Vasaros galvos skausmas – triukšmas ir tarša

Uostamiesčio tarnybos įvardijo problemas, kurių kyla artėjant vasaros sezonui. Didžiausias nerimas – dėl susisiekimo su paplūdimiais, oro taršos, triukšmo, gaisrų ir afrikinio kiaulių maro.

Netrūksta nelegalių sąvartynų

Ekstremalių situacijų komisijos posėdyje susirinkę įvairių tarnybų atstovai konstatavo, kad vasaros sezonui pasiruošta ar baigiama tai daryti. Išskirtos ir problemos, kurias gali tekti spręsti.

Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė tikino, kad pavasarį intensyviai dirbama kasmet. Pagrindinės miesto gatvės mechanizuotai nuvalytos po kelis kartus, pereita prie šalutinių, renkamos šiukšlės.

"Problemų kyla dėl konteinerių aikštelių, kur gyventojai priverčia atliekų, bet šis klausimas sprendžiamas. Yra sudaryta darbo grupė", – pasakojo vedėja.

Šį pavasarį aptikta 37 nelegalūs sąvartynai, kuriuos reikės sutvarkyti miesto biudžeto lėšomis. Patvirtinta 101 teritorija, kurias norima sutvarkyti pavasarinių talkų metu.

Pasak I.Šakalienės, talkininkai aktyviai registruojasi. Sutvarkyti vieną ar kitą teritoriją norą pareiškė jau 44 organizacijos.

"Švaros mėnuo tęsis iki gegužės vidurio. Didžioji dalis teritorijų bus sutvarkyta", – teigė vedėja.

Statys naujus tualetus

Šiemet numatyta pašalinti 13 avarinės būklės statinių. Kai kurie darbai jau pradėti. Praėjusiais metais buvo demontuota 17 tokių statinių. Tačiau I.Šakalienė atkreipė dėmesį, kad tie, kuriuos numatyta nugriauti šiemet, – kur kas didesni.

Šviesesnės taps ir pėsčiųjų perėjos. Kryptinį apšvietimą dar numatyta įrengti 26-iose. Intensyviai dirbama ir su daugiabučių namų kiemų apšvietimu. Šiek tiek stringa stovėjimo vietų įrengimo procesai.

Naujas konteinerinis tualetas šiemet bus pastatytas Vingio gatvės gale, kur yra paskutinė autobusų stotelė. Antrą planuojama įkurdinti Smiltynėje, tačiau stringa projektavimas.

Bus svarstoma, ar nevertėtų pastatyti daugiau biotualetų Naujojoje perkėloje Smiltynės pusėje.

Keturiuose objektuose žadama atnaujinti lietaus nuotekų sistemą. Bus sutvarkytos ir gatvių, šaligatvių dangos. Į pabaigą artėja želdinių genėjimas, šalinamas.

Mieste padaugėjo gaisrų

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė konstatavo, kad vasarą mieste padaugėja žmonių, o kartu – ir veiksmo.

Didesnis dėmesys bus skiriamas saugiam eismui mieste, automobilių statymui. Taip pat triukšmui, kurį kelia nedrausmingos kavinės, restoranai, taksi paslaugų teikėjai.

Kontrolieriai dažniau stebės ir Dangę, kur vasaros sezonu organizuojamos įvairios pramogos, paplūdimius. Be dėmesio neliks ir apleistos teritorijos, pastatai.

"Kartu su kitomis tarnybomis sieksime, kad būtų kuo mažiau gaisrų, kitų nelaimingų atsitikimų", – komentavo vedėja.

Ugniagesiai atkreipė dėmesį, kad atšilus orams padaugėjo gaisrų atvirose vietose. Rūpesčių daugiausia kyla dėl teritorijos už Jūrininkų prospekto, kur boluoja dideli neprižiūrimi laukai.

Tvarką žada užtikrinti

Pasak Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos skyriaus viršininko Andriaus Leliugos, policija visada yra parengtyje.

"Situacija nebloga, susitvarkome. Neramu tik, kad trūksta žmogiškųjų išteklių, tačiau tvarką užtikrinsime", – teigė viršininkas.

Didesnis dėmesys bus skiriamas senamiesčiui, kai atplauks kruiziniai laivai. Policijos pareigūnai turės lainerių atvykimo grafiką ir apžiūrės problemines vietas, ar nesibūriuoja benamiai. Tokiu pat principu buvo dirbama ir praėjusiais metais.

Pasiruošimas vasarai uostamiesčio paplūdimiuose persirita į antrąją pusę. Didžiuosius darbus planuojama baigti per šią savaitę. Formuojama ir gelbėtojų komanda.

Vasaros sezonui ruošiami ir keltai, plukdantys į Smiltynę. Atliekami patikrinimai, remonto darbai, vyksta įgulos apmokymai.

Gali pernešti užkratą

Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba atkreipė dėmesį į du aspektus, kurie svarbūs vasaros sezono metu – afrikinis kiaulių maras ir pasirengimas prekybai vasaros renginių metu.

Pabrėžta, kad afrikinis kiaulių maras artėja prie Klaipėdos. Poilsiautojai gali atnešti užkratą į gausiai lankomus miškus. Tai gali lemti, kad užsikrės šernai.

Nors Klaipėdoje nėra kiaulių augintojų, akcentuota, kad ši problema aktuali. Nustačius afrikinio kiaulių maro židinius, taikomi apribojimai, kurie paliestų gyvūninių produktų eksportu užsiimančias įmones.

Taip pat prašyta užtikrinti kuo geresnes sąlygas prekeiviams įvairių renginių metu. Siekiama, kad nekiltų užkrečiamųjų ligų protrūkis, kaip buvo prieš dešimtmetį.

Teigiama, kad vasaros sezonu padaugėja nelegalios maisto prekybos. Dažniausiai – konditerijos gaminiais, pieno produktais. Bus stiprinama kontrolė.

Aplinkosaugininkams nerimą kelia oro taršos problema mieste. Nors nepraėjo dar nė pusmetis, Šilutės plente esanti stotelė padidėjusią taršą kietosiomis dalelėmis fiksavo 27 dienas. Per metus leidžiamos 35 normą viršijančios dienos.

Gal reikėtų padaryti taip, kad vilkikai, prieš įvažiuodami į miestą, būtų nuplauti.

"Gal reikėtų padaryti taip, kad vilkikai, prieš įvažiuodami į miestą, būtų nuplauti. Jie į miestą atgabena ir palieka daleles, kurios susikaupia važiuojant per visą šalį, o gal ir iš toliau. Vilkikų srautas yra labai didelis", – komentavo Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos miesto agentūros vedėjas Romualdas Dužinas.

Sumažės stovėjimo vietų

Viešosios įstaigos "Klaipėdos keleivinis transportas" Teisės ir administravimo departamento vadovas Julius Paulikas patikino, kad pasiruošta užtikrinti automobilių stovėjimą paplūdimių prieigose esančiose aikštelėse ir Smiltynėje.

Rinkliava šiose teritorijose renkama vasaros sezonu nuo gegužės 1 iki rugsėjo 15 d.

Paplūdimių prieigose yra per tūkstantį stovėjimo vietų. Planuojama įdarbinti 12 darbuotojų, kurie užtikrins eismą, stebės, ar visi sumoka rinkliavą, nepažeidžia eismo taisyklių.

J.Paulikas įvardijo, kad didžiausia problema – Pamario gatvės rekonstrukcija. Jau dabar nemažai aikštelėse esančių vietų užstatoma remontui reikalinga technika, statybinėmis medžiagomis.

"Vasaros sezonu, kai vyraus šilti orai ir visi važiuos į paplūdimius, vietų trūkumas pasijus. Dabar turime apie 200 vietų Pirmojoje Melnragėje, kurias žmonės galės nekliudomai pasiekti. Norint atvykti į kitas 800, kils rūpesčių", – teigė vadovas.

Įstaiga yra pasirengusi koreguoti ir viešojo transporto maršrutus. Organizuoti privežamuosius – nuo Girulių iki Pirmosios Melnragės, kad autobusai neįstrigtų Pamario gatvėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

daina

daina portretas
Visų pirma: didžiausias triukšmo skleidėjas yra pati savivaldybė. Išduoda leidimus tokiems triukšmo chuliganams kaip SELAS, kurio "bumčikai" naktį net 10 km. spinduliu girdimi.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių