimto tėvai sakys, o kodėl mums nebuvo pranešta kai tai buvo pats pirmas kartas? Nereikia reaguoti į informaciją kaip į kažką baisaus.. perskaitėt, pakalbėjot su vaiku ir pamiršot, o ne einat į spaudą ir bambat, kad kiti dirba savo darbą.. vajė.. užgavo jūsų jausmus..
VISI KOMENTARAI 36

Galerijos

  • Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas
    Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas

    Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgaliais, o nuo trečiadienio iki sekmadienio. ...

  • Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda
    Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda

    Skulptūrų parkas, pritraukiantis vis daugiau lankytojų, sulaukia ir pastabų. Antai kažkas teigė pastebėjęs, esą parke gerokai sumažėję inkilų, o kai kurie likę – aplūžę ir nebetinkami sparnuočiams gyventi. ...

    3
  • Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma
    Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma

    Susisiekimo ministerija šiemet Klaipėdos miesto gatvių, kiemų ir juose esančių automobilių stovėjimo aikštelių bei dviračių ir pėsčiųjų takų atnaujinimui ir remontui skyrė milijonus eurų. Trečdalis šios sumos numatyta dau...

    3
  • Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos
    Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos

    Praėjus daugiau nei pusmečiui nuo tada, kai Turto bankas paskelbė parduosiantys buvusio kino teatro „Jūratė ir Kastytis“ pastatus, esančius Taikos prospekte, bei du namus Herkaus Manto gatvėje, Klaipėdoje, lig šiol dar neparengti j...

  • Melnragėje pasigesta informacinio stendo
    Melnragėje pasigesta informacinio stendo

    Ties įėjimu į pagrindinį Melnragės paplūdimį, Odesos promenados prieigose, pasigesta informacinio stendo, kuris buvo įrengtas vos prieš pusketvirtų metų. Paaiškėjo, jog lenta buvo nuimta atnaujinimui. ...

    3
  • „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos
    „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos

    Savaitės pradžioje daugybė vairuotojų negalėjo prisijungti prie „Regitros“ vairuotojų portalo. Vėliau pasirodė pranešimas, kuriuo patvirtinta žinia apie sutrikimą ir atsiprašymas už nepatogumus. ...

  • Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu
    Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu

    Vienoje Klaipėdos rajone esančioje parduotuvėje veikiantis taromatas keisto piliečio pastangomis virto šiukšlynu. Net ir ne kartą viešai gėdintas gyventojas vis tiek velka šiukšles iš savo namų ir krauna į keli...

    6
  • Klemiškės autobusų stotelėje – išdaužtas stiklas: dar vienas paauglių vandalizmo atvejis?
    Klemiškės autobusų stotelėje – išdaužtas stiklas: dar vienas paauglių vandalizmo atvejis?

    Kažkas išdaužė Klemiškės autobusų stotelės paviljono stiklą. Manoma, kad tai – dar vienas paauglių vandalizmo atvejis. Kol kas bendruomenės nariai niekur dėl to nesikreipė, tačiau jaučiasi nesaugūs, kadangi panašūs įv...

    3
  • Klaipėdos centre elgetaujanti moteris baudžiama nebus?
    Klaipėdos centre elgetaujanti moteris baudžiama nebus?

    Herkaus Manto gatvėje dažnai pastebima elgetaujanti moteris, veikiausiai benamė. Klaipėdiečiai ją matė dar žiemą, tiesiog sėdinčią ant šalto grindinio prie vieno restorano, o šalia jos – dubenėlį, į kurį praeiviai įmesdavo ...

    13
  • Varžytuvės dėl darbo Klaipėdos rinkimų komisijose
    Varžytuvės dėl darbo Klaipėdos rinkimų komisijose

    Iki Lietuvos prezidento rinkimų pirmojo turo likus mėnesiui, pageidaujančiųjų dirbti rinkimų komisijose daugiau nei reikia. Nors Klaipėdoje rinkimų apylinkių komisijų komandos – per puspenkto šimto žmonių – jau suformuotos, kasdi...

    5
Daugiau straipsnių