Velykų provokacija laive

Velykų simbolis – margintas kiaušinis sovietmečiu galėjo tapti rimtu kompromatu ar net nulemti karjeros baigtį. Bažnytinių švenčių ir tradicijų puoselėjimas sovietmečiu buvo laikomas tabu, tad klaipėdietės rankomis numargintas velykinių margučių kalnas laivo įgulai 1981-ųjų pavasarį buvo laikomas neregėtu akibrokštu.

Velykų simbolis – margintas kiaušinis sovietmečiu galėjo tapti rimtu kompromatu ar net nulemti karjeros baigtį. Bažnytinių švenčių ir tradicijų puoselėjimas sovietmečiu buvo laikomas tabu, tad klaipėdietės rankomis numargintas velykinių margučių kalnas laivo įgulai 1981-ųjų pavasarį buvo laikomas neregėtu akibrokštu.

Restoraną puošė margučiais

Dabar jau pensijoje esanti 68-erių Alla Ivaškevičienė prisiminė, kad pirmą kartą kiaušinius pamėgino marginti, kai su vyru gyveno Jurbarke. Moteris tuomet buvo ištekėjusi už muzikanto Kęstučio Vasiliausko, kuris grojo restorane "Turistas".

"Vyras vadovavo restorano muzikantų grupei. O aš dirbau virėja. Per Velykas sugalvojau papuošti stalus. Suradau bibliotekoje Jurbarko herbo pavyzdį. Kadangi Jurbarko herbe yra trys lelijos, mano vyras išpiešė ant plakatų baltas lelijas. Koks įspūdis liko lankytojams, sunku net apsakyti, kai jie išvydo ant stalų daugybę raudonai dažytų kiaušinių", – pasakojo moteris.

1971 metais pasirodymas viešumoje su katalikiškos šventės simboliais ne tik restorano virėjai galėjo kainuoti karjerą.

"Vyras buvo radistas. Tarnaudamas Jurbarke jis pasiekė vyresniojo leitenanto laipsnį ir tapo Civilinės gynybos kuopos vadu", – apie vyro karjeros pasiekimus pasakojo A.Ivaškevičienė.

Jurbarko restorane staiga išdygę margučiai neužkliuvo net vietinei partinei nomenklatūrai. Kodėl taip nutiko, pati A.Ivaškevičienė negali paaiškinti.

"Mes į šį miestą gyventi atvažiavome 1970-ųjų rudenį, o po pusmečio surengta štai tokia pavasarinė šventė buvo priimta kaip naujovė. Niekas nebarė, visi dargi džiaugėsi, kad naujieji atvykėliai kažką įdomaus sugalvojo", – prisiminė moteris.

Ilgėjosi šventės

Antrą kartą griebtis kiaušinių marginimo klaipėdietė drįso po dešimties metų, 1981-aisiais. Tuo metu moteris jau buvo išsiskyrusi su pirmuoju vyru ir dirbo virėja jūriniuose laivuose.

Klaipėdietė tikino, kad ilgų reisų metu jūreiviai laisvu laiku nuobodžiaudavo.

"Aš pati virtuvėje bulvių neskusdavau ir netarkuodavau. Jei tik vyrai paprašydavo išvirti cepelinų, tuoj pat pasisiūlydavo ir padėti. Nes nelengvas tai darbas", – prisiminė buvusi laivo virėja.

Ilgėdamiesi namų ir nuobodžiaudami laivo "Pravda" įgula pasiskundė virėjai, kad jiems niekas velykinio stalo neparuoš.

"Vyrai juk kaip vaikai, jiems reikia sugalvoti pramogų ir sukurti džiaugsmų. Todėl mano mintis numarginti kiaušinių ir parengti velykinį stalą įgulos buvo sutikta džiaugsmingai", – tikino A.Ivaškevičienė.

Saugumui neužkliuvo

Laivas tuo metu stovėjo Leningrado uoste. Niekas iš uosto tarnybų nesuuodė, kad panosėje ruošiamasi, kaip anuomet būtų vertinta, provokacijai.
Reise tuo metu buvo 37 jūrininkai. Lietuviai tuojau pat susiorganizavo, kaip išlipti į krantą, ir parnešė laivo virėjai išsprogusių beržo šakų. Džiūgaudami visi puolė puošti velykinį stalą.

"Aš patyliukais primarginau daugybę kiaušinių. Viriau juos raudonųjų svogūnų lukštuose. Kiaušinių lukštas nusidažė puikia spalva. Nebuvo jokių įmantrių būdų, apsukau kiaušinius siūlu, pridėjau kelis lapelius", – apie sovietines Velykas laive pasakojo moteris.

Į valgomąjį susirinkusių žmonių veiduose nušvito šypsenos. Tą kartą įgulos daugumą sudarė lietuviai, todėl vyrams žibėjo akys, nes kiekvienas pajuto namų šilumą.

"Tačiau kai tik duris pravėrė politrukas, išvydau persimainiusį jo veidą. Jis puolė šaukti, kaip aš drįsau bažnytinio tikėjimo atributus padėti ant sovietinio laivo stalo? Jis dar aiškino, kad esame ateistai. Mėginau jam paaiškinti, kad tai liaudies tradicija ir visai nesusijusi su tikėjimu. Aišku, leptelėjau, kad dar prieš dešimtmetį dažiau kiaušinius Jurbarke ir niekas net blogo žodžio nesakė", – tuokart vykusį pokalbį prisiminė moteris.

Alla įtaria, kad jai pavyko išsisukti tik dėl to, kad laivo politrukas buvo išsilavinęs ir nuoširdžiai jūreiviais besirūpinęs žmogus.

"Šias pareigas tuo metu laive užėmė Borisas Doktorovas. Labai geras žmogus jis buvo. Būtent jo dėka laivo įgula, būdama užsienyje, aplankė ne vieną muziejų. Tai jis mums rengdavo ekskursijas", – pasakojo klaipėdietė.

A.Ivaškevičienė prisiminė, kad tik šio jūrininko dėka įgula pateko į Smolnį, kur įrengtas V.Lenino muziejus.
Įgulai pasisekė pamatyti net Madame Tussauds vaškinių figūrų muziejaus eksponatus.

"Buvo tarp komunistų ir gerų žmonių. Todėl mes savo laivo komisarą mylėjome. Turėjo jis daug pažinčių, paprastas žmogus į Smolnį nebūtų patekęs", – prisiminė klaipėdietė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

leo

leo portretas
Kokia PROVOKACIJA? Provokacija yra jusu rasyba apie viska!

Snorui

Snorui portretas
Pranciškau šliuže nebūk įkyrus- baik rašinėti nesamones po kiekvienu straipsniu: gana jau nusibodai su savo referendumais- nekask duobės kitam, nes pats įkrisi.

Paskutiniam

Paskutiniam portretas
Todėl Asta nusikalba, kad velykos nebuvo uždraustos.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių