Vandalų taikinys Klaipėdoje – kelio ženklai

Uostamiesčio gatvėse pastatytus kelio ženklus niokoja ne tik automobilių vairuotojai, bet ir susikaupusią energiją norintys išlieti jaunuoliai. Neretai pastarieji pridaro kur kas daugiau žalos nei transporto priemonės.

Pėsčiųjų perėją žymintis kelio ženklas buvo ištrauktas ir numestas Puodžių gatvėje. Jis jau atstatytas.

J.Zauerveino gatvėje stovą, ant kurio pakabinti keli ženklai, kliudė ir nulenkė automobilis.

Kelio ženklus prižiūrinčios įmonės "Gatvių apšvietimas" darbuotojams praėjusią savaitę darbo netrūko ir Šilutės plente. Nenustatyti asmenys daug kelio ženklų nusuko į kitą pusę, tad teko juos atstatyti.

Įmonės „Gatvių apšvietimas“ generalinis direktorius Algimantas Laurinavičius tvirtino, kad tokie atvejai yra ypač dažni ir labai pavojingi.

„Nepatinka ir nusuku. Kelio ženklai nėra įbetonuojami, nes tai daug kainuotų. Todėl juos galima išjudinti ir nusukti. Tokie atvejai gali sukelti pavojingų situacijų, avarijų, nes vairuotojai gali sutrikti. Juk kelio ženklai statomi ne šiaip sau“, – pabrėžė vadovas.

Anot A.Laurinavičiaus, sunku pasakyti, kaip dažnai suniokojami kelio ženklai.

„Būna daugiau, būna mažiau. Tačiau tokių atvejų dažniau pasitaiko po savaitgalio. Žinoma, ženklų niokojimai užfiksuojami ir darbo dienomis“, – komentavo vadovas.

Neretai ženklus suniokoja vandalai. A.Laurinavičius pasakojo, kad pasitaiko atvejų, kai ženklai nulenkiami iki pat žemės.

„Matyt, "stipruoliai" nori įrodyti vieni kitiems, kokie yra galingi, kad gali sulenkti vamzdį. Įlipa į viršų ir laužia. Suniokojami ne tik kelio ženklai, bet ir apšvietimo stulpai. Ypač tie, kurie gražesni, europietiškų standartų. Niekas negalvoja, kad atsiras norinčių į juos įlipti ir laužyti. Numatoma tik tai, kad jų vėjas nenulenktų, kiti gamtos reiškiniai nepakenktų. Vandalų niekas neįvertina“, – pabrėžė vadovas.

Pasak A.Laurinavičiaus, sunku pasakyti, kaip reikėtų apsaugoti kelio ženklus nuo vandalų.

„Jų nei įbetonuosi, nei kitaip įtvirtinsi. Įkasame į žemę, ir tiek. Betonuoti būtų per didelė prabanga. Miestui daug daugiau kainuotų. Jei norės vandalai ką nors išrauti, visada ras kaip.

Neįtvirtinsi taip, kad nebūtų išlaužoma“, – sakė vadovas.

Kelio ženklų kainos yra skirtingos. Tačiau vienas vidutiniškai kainuoja apie 200 litų. Dar šimtą litų tenka sumokėti už jo stovą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių