Klaipėdos parkai ir skverai kenčia nuo vandalų: šiukšliadėžes jau ir sprogdina

Uostamiesčio parkai ir skverai vis dar kenčia nuo vandalų rankų. Vienuose sprogdinamos šiukšliadėžės, kituose apipaišomi suoliukai, sudarkomi informaciniai stendai, miesto žemėlapiai. Daugelyje miesto viešųjų erdvių įrengtos vaizdo stebėjimo kameros vandalų taip pat nesustabdo.

Niokoja paaugliai?

Jau ne kartą žmonės kreipėsi dėl Malūno parke sudarkytos šiukšlių dėžės, jos dureles kažkas sulaužė, o dalis išmėtė aplinkui. Neseniai toks incidentas pasikartojo.

Pasak Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos Ingos Kubilienės, Malūno parke panašių įvykių jau būta nemažai.

„Tikrai ne du kartus, daugiau. Malūno parkas buvo vienas mano objektų. Jis buvo įrenginėjamas etapais, o po pirmo etapo buvo vienerių metų tarpas. Per metus buvo labai niokojamos šiukšliadėžės, jų durelės sulaužomos“, – sakė I. Kubilienė.

Manoma, kad šiukšliadėžes apgadina po pamokų namo einantys paaugliai. Be to, šios šiukšliadėžės ne betoninės.

„Mieste yra daug betoninių, joms daryk, ką nori, kaip stovėjo, taip ir stovės. O šios – gležnos. Bet pagal projektą, turime saugoti penkerius metus. Ateityje statyti tokias pačias aš nelinkčiau. Dėl kokybės nežinau. Jeigu neliesime, neniokosime, jos ir stovės. Bet kažkodėl žmonėms kliūva“, – kalbėjo I. Kubilienė.

Inga Kubilienė / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Norėjo ištraukti pinigus

Miesto tvarkymo skyriaus vedėja taip pat pasakojo, kuriose vietose būta panašių miesto turto niokojimo atvejų.

„Pasitaiko Sąjūdžio parke. Pastarąjį atvejį turėjome Skulptūrų parke, kai buvo mėginta ištraukti pinigus iš pinigų rinkiklio. Šiaip dažniausiai yra apipaišomi suolai, įvairūs stendai. Turime atskirą sutartį dėl valymo. Tikrinsime prieš prasidedant šviesiajam sezonui. Tada tikrai yra daug ką valyti, plauti. Kiekviename atvertame parke suolus apipaišo, o šiukšliadėžes susprogdina“, – neslėpė I. Kubilienė.

Itin daug suoliukų gadinama ir Jūrininkų prospekte, Girulių plente.

Kiekviename parke yra įrengta ir po keletą vaizdo stebėjimo kamerų. Tačiau jos veikiausiai sustabdo tik tuos, kurie kažko bijo.

Žala siekia ir tūkstančius eurų

„Neseniai mačiau autobusų stotelėje išdaužtus stiklus. Tokių irgi pasitaiko ne retas atvejis. Nežinau, kaip įvyksta ir kodėl tos stotelės tampa be stiklų, bet stengiamės greitai sutvarkyti. Neseniai ir žemėlapis prie Turgaus aikštės buvo sudraskytas. Per mėnesį kartą tokių „efektyvesnių“ atvejų pasitaiko“, – tikino I. Kubilienė.

Ji taip pat pridūrė, kad dėl vandalų vis dar kenčia ir Danės skveras.

Per mėnesį kartą tokių „efektyvesnių“ atvejų pasitaiko.

„Jame yra įrengta 12 fontanėlių. Iš 12 fontanėlių devyniuose nulaužti kraniukai. Jie vežami iš Italijos. Vienas kainuoja 250 eurų. Iš dvylikos devyni – jau didelis vandalizmas. Miestui kainuoja apie du tūkstančius eurų“, – teigė I. Kubilienė ir patvirtino, kad bus imamasi priemonių.

Padeda išaiškinti pažeidėjus

Uostamiesčio viešąsias erdves stebinčias vaizdo kameras įrengia Klaipėdos savivaldybė, jų išdėstymas yra derinamas su miesto policija.

Klaipėdos vyriausiojo policijos komisariato (VPK) pareigūnų teigimu, vaizdo kameromis užfiksuota medžiaga yra labai naudinga aiškinantis įvairias nusikalstamas veikas ar įvairius administracinius pažeidimus.

Klaipėdos apskrities VPK Operatyvaus valdymo skyriaus pareigūnai per 2023 m. uostamiestyje per vaizdo kameras pastebėjo ir užfiksavo beveik 600 įvairių teisės pažeidimų, daugiausia tai buvo įvairūs eismo taisyklių pažeidimai.

Pasak pareigūnų, pradedant ikiteisminius tyrimus, vienas pirmųjų tyrėjų žingsnių yra įvertinti, ar teritorija, kurioje galbūt įvykdyta nusikalstama veika ar pažeidimas, yra stebima vaizdo kameromis.

Savivaldybės, kitų įvairių juridinių ar fizinių asmenų įsirengtomis vaizdo stebėjimo kameromis, registratoriais užfiksuoti vaizdai pareigūnams ypač padeda aiškinantis eismo įvykių, viešosios tvarkos pažeidimų, vagysčių aplinkybes.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
ko parazytai blokojat aaaaaaaaa

pedagogas

pedagogas portretas
Brangiai kainuoja visiems kitų šeimų auklėjimo brokas. Jei mažieji (jaunieji) "ubliūdkai" neturi ką veikti, yra agresyvūs, neišauklėti, nevertina svetimo turto ir jaučiasi nebaudžiami - tai pirmoje eilėje tėvų kaltė. Antroje - visuomenės, kuri ignoruoja tokius veiksmus. Ką čia bepridursi ...

O

O portretas
Kiek daug jaunu degenaratu...Valdžiai geriau pradeti rupintys jaunimo psichine sveikata vietoj visokiu nesamoningu planu...
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių