Vaikų nuotraukos feisbuke – jaukas iškrypėliams

Aštuonerių dukrą auginanti klaipėdietė neteko žado, kai vieną dieną panaršė savo vaiko mobiliajame telefone. Aptikę vulgarias mažametės nuotraukas bei įtarimą keliančius pokalbius tėvai turėjo pripažinti, kad patys pro pirštus pažiūrėjo į pradinukės aistrą socialiniams tinklams.

"Visi tokius turi"

Du vaikus auginanti jauna klaipėdietė Inga P. sakė iš pradžių nemačiusi nieko blogo, jog antrokė dukra turi asmeninę paskyrą interneto socialiniame tinkle "Facebook".

Esą pati bendraudavo su ja internetu, kai vaikas būdavo mokykloje ar negalėdavo pakelti telefono ragelio.

Savo nuomonę klaipėdietė kardinaliai pakeitė, kai, pastebėjusi keistą mažametės elgesį, patikrino jos mobilųjį telefoną.

Šokiravo ne tik pokalbiai su nepažįstamais žmonėmis, bet ir nuotraukos, kurias dukra viešino socialiniame tinkle tėvams nežinant.

Moteris prieš metus gimimo dienos proga savo pagrandukei padovanojo išmanųjį telefoną, kad būtų paprasčiau susisiekti su vaiku. Ir tarsi teisindamasi pridūrė, jog visi aštuonmetės bendraamžiai tokius turi.

"Kiek teko kalbėtis su savo draugėmis, auginančiomis panašaus amžiaus vaikus, visi jie naudojasi mobiliaisiais. Šiais laikais tai atrodo tarsi savaime suprantamas dalykas. Nesinorėjo dukros išskirti iš bendraklasių, nupirkome nepigų telefoną, užsakėme internetą – per daug nekontroliavome, ką ten veikia. Žinojau, kad turi profilį "Facebook'e", kad susirašinėja su savo draugais, ir tiek", – dėstė pašnekovė.

Į tualetą – su telefonu

Ilgainiui antraklasė vis daugiau laiko praleisdavo naršydama internete, o pastaruoju metu net įširsdavo, jei mama liepdavo padėti telefoną į šalį.

"Vaikas miegodavo, valgydavo ir net į tualetą eidavo su telefonu. Knygos, mokslai ar net žaidimai tapo nebeįdomūs. Pradėjau pastebėti, kaip staigiai keičiasi jos nuotaikos, tai tyliai krizendavo suskambėjus aparatui arba priešingai – labai susinervindavo. Ypač jei paprašydavome skirti mums dėmesio", – apmaudavo klaipėdietė.

Galop neapsikentę tėvai patikrino aštuonmetės telefoną. Nuo to, ką išvydo, motiną apėmė panika.

"Radau filmuotos medžiagos, nuotraukų, kurias ne tik viešinti, bet apskritai turėti yra rizikinga ir nepadoru. Atvirai kalbant, norėjosi griebti telefoną ir šveisti į sieną. Laimei, susivaldžiau, pasikviečiau vyrą, sėdome kalbėtis, ką toliau darysime. Apėmė kaltės jausmas, kad apleidau savo vaiką", – prisipažino jauna mama.

Atvirai kalbant, norėjosi griebti telefoną ir šveisti į sieną.

Fotografijose matyti antrokės viliokliškas žvilgsnis, papūstos lūpos, apnuoginti pečiai, paleisti ilgi plaukai.

Pašnekovė prasitarė nežinanti, iš kur vulgariai pozuoti išmoko jos vaikas. Tik spėliojo, kad, ko gero, internete.

Mažametės pokalbių turinys su nepažįstamaisiais taip pat pasirodė ne visai vaikiškas.

"Turbūt net ne savo vardu prisistatęs ir iš pažiūros gerokai vyresnis vaikinas klausinėjo, ką ji veikia, kur gyvena, bandė išsiaiškinti, kokioje mokykloje mokosi, kiek pamokų turi vieną ar kitą dieną. Žinote, tikrai nekalbėčiau dabar apie tai, jei nesuvokčiau, jog kiekvienas tėvas gali atsiduri mano vietoje", – įspėjo Inga P.

Kopijuoja kitas

Nors oficialiai deklaruojama, jog paskyrą socialiniame tinkle "Facebook" galima susikurti nuo 13 metų, tačiau realybė – kitokia.

Specialistų žodžiais, amžiaus cenzas internete nėra kliūtis mažamečiams turėti savo asmeninę paskyrą. Ir dažnas tuo nevaržomai naudojasi.

Juolab kai patiems tėvams, kurie taip pat aktyviai dalyvauja virtualiame gyvenime, tai atrodo savaime suprantama.

"Taisyklės yra, bet kas jų laikosi? Visa esmė ir įdomumas apeiti, apgauti sistemą. Tik tokiu būdu vaikas įrodo savo išskirtinumą", – žodžių į vatą nevyniojo psichologas Tomas Lagūnavičius.

Pašnekovo žodžiais, mergaitės tiesiog mėgdžioja tai, ką mato internete.

Norėdamos per anksti užaugti nė pačios nesuvokia, kad į internetą keliamos nuotraukos skatina vyrų erotines fantazijas.

"Vaikas paprasčiausiai nori būti kaip ir kitos "kietos" mergaitės, internete turinčios daugybę sekėjų. Todėl kopijuoja, bando kaip įmanoma greičiau pakelti savo socialinį statusą. Tarp jaunų mergaičių tai reiškia būti patraukliai ir sulaukti kuo daugiau dėmesio", – aiškino psichologas.

Kaip tai padaryti? Paprasčiausiu būdu – kopijuoti.

"Siekiamybe tampa socialinio tinklo vadinamieji "like'ai", pripažinimas ir paskatinimas. Internete vaikai stebi visus tuos geidžiamus pavyzdžius, apsinuoginusias blondines ir, angliškais terminais kalbant, "Duck Face" – pamaivišką anties snapą primenantį pozavimą. Tam tikros ir labiausiai traukiančios seksualinės pozos netgi yra užkrečiamos. Bręstančiam žmogui to reikia, kad iš vaiko taptų paaugle, paskui – mergina ir galiausiai – moterimi", – šyptelėjo pašnekovas.

Lygiuojasi į K.Kardashian

Internete negavęs grįžtamojo ryšio vaikas jaučiasi nevisavertis, ima nepasitikėti savimi.

Todėl esą patys tėvai turėtų skatinti savo atžalas ieškoti rimtesnių užsiėmimų, parodyti, kad svarbu ne tik gražiai atrodyti, bet ir tapti įdomia asmenybe.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Skaitytoja

Skaitytoja portretas
Vaikais reiikia pasitikėti,bet tuo pačiu reikalinga kontrolė,nes be jos jie greit pajaučia laisve ir tada bus per velu,kai laikas praleitas auklejimo,nes tevai vis užsiėme ir nemato ka vaikai veikia.

Dauginimosi instinktas. Pries tai nepasokinesi

Dauginimosi instinktas. Pries tai nepasokinesi portretas
pateles vilioja patinus. Gamtos nenumaldomas sauksmas DAUGINTIS

Pagyvenes

Pagyvenes portretas
Vaikai turetu skaityti knygas. O lietuviu literaturos mokytojai turetu uzduoti perskaityti visus zinomus klasikus. Komp. mato tik kaip musasi ir k.....i.Ir tevai tureti elgtis negailestingai grieztai.Tada neliks laiko nesamoniu ieskojimui, kuris nieko gero neduoda. Dargi moksl. neisaiskinta, kiek atima sveikatos mob. bangos.....bus neigalus toje vietoje, o ir vaikuciu nebetures....
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių