Vėl užkliuvo kalvių dovana

Abejotinos meninės kokybės "dovana" mūsų miestui – taip uostamiesčio dailininkų sąjungos atstovai įvardijo kalvių sukurtą skulptūrą "Piliakalnis", kurią autoriai yra pasirengę pastatyti Klaipėdos pietinio rajono aikštėje. Tai jau ne pirmas kartas, kai tarptautinių kalvystės simpoziumų dalyvių bendri kūriniai sulaukia tokios kritikos.

Suabejojo menine kokybe

Rytoj Klaipėdos miesto įvaizdžio komisijos posėdyje Linas Leščiauskas Lietuvos kalvių sąjungos vardu prašys leisti pastatyti skulptūrą "Piliakalnis", sukurtą pernai tarptautiniame kalvystės simpoziume.

Skulptūros "Piliakalnis" kūrėjai norėtų, kad jų darbas būtų pastatytas atnaujintoje Žardės prekybos centro aikštėje, pietinėje miesto dalyje.

Vis dėlto uostamiesčio dailininkų sąjungos atstovai tam nenorėtų pritarti, nes mano, kad skulptūra – abejotinos meninės kokybės.

Miestas virs šiukšlynėliu?

Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininkė Neringa Poškutė-Jukumienė patvirtino, kad "tokia buvo menininkų-profesionalų pozicija".

"Dovana miestui negali būti bet kas. Jei mes pažertume abejotinos kokybės ir vertės dovanų, mūsų miestas taptų, švelniai tariant, šiukšlynėliu. Mes, kaip organizacija, kuri vienija profesionalus, siekiame reaguoti į tai, kas vyksta. Jau nebeaišku, kas miesto įvaizdį kuria ir ar tas dovanas privaloma priimti", – dėstė N.Poškutė-Jukumienė.

Pasiteiravus, o ką Klaipėdos dailininkai yra padovanoję miestui, pašnekovė atsisakė įvardyti, esą "tai būtų negražu tų, su kuriais ji lygintų kalvių dovanojamą darbą, atžvilgiu".

"Konkrečiu atveju, vertindami skulptūrą, mes įvardijome, kad kompoziciniai niuansai nėra sužiūrėti, skulptūros dydis ir forma konfliktuoja. Mes įvertinome tai, ką patys, kaip profesionalai, suvokiame dirbdami savo darbą", – tikino N.Poškutė-Jukumienė.

Kalvis turi kantrybės

Vienas skulptūros autorių L.Leščiauskas teigė puikiai suprantantis, ką jam norima pasakyti. Ir tai jau ne pirmas kartas, kai kalvių dovanos mieste sukelia tam tikrą sumaištį.

Ilgą laiką be vietos buvo Lietuvos tūkstantmečiui sukurta šalies žemėlapio kompozicija, neįtinka ir "Piliakalnis".

"Visiems įtikti ir patikti yra neįmanoma. Ir tai yra normalu. Girdėjau labai bjaurių pasisakymų. Gyvename tokioje visuomenėje. Tie, kurie turėtų nešti šviesą ir kultūrą, pasirodo, nėra jau tokie šviesą nešantys. Bet nelaikau jokio pykčio. Dirbau, dirbu ir dirbsiu. Tai nėra mano asmeninė iniciatyva, tai – metalo srities virtuozų noras prisidėti, kad Klaipėda nebūtų tokia tuščia. Nepretenduojame į centrines aikštes, tiesiog kuriame akcentus, kurie pagyvintų mūsų Klaipėdą, kad ji būtų gražesnė. Tikimės, kad ši skulptūra atsiras ten, kur ją ir planavome pastatyti", – teigė L.Leščiauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kur Stulpinas?

Kur Stulpinas? portretas
Vaziuotu i Liepoja. Vienoje gatveleje pristatyta ivairiausiu skulpturu, visokiausiu, visiems tinka ir ...patinka....tik cia neatsirado vietos vieninteliam juru kapitonui Stulpinui, o dabar ir kalviu kuriniui...kas cia kaltas, bet kaip visada- kaltu nerasta.

Skulptoriams

Skulptoriams portretas
Kaip suprantu simpoziumai vyksta kiekvieną vasarą ir kiekvieną kartą gaunasi dovana miestui. Gal ne visus kūrinius dovanokite Klaipėdai, tikriausiai dalyviai atvažiuoja ir iš kitų miestų, tai geriausias lai ir parvažiuoja į savo miestelį su dovana-skulptūra. Nebūkite garbėtroškos ir Klaipėdos nepadarykite savo asmenine galerija. Ačiū

Neaišku

Neaišku portretas
Nuotraukoje skulptūra yra su ženklais, o mieste pastatyta jau be ženklų. kaip suprasti? Ar niekam tai neužkliuvo. Graži ir įdomi skulptūra ir dar DOVANA miestui. Nesuprantu KAM gali nepatikti geras darbas?
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių