Vaikų saugumui – prevencinis projektas

Klaipėdos lopšelyje-darželyje „Vyturėlis“ baigėsi socialinio ugdymo projektas „Saugus, kai žinau“, kuriame dalyvavo apie 200 ugdytinių ir 30 suaugusiųjų.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, kiekvienais metais šalyje nuo sužalojimų miršta apie 400 vaikų ir paauglių. Daugiausia vaikų miršta nuo traumų ir nelaimingų atsitikimų. Iš jų net 70 procentų sudaro buitinės traumos.

Vaikai vis labiau domisi kompiuteriais ir televizija, daug laiko praleidžia savarankiškai žaisdami kiemo aikštelėse, kitose viešose vietose, kur galimi įvairūs pavojai, kurių vaikai nesuvokia.

Būtent todėl vaikų sužalojimų ir nelaimingų atsitikimų prevencija – svarbus pedagogų, tėvų ir visuomenės uždavinys. Suprasdami teisingo požiūrio į saugų gyvenimą formavimo svarbą, jau nuo pat mažens skatiname vaikus domėtis sportu, sveika gyvensena, saugiu socialiniu elgesiu, padedame vaikams suvokti ir pažinti tykančias grėsmes.

Projektas vyko penkias temines kūrybinės raiškos savaites: „Noriu augti sveikas“, „Ugnis – draugas, ugnis – priešas“, „Būk saugus gatvėje“, „Saugaus elgesio abėcėlė“, „Ištiesk draugui ranką“.

Projekto metu buvo naudojami įvairūs ugdymo metodai – eksperimentai, informacinės valandėlės, sąspietis, kūrybinės dirbtuvės, edukacinės veiklos bei išvykos.

Projektas padėjo vaikams atpažinti pavojus buityje bei skatino vengti rizikingo elgesio, formavo vaiko amžių ir patirtį atitinkantį saugaus elgesio su ugnimi suvokimą, išmokė atpažinti ir įvardyti savo jausmus bei nuotaikas, veiklos greta ir drauge patirties.

Po kiekvieno renginio patirtus įspūdžius vaikai išreikšdavo kūrybiniuose darbuose, kurie buvo eksponuojami surengtose darbų parodose. Taip mažieji įtvirtino įgytas žinias, kurias panaudos kasdieniniame gyvenime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių