Vasara pajūryje buvo audringa

Pajūryje oficialiai baigtas vasaros sezonas – ketvirtadienį buvo paskutinė diena, kai paplūdimiuose budėjo gelbėtojai. Pasak jų, sezonas buvo sudėtingas. Neišvengta ir tragedijų, kurias lėmė poilsiautojų neatsargumas.

Draudimų nepaisė

Pajūrio gelbėtojai vieningi – pasibaigęs vasaros sezonas nebuvo lengvas. Birželis pasižymėjo karščiu, bet jūros vanduo buvo šaltas. Liepą ir rugpjūtį vyravo lietingi orai, jūra buvo audringa.

Dažnai kabėjo raudona – maudytis draudžianti vėliava. Tačiau dalis maudynių pasiilgusių poilsiautojų nepaisydavo ne tik apie pavojų įspėjančių vėliavų, bet ir gelbėtojų pastabų.

Tik nušvitus saulei, žmonės skubėdavo pasinerti į jūrą. Biudžetinės įstaigos „Klaipėdos paplūdimiai“ direktoriaus pavaduotojas Aleksandras Siakki teigė, kad buvo atvejų, kai žmonės piktindavosi, kad gelbėtojai jiems neleidžia maudytis ir rizikuoti savo gyvybėmis.

„Tėvai net savo vaikus moko maudytis kabant raudonai vėliavai. Gelbėtojai perspėja, kad negalima, o šie vis tiek leidžia. Toks elgesys nesuprantamas“, – komentavo pavaduotojas.

Oficialiuose Klaipėdos paplūdimiuose, kur budi gelbėtojai, šį sezoną nenuskendo nė vienas žmogus. Viena nelaimė įvyko už jų ribų, prie molo. Nuskendo dukrą gelbėjęs vyras. Jūra tą dieną šėlo, maudytis buvo draudžiama.

Uostamiesčio paplūdimiuose budintys gelbėtojai išgelbėjo 18 skendusių žmonių.

Žada budėti naktimis

Palangos paplūdimiuose, budint gelbėtojams, skaudžių nelaimių taip pat išvengta. Juose buvo išgelbėti 35, o Šventosios – 28 žmonės.

Tačiau lemtingų nutikimų kurorto pliažuose vis dėlto būta po gelbėtojų darbo valandų.

Pasak Palangos gelbėtojų vadovo Jono Pirožniko, viena moteris nuėjo maudytis 3 val. nakties ir nuskendo. Jos kūnas į krantą buvo išmestas 6 val. Lenkijos pilietis audringoje jūroje maudėsi 6 val. Vyras nuskendo, o jūra kūną grąžino 11 val.

Šventosios paplūdimyje antradienį mirė 93 metų moteris. J.Pirožnikas pasakojo, kad moters galva buvo krante, o kūnas – vandenyje.

Kitais metais Palangos valdžia žada atseikėti lėšų, kad gelbėtojai dirbtų ir naktimis.

„Jei skirs pinigų, budėsime. Gal tada išvengtume tokių nelaimių. Dabar 20 val. gelbėtojai baigia darbą, atsijungia trumpuosius pagalbos numerius. Jei būtume budėję naktį, gal minėti jūroje besimaudę žmonės dar būtų gyvi. Į Palangą per sezoną atvyksta tiek poilsiautojų, kiek į Klaipėdos paplūdimius užsuka per penkerius metus, o gelbėtojų dirba tiek pat. Klaipėdos net finansavimas didesnis“, – atkreipė dėmesį vadovas.

Teko ganyti vaikus

Neringoje šį sezoną išgelbėta 16 žmonių. Oficialiuose paplūdimiuose nuskendo du vyrai. Vienas – Preiloje, kitas – Juodkrantėje. Tačiau, pasak Neringos gelbėtojų vadovo Gintaro Kuprio, vyrai maudėsi audringoje jūroje, kai kabėjo raudona vėliava.

„Vasara buvo tikrai nekokia. Tik išlįsdavo saulė, ir visi puldavo į jūrą. Nesvarbu, kad pavojus gyvybei gresia“, – teigė vadovas.

Gelbėtojai susidūrė ir su alkoholio vartojimo paplūdimiuose problema. Buvo atvejų, kai įkaušę asmenys trikdydavo aplinkinių poilsiautojų ramybę.

Tačiau G.Kuprys pastebėjo, kad alkoholio pliažuose vartojama vis rečiau. Pamatę gelbėtojus ar policijos pareigūnus poilsiautojai ima slėpti butelius ar skardines.

Gelbėtojams paplūdimiuose teko ieškoti ir pasiklydusių vaikų. Tėvai juos palikdavo maudytis jūroje vienus, o patys degindavosi kopose ar miegodavo.


Šiame straipsnyje: Gelbėtojaipajūrisvasara

NAUJAUSI KOMENTARAI

Svente

Svente portretas
Tycka buvo maladies visiem davė pasivažynėti !!!

Svente

Svente portretas
Tycka buvo maladies visiem davė pasivažynėti !!!

Svente

Svente portretas
Tycka buvo maladies visiem davė pasivažynėti !!!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių