Vasarą į Klaipėdą sugrįš didieji burlaiviai

Po dviejų metų pertraukos Lietuvos uostamiestyje vėl laukiama atvykstant didžiausių pasaulio burlaivių.

Rugpjūčio 18-21 dienomis Klaipėdoje vyks vienas įspūdingiausių renginių Baltijos jūroje – „The Culture 2011 Tall Ships Regatta“.

„Burlaiviai grįžta netikėtai greitai. Mums kilo noras nelaukti aštuonerių metų ir jau kitąmet priimti regatą. Mūsų laukia didžiulis parengiamasis darbas, tačiau džiugu, kad pernai vykusios regatos organizacinė komanda neišsibarstė, ji jau turi patirties, tad ir kitą vasarą išvysime įspūdingą reginį“, – neabejoja Klaipėdos miesto meras Rimantas Taraškevičius.

2009 metų vasarą Klaipėdoje pirmą kartą vyko didžiųjų burlaivių regata „The Tall Ships‘ Races Baltic“. Tai, kad kartą per ketverius metus į Baltijos jūrą užsukanti regata Lietuvos uostamiestyje bus rengiama praėjus vos dvejiems metams, mero įsitikinimu, yra labai svarbus įvertinimas miestui ir šį renginį puikiai suorganizavusiai komandai.

Tarptautinė buriavimo mokymo organizacija (Sail Training International) organizuoja šią neįprastą regatą „The Culture 2011 Tall Ships Regatta“, kad pažymėtų Suomijos Turku miesto, Europos kultūros sostinės, metus. Ši regata vyks po tradicinės „The Tall Ships‘ Races 2011“ regatos ir taip pratęs didžiųjų burlaivių festivalių sezoną iki rugsėjo.

Klaipėda ir Gdynė (Lenkija) sutarė sujungti jėgas su Turku miestu ir surengti du lenktynių etapus, kuriuose svarbus ne vien lenktynių azartas, bet ir šių trijų šalių kultūra ir regatą priimančių miestų savitumas. Didžiųjų burlaivių regata prasidės Klaipėdoje, iš kurios laivynas lenktyniaus iki Turku, paskui iki Gdynės miesto.

Iki šiandien lenktynių startui jau užregistruoti 7 A klasės, 6 B klasės ir 12 C ir D klasės burlaivių. Dalyvių registracija vyks iki vasaros. Laukiama atvykstant didžiausių burlaivių iš Lenkijos, Rusijos, Bulgarijos, Olandijos.

Burlaiviai švartuosis kruizinių laivų terminale, Danės upės krantinėse, Pilies uoste bei „Memelio miesto“ krantinėse.

Šįkart itin daug dėmesio bus skirta kultūrinei programai. Tačiau vyks ir tradiciniai renginiai klaipėdiečiams bei miesto svečiams. Tai regatos startas jūroje, Įgulų paradas, Burių paradas. Organizatoriai žada, jog visus burlaivius bus galima laisvai ir nemokamai apžiūrėti.

Visas regatos dienas vyks koncertai, šventinė prekyba, pramoginiai plaukimai.

Į talką regatos organizatoriams vėl bus renkama šimto savanorių komanda. Tikimasi, kad atsilieps dalis praėjusį kartą talkinusių savanorių. Mokymai vyks kitų metų pavasarį.

R.Taraškevičius patikino, jog sprendimą rengti regatą Klaipėdoje priėmusi miesto Taryba tuo pačiu įsipareigojo užtikrinti ir renginio finansavimą. Lėšų bus skirta ne tik iš savivaldybės, bet ir Lietuvos valstybinio jūrų uosto direkcijos. Meras dėl paramos jau kreipėsi ir į Finansų ministeriją. Tačiau kokią sumą ketinama skirti iš valstybės biudžeto, paaiškės vėliau.

2009 metų regata kainavo apie pusantro milijono litų. Dar dalį lėšų skyrė privatūs rėmėjai.

Uostamiesčio vadovas teigia, jog šio prestižinio tarptautinio renginio ekonominė nauda miestui ir valstybei – neginčytina. Tai parodė didelė 2009-ųjų regatos sėkmė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bronka

Bronka portretas
Laukiu nesulaukiu šio renginio... :)

TSR2009 savanoris

TSR2009 savanoris portretas
O kaip reikalai su savanoriais? Prieš 2009-ųjų regatą jau rudenį buvo aišku kur registruotis, kas vadas, kada apmokymai, o dabar viskas tylu ramu.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių