Velykos: klaipėdiečius mokys iš žolių pinti lizdelius margučiams

Šeštadienį Klaipėdos etnokultūros centre vyks renginių ciklo „Tradicija šeimai“ edukacinis užsiėmimas „Velykinio margučio gūžtelė. Sausų žolių pynimas“.

Tautodailininkė Rasa Žalūdienė iš Vakralių (Plungės raj.) 11 val. susirinkusiuosius supažindins su žolių pynimo technika bei pamokys nusipinti sausų žolių krepšelį-lizdelį margučiui. Šioje gūžtelėje vaikučiai Velykų rytmetį turėtų rasti Velykės paliktą margutį.

Tautodailininkė R.Žalūdienė gamtos pasauliu domisi nuo vaikystės. Gerai pažįstanti augaliją, puikiai išmananti vaistines augalų savybes moteris iš gamtos moka pasiimti ir maistą, ir vaistą, ir akiai malonius daiktus sukurti.

Pynimas iš vytelių daugumai įprastas. Iš žolių pintus dirbinius rečiau tepamatysi. Pasirodo, iš žolynų, galima sukurti puikių pintinių, dėžučių, skrynelių, vazelių bei kitų jaukumą namams teikiančių daiktų. Pynimui įvijiniu būdu, kurį naudoja Rasa, reikia žolių adatos, lininių siūlų, kantrybės bei išmonės. Tautodailininkė pina iš viksvų, smilgų, šiaudų. Kad būtų gražiau ir originaliau, įpina ir spalvotų vaistažolių žiedelių – dobilų, kraujažolių, jonažolių. Iš vandens nugludintų šakų, kurių galima rasti pajūryje, iš Sosnovskio barščių kiauravidurių kotų krepšeliams padaro rankenėles. Kai fantazija lekia šuoliais, rezultatai – stulbinantys. Daugelis pirmąkart pamatę R.Žalūdienės dirbinius sako, kad nieko panašaus nėra regėję. O rankdarbiai ne vien dekoracijos – tai praktiški bei gražūs namų apyvokos daiktai, indai, į kuriuos galima pamerkti sausas gėles, susidėti laikraščius, siūlus, papuošalus ar kita. Didesnėse pintinėse iš žolių mėgsta įsitaisyti net gyvūnai.

Nuo seno tikima, kad Velykų naktį ar rytmetį vaikučius aplanko pati Velykų bobutė, Lietuvos regionuose vadinama įvairiai – Velykė, Karabija, Velykų boba, Velykų karalienė. Po jos apsilankymo iš anksto paruoštuose lizdeliuose vaikai rasdavo margučių, iš tešlos iškeptų gaidžiukų, zuikučių, arkliukų. Vaikai rūpestingai Velykės atėjimui ruošdavosi: stengėsi būti geri, laikytis pasninko, klausyti vyresniųjų, stengdavosi pasigaminti kuo gražesnį lizdelį.

Klaipėdiečiai kviečiami prisiminti šią gražią tradiciją ir kartu su vaikučiais raginami ruoštis gražiausios pavasario šventės – Velykų atėjimui. Užsiėmimas – nemokamas, bet į jį būtina užsiregistruoti tel. 310 022, nes dalyvių skaičius ribotas.

Taip pat nemokamai Klaipėdos etnokultūros centro Atvirų durų dirbtuvėje penktadienį nuo 15 iki 19 val. dar galima pasimokyti, kaip puošti tradicinius margučius – jų marginimo vašku, skutinėjimo. Čia jau trečiądien šeimininkauja tautodailininkė Jadvyga Albrektienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių