Vėliavos Klaipėdoje plazdėjo ne visur

Lietuvos žydų genocido dieną, kuri minėta vakar, vėliavas su gedulo ženklu virš pastatų turėjo iškelti valstybės, savivaldybės įstaigos. Tačiau šią progą prisiminė ne visi.

Lietuvos žydų genocido dieną, kuri minėta vakar, vėliavas su gedulo ženklu virš pastatų turėjo iškelti valstybės, savivaldybės įstaigos. Tačiau šią progą prisiminė ne visi.

Klaipėdos kontrolieriai patikrinimo, ar plevėsuoja trispalvės, nevykdė, tačiau situaciją stebėjo.

„Dažniausiai reidus organizuojame tomis dienomis, kai vėliavas privalo iškelti visi – tiek gyventojai, tiek įmonės, tiek įstaigos“, – tvirtino Klaipėdos savivaldybės Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjas Vilius Valys.

Iškelti valstybines vėliavas visiems privaloma tris kartus per metus: vasario 16-ąją – Lietuvos valstybės atkūrimo dieną, kovo 11-ąją – Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną, liepos 6-ąją – Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dieną.

Rugsėjo 23-ioji yra viena iš progų, kai trispalvė keliama su gedulo ženklu. Tada vėliava nuleidžiama trečdalį stiebo ilgio. Jeigu ji keliama ne ant stiebo, turi plevėsuoti su gedulo ženklu. Prie vėliavos koto prisegamas 10 centimetrų pločio juodas kaspinas, kurio galai siekia trispalvės apačią.

Vėliavos su gedulo ženklu taip pat turi būti iškeliamos birželio 14-ąją – Gedulo ir vilties dieną, birželio 15-ąją – Okupacijos ir genocido dieną.

V.Valys pasakojo, kad datų, kai vėliavas turi iškelti tik valstybinės ar savivaldybių įstaigos, yra labai daug –  net 18. Pasitaiko, kai pamirštama tai padaryti. Tokių atvejų būta ir šį kartą. Taip pat buvo įstaigų, kurios neprisegė gedulo ženklo. Vis dėlto situacija tikrai nebuvo labai prasta.

Vedėjas atkreipė dėmesį, kad kai kurios valstybinės ar savivaldybių įstaigos iškeltų vėliavų nenuleidžia visus metus. Tad joms apskritai nereikia sukti galvos, kurią dieną privalo suplevėsuoti trispalvės.

Pasak V.Valio, būna atvejų, kad vėliavas tam tikrų progų metu iškelia ir gyventojai, nors jiems tai nėra būtina.

„Yra žmonių, kurie labai patriotiški. Tačiau tada labai svarbu, kad trispalvė atrodytų tvarkingai. Yra numatyti reikalavimai. Vėliava neturi būti nublukusi“, – komentavo vedėjas.

Už vėliavos iškėlimo tvarkos pažeidimą valstybės, savivaldybių institucijų bei įstaigų administracijų vadovams gresia įspėjimas arba bauda nuo 8 iki 17 eurų. Už pakartotinį pažeidimą – nuo 17 iki 34 eurų. Sankcijos gyventojams, įmonėms yra mažesnės. Jiems už šį pažeidimą gresia įspėjimas arba bauda nuo 2 iki 8 eurų. Pakartotinai prasižengus bauda siekia nuo 8 iki 17 eurų.

Pagal patvirtintą tvarką trispalvė įvairių progų metu turi plevėsuoti nuo 7 iki 22 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių