Vandalų taikinys – grafikų stovai

Klaipėdos autobusų stotelėse ryškėja vandalų pėdsakai, dažnas stovas su cilindrais, kuriuose skelbiami autobusų grafikai, – išmargintas žymekliais, apklijuotas lipdukais, apdegintas žiebtuvėliais.

Erzina reklamos

Viešosios įstaigos "Klaipėdos keleivinis transportas" Infrastruktūros skyriaus vadovas Tadas Mėžinys pripažino, kad cilindro formos laikikliai, skirti autobusų grafikams, buvo labiau pažeidžiami ir dažniau niokojami nei neseniai atsiradę trikampio formos.

Jis pats yra sudrausminęs ne vieną paauglį, be reikalo sukinėjantį tvarkaraščius ar net nusitaikiusį kažkaip juos apgadinti.

Kai kuriuose miesto mikrorajonuose tvarkaraščių laikikliai niokojami dažniau nei kitur. Viena tokių vietų – Žvejybos uosto rajonas, ypač dažnai laikikliai nukenčia galinėje Naikupės stotelėje.

"Dalis keleivių nežinia kodėl laužydavo cilindrus, siekdami pasiimti tvarkaraščius. Kol kas tragedijos dėl tokio smulkaus vandalizmo nėra. Dažniau kariaujame su tais, kurie tvarkaraščių laikiklius mėgsta apklijuoti reklaminiais lipdukais. Randame įvairiausių skelbimų: apie parduodamus daiktus, radinius ar praradimus, organizuojamus renginius. Nenoriu pasirodyti esantis ne patriotas, bet labai nervina "Atlanto" futbolo klubo gerbėjų lipdukai su šūkiais. Tokių lipdukų randame tiek ant stotelių, tiek ant tvarkaraščių. Keista, kad jų kitur nesu pastebėjęs", – rūpesčiais dalijosi T.Mėžinys.

Trikampiai – patvaresni

Stotelėse, kuriose sustoja daugiau autobusų, įrengiami naujo modelio trikampiai laikikliai.

Pastebėta, kad iki šiol nebuvo sulaužyta nė vieno. Mažieji keleiviai juos tik apterlioja dažais, apipaišo žymekliais, apklijuoja lipdukais, bando deginti žiebtuvėliais.

Įmonės "Klaipėdos keleivinis transportas" darbuotojai pakeičia plastiko detales, tiesa, pats laikiklis lieka nesugadintas, jį galima naudoti ir toliau.

Įmonė dar turi sukaupusi nemažai cilindro formos laikiklių, jie naudojami tose stotelėse, kur sustoja iki trijų maršrutų autobusai.

Trikampiuose laikikliuose telpa iki 18 maršrutų tvarkaraščių, tad jie montuojami tik ten, kur stabteli šešių ir daugiau maršrutų autobusai.

21 maršruto autobusai stoja Senosios turgavietės stotelėje, todėl ten sumontuotas keturkampis laikiklis.

Naujas trikampis laikiklis kainuoja tiek, kiek trys cilindriniai.

Kiekvieną savaitę gaunama informacijos apie suniokotus laikiklius arba kokius nors grafikų neatitikimus.

Būta net kuriozų, kai, pakeitę klaidingą grafiką, darbuotojai jį išmetė į šalia stovinčią šiukšliadėžę.

Kažkas jį ten radęs bandė įgrūsti į laikiklį, galbūt žmonės pamanė, kad daro gerą darbą. Todėl išimtus tvarkaraščius "Klaipėdos keleivinio transporto" darbuotojai pasiima ir išmeta į įmonės kieme esantį konteinerį.

Sumoka keleiviai

Dažniausiai laikikliai niokojami ne judriose miesto vietose esančiose stotelėse, o tose, kurios yra pakraščiuose, galutinėse.

Niokojimo atvejų padaugėja po to, kai, pasikeitus metų laikui, koreguojami ir grafikai. Tada daugelyje vietų kažkas bando ištraukti lapus su autobusų eismo laiko nuorodomis.

"Tragedijos dėl to nedarome. Palyginus dabartinę situaciją su padėtimi prieš penkerius metus, dabar yra kur kas ramiau. Galbūt keičiasi žmonių mentalitetas, o gal padėjo išmaniosios technologijos. Anksčiau, kai miesto gatvėmis važinėjo daugiau privačių mikroautobusų, būta gandų, kad grafikus niokoja vadinamųjų mikriukų vairuotojai, taip tikėdamiesi, jog keleiviai nematys autobusų tvarkaraščių ir lips į jų transporto priemones. Bet tai buvo tik faktais nepatvirtinti gandai. Kažkodėl vienu metu tvarkaraščiai dingdavo iš stotelių prie naftos bazės ir prie molo. Tai buvo keisti sutapimai", – prisiminė T.Mėžinys.

Suniokotų grafikų laikiklių atnaujinimas yra įskaičiuotas į bendrąsias įmonės "Klaipėdos keleivinis transportas" administravimo išlaidas. Tad už vandalų padarytus nuostolius sumoka visi keleiviai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Efa

Efa portretas
O sriftas tikrai per smulkus ,vargsta silpnesnio regejimo pilieciai ....reikia stambesnio ,ir dar tie A4 formato lapai su inf.autobusuose apie islipima nepuosia ....

man patinka:))

man patinka:)) portretas
"..Tad už vandalų padarytus nuostolius sumoka visi keleiviai.." Na,ir prieko CIA DABAR - visi, normali keleivai, kurie neko blogo nedaro??:)("..Suniokotų grafikų laikiklių atnaujinimas yra įskaičiuotas į bendrąsias įmonės "Klaipėdos keleivinis transportas" administravimo išlaidas.)??:)

klaipeda

klaipeda portretas
pirmiausia Klaipedoje reikia visuose autobuso stotelese irengti vaizdo stebejimo kameras. Kiek sudauzytu stoteliu , stiklu ir tt- viskas atsipirktu su kaupu
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių