Vėlinių prekyba Klaipėdoje įsibėgėjo

Prieš Visų šventųjų dieną klaipėdiečiai skuba pirkti žvakių, gėlių, kuriomis puoš artimųjų kapus. Šių prekių kainos nesikandžioja – išliko tokios pat kaip pernai.

Domisi dvi savaites

Vieno didžiausių šalies prekybos tinklo komunikacijos vadovė Renata Saulytė teigė, kad Vėlinių prekėmis žmonės pradeda domėtis, kai iki jų lieka porą savaičių, tačiau iškart pirkti neskuba.

„Pirkėjai labiau domisi naujienomis, renkasi, lygina kainas. Pirkimo bumas prasideda likus kelioms dienoms iki lapkričio 1-osios ir jos išvakarėse“, – tendencijas atskleidė vadovė.

Šiek tiek anksčiau žmonės įsigyja vazų, gėlių sodinukų, įvairių sodo ir daržo įrankių.

„Tai rodo, kad lietuviai tikrai skiria nemažai laiko mirusių artimųjų kapams sutvarkyti. Artėjant Visų šventųjų dienai pasirūpinama žvakėmis“, – tvirtino pašnekovė.

Žvakių kainos įvairios

Populiariausios, anot R.Saulytės, išlieka plastikinės ir stiklinės įvairaus dydžio žvakės su dangteliais. Žmonės dažniau renkasi tas, kurios ilgiau dega. Didelę įtaką pirkėjų pasirinkimui turi ir kaina.

Pastaroji priklauso nuo žvakės dydžio ir medžiagos, iš kurios ji pagaminta. Pigiausios – mažos plastikinės, brangiausios – didelės stiklinės.

Vienos žvakės kaina svyruoja nuo 0,40 iki 15 litų. Populiariausių mažų stiklinių žvakių su dangteliais kaina svyruoja nuo 2 iki 4 litų. R.Saulytė pabrėžė, kad žvakių kaina, palyginti su pernai, nesikeitė.

„Pastaruoju metu pastebime tendenciją, kad žmonės iš anksto apgalvoja, kaip prieš Vėlines papuoš kapus, net parenka vienodą stilių, derina gėlių ir žvakių spalvas“, – pasakojo vadovė.

Išpopuliarėjo viržiai

Prieš pat Vėlines perkamos skintos gėlės kapams. Populiariausios jau daugelį metų išlieka įvairių dydžių ir spalvų chrizantemos.

„Ypač perkamos baltos chrizantemos – ir skintos, ir vazonėliuose. Pastaraisiais metais išpopuliarėjo ir viržiai. Jie perkami vazonėliuose ir sodinami ant kapų“, – teigė R.Saulytė.

Pastebėta, jog šiemet perkama daugiau gyvų gėlių. Manoma, kad tai lemia šilti orai.

Skintų gėlių kaina prekybos centre svyruoja nuo 3 iki 7, vazoninių – nuo 7 iki 30 litų.

Perka ir lelijas

Panašios kainos yra ir specializuotose gėlių parduotuvėse. Chrizantemų šakelė čia kainuoja 3–4 litus.

Įmonės „Frezijų puokštė“ vadovė Živilė Kristutienė pasakojo, kad, be minėtų gėlių, žmonės nešti ant kapų dažnai perka ir lelijas. Pastarųjų šakelė kainuoja 6–8 litus.

Anot Ž.Kristutienės, gėlių kainos išliks tokios pat kaip ir praėjusiais metais.

Prekeiviai – jau vietoje

Prekeiviai gėlėmis savo pozicijas jau užėmė ir prie kapinių. Jų pagausėjo ir turguose. Prie Lėbartų kapinių prekiaus 87 prekeiviai.

„Prekeivių skaičius nesikeitė – jis toks pat kaip ir pernai. Vieni prekiavo jau praėjusį savaitgalį, tačiau daugiausia jų bus šį“, – tvirtino Senojo turgaus vadovas Arvydas Gaudiešius.

Gausiai gėlėmis, žvakėmis prekiaujama ir pačiame turguje. Tačiau, anot A.Gaudiešiaus, didesnė paklausa yra prie kapinių.

„Žmonėms patogu. Atvažiuoji, nusiperki puokštelę ir eini pagerbti mirusio artimojo“, – teigė vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių