Vasarą važiuokime saugiai

  • Teksto dydis:

Jau daugybę metų šalyje viena opiausių problemų – didelis avaringumas. Eismo įvykių metu žūva, sužalojami žmonės bei suniokojamos transporto priemonės. Visiško eismo dalyvių atsakingumo kelyje vis dar nėra pasiekta. Tačiau galima pasidžiaugti, kad avaringumo mažėjimo tendencijos jau jaučiamos.

Klaipėdos regione, VĮ "Klaipėdos regiono keliai" prižiūrimuose valstybinės reikšmės keliuose, per 2017 m. keturis mėnesius įvyko 21 eismo įvykis, kai nukentėjo žmonės, o per tą patį 2016 m. laikotarpį tokių eismo įvykių buvo 39. 2017 m. nežuvo nė vienas žmogus, o 2016 m. žuvusių buvo 5.

Sužeistųjų skaičius taip pat mažėja. 2017 m. buvo sužalotas 31 žmogus, o 2016 m. – 61. Analizuojant žmonių žūtimi ar sužalojimu pasibaigusių avarijų priežastis, peršasi išvada – eismo dalyviai tikisi, kad juos nuo nelaimių kelyje apsaugos ne jų pačių atsakingas elgesys, o kažkokios aukštesnės jėgos.

Džiugina tik tai, kad kruvinų įvykių, palyginti su ankstesniais metais, sumažėjo.

Tai – mažiausias pastarojo laikotarpio rodiklis nuo 2008 m.

Tendencija teigiama, tačiau net ir viena prarasta gyvybė liūdina. Praėjusiais metais žūčių ir sužalojimų galėjo būti dar mažiau – jei patys eismo dalyviai būtų pagalvoję, kuo gali baigtis neatsargus elgesys prie vairo.

Žmonės iki šiol linkę dėl savo nelaimių kaltinti aplinką – kitus eismo dalyvius, blogas oro sąlygas ar kelininkus, tačiau įvykusių eismo įvykių analizė parodo realybę.

"Nepasirinko saugaus greičio, nuvažiavo nuo kelio ir apsivertė", "vairavo būdamas neblaivus, nesuvaldė automobilio", "išvažiuodamas iš šalutinio kelio susidūrė su pagrindiniu keliu važiavusiu automobiliu", "ėjo važiuojamąja kelio dalimi be atšvaitų ir buvo partrenktas automobilio" – tokie suvestinėse dominuojantys įrašai byloja apie pačių eismo dalyvių atsakomybės stoką.

Beje, žodis "neblaivus" ar "neblaivi" analizėse minimas mažiau kartų, bet jo ištrinti vis dar nepavyksta.

Saugi kelionė į darbą, namus ar kur kitur – pačių vairuotojų bei pėsčiųjų rankose, tereikia suvokti neatsargaus elgesio kelyje pasekmes. O jos gali būti tragiškos. O, regis, reikėtų tiek nedaug. Gerai pagalvoti apie atsakomybę už save ir kitus prieš sėdant už vairo ar einant keliu.

Sprendžiant šią problemą, daroma išties daug. Kuriami įstatymai, reglamentuojantys saugų eismą, skiriamos didžiulės lėšos įvairių saugaus eismo priemonių įgyvendinimui, vykdoma švietėjiška veikla, raginanti visus eismo dalyvius pasirūpinti priemonėmis, kurios juos apsaugos keliuose nuo nelaimės, stengiamasi moksleivius aprūpinti atšvaitais. Tam panaudojamos didžiulės valstybės lėšos.

Išdalijama tūkstančiai atšvaitų, liemenių ir kitų priemonių su šviesą atspindinčiais elementais. Tai didžiuliai kiekiai ir, rodos, tamsoje turėtų būti matomi visi eismo dalyviai. Deja, dar nemaža dalis, ypatingai kaimo vietovėse, eismo dalyvių nenaudoja šios pigios, bet labai efektyvios gyvybes gelbstinčios priemonės.

Klaipėdos regionas Lietuvoje yra specifinis, nes čia – pajūris.

Pajūryje vasarą apsilanko ne tik visa Lietuva, bet ir kaimyninių šalių poilsiautojai. Ir automobilių srautai čia yra irgi sezoniniai. Tačiau ne visi į pajūrį vedantys keliai tokiems srautams apskaičiuoti.

Vairuotojai, atvykę iš svetur, nesugeba greitai susiorientuoti, prisitaikyti prie kitokių vairavimo sąlygų, todėl natūralu, kad vasaros sezono metu padaugėja ir eismo įvykių.

Kad eismas būtų kuo saugesnis VĮ "Klaipėdos regiono keliai" kiekvienais metais, prieš sezono pradžią atnaujina horizontalųjį kelių ženklinimą, patikrina visų eismo informavimo priemonių būklę, atlieka kelio dangų remonto darbus. Sprendžiant spūsčių problemas, buvo įrengtas ir Palangos aplinkelis, rekonstruota Jakų žiedinė sankryža.

Pastaraisiais metais Klaipėdos regione vykdoma nemažai kelių, sankryžų rekonstrukcijų darbų. Dėl šios priežasties šiais metais vairuotojams teks susidurti su laikinais eismo ribojimais.

Didesnių nepatogumų patirs važiuojantieji Šilutės kryptimi, nes Dituvoje sankryža rekonstruojama į žiedinę.

O bene didžiausi nepatogumai laukia birželio pradžioje, kai, vykdant rekonstrukcijos darbus, trims mėnesiams bus uždraustas eismas Tilžės g. nuo Jakų žiedinės sankryžos.

Vairuotojus prašome būti supratingus ir pakančius. Neuždraudus eismo darbai užsitęstų daug ilgiau.

Ten, kur vyks darbai, bus pastatyto laikinieji kelio ženklai ir informaciniai skydai. Prašome stebėti kelio ženklus, būti kantriems ir važiuosime naujais bei saugiais keliais.

VĮ "Klaipėdos regiono keliai" Saugaus eismo ir kelių priežiūros skyriaus vyresnysis specialistas Gintaras Ramanauskas



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių