Verslo liudijimai būstų nuomotojams brangs

Būstų nuomotojams verslo liudijimas kitąmet atsieis gerokai brangiau. Po ilgų diskusijų miesto taryba panaikino lengvatinį euro mokestį, kuris šiemet buvo taikomas šios paslaugos teikėjams. Už verslo liudijimą jiems teks mokėti 209 eurus per metus.

Patiria daug nuostolių

Lengvatinį euro dydžio mokestį būstų nuomotojams miesto taryba patvirtino prieš metus.

Viltasi, kad tai padės ištraukti šios paslaugos teikėjus iš šešėlio. Taip pat manyta, kad gavę tokią lengvatą nuomotojai leis deklaruoti gyvenamąją vietą nuomininkams.

Tačiau savivaldybės administracija siūlė panaikinti lengvatą ir nustatyti 348 eurų per metus mokestį už verslo liudijimą šiai veiklai. Tiek pat pastarasis kainavo ir 2016 m.

Atkreiptas dėmesys, kad miesto tarybos suteikta lengvata neturėjo didelės naudos miestiečiams.

Neturėjo įtakos nuomos kainai, o ar žmonės galėjo deklaruoti gyvenamąją vietą nuomojamuose būstuose tikslių duomenų nėra.

„Buvo peržiūrėti 72 atvejai, kai Valstybinė mokesčių inspekcija atliko patikrinimus, ar asmuo verčiasi būsto nuoma. 25 proc. iš jų nuomininkai buvo deklaravę gyvenamąją vietą nuomojamame būste“, – pasakojo Klaipėdos savivaldybės Mokesčių skyriaus vedėja Kristina Petraitienė.

Taip pat įvertinta, kad šiemet dėl lengvatos miesto savivaldybės biudžetas neteks 136 tūkst. eurų.

Įvertinta, kad būsto nuoma – pelninga veikla, lyginant su kitomis, kurioms nustatytas 348 eurų mokestis už verslo liudijimą. Be to, dažniausiai tai nėra pirmaeilis darbas, o papildoma veikla.

Pigiausias tarp didžiųjų miestų

K.Petraitienė atkreipė dėmesį, kad Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, verslo liudijimą už eurą per metus įsigydavo ir asmenys, kurie nuomoja 10, 12 ar 20 butų.

Uostamiesčio politikai atkreipė dėmesį, kad nustačius simbolinę kainą išduotų verslo liudijimų skaičius būstų nuomotojams išaugo. Šiemet per aštuonis mėnesius jų klaipėdiečiai įsigijo 839 – 494 daugiau nei praėjusiais metais tuo pačiu laikotarpiu.

Tačiau K.Petraitienė akcentavo, kad vienas iš šešėlio mažinimo tikslų – didesnis mokesčių surinkimas, o jis esant euro dydžio mokesčiui už verslo liudijimą nebuvo pasiektas.

Pateiktos ir verslo liudijimų gyvenamųjų patalpų nuomai didžiuosiuose šalies miestuose kainos. Vilniuje kitąmet jis atsieis 684, Kaune – 520, Šiauliuose – 500 eurų per metus.

Miesto tarybos narių nuomonės dėl lengvatos šiai veiklai naikinimo išsiskyrė. Vieni siūlė išlaikyti euro dydžio mokestį šiai veiklai.

„Klaipėdos savivaldybės administracija siūlo mokestį didinti 350 kartų. Kaip atrodo savivaldybės politika? Vienais metais sumažina 350 kartų, kitais jau didiname. Siekėme sumažinti šešėlį, kad ir pensininkė nuomojanti kambarį galėtų išsiimti verslo liudijimą. Jų išdavimas tikrai ženkliai išaugo. Turime duomenų, kad žmonių, kurių gyvenamoji vieta deklaruota prie savivaldybės sumažėjo. Stebiuosi, kad administracija nepateikė tarpinių variantų“, – tvirtino Klaipėdos mero pavaduotojas Artūras Šulcas.

Siūlė diferencijuoti kainą

Tarybos narė Aldona Staponkienė palaikė savivaldybės administracijos siūlymą.

„Manau, nėra sąžininga, kad žmogus, nuomojantis 20 butų, turintis verslą, moka tik eurą per metus už verslo liudijimą“, – teigė politikė.

Tarybos narė Nina Puteikienė tvirtino, kad savivaldybei dėl šios lengvatos patyrė daug nuostolių. Ji sveikino administracijos sprendimą grąžinti verslo liudijimo kainą į ankstesnį lygį.

Miesto tarybos nariai atkreipė dėmesį, kad reikėtų diferencijuoti verslo liudijimo kainą, jog vienokia būtų tiems, kurie nuomoja 20 butų, kita – močiutei – vieną kambarį.

„Gal šiandien priėmę vienokį ar kitokį sprendimą, vėliau grįžtume pataisyti“, – tvirtino miesto tarybos narys Rimantas Taraškevičius.

Miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo komitetas siūlė tarpinį variantą. Nustatyti verslo liudijimo kainą būstų nuomotojams 209 eurų. Būtent šiam variantui pritarė miesto taryba. Verslo liudijimų kaina kitoms veikloms kitais metais nesikeis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Gal galėtų diferencijuoti mokestį, nes gl yra skirtumas kur nuomoja prabangius namus ar butus ir jeigu nuomoja bendrabučio kambarį, o verslo liudijimo mokestis tas pats.

Va

Va portretas
Nu ir prigavo jus cia pima 1 euras paziurejo kiek yra nu o daba papolna programaj

Puikus patarimas

Puikus patarimas portretas
Puikus patarimas ""aliosom liepu gatveje""....galetu protingu zmoniu nuomones pasiklausti....metosi nuo krastutinumu iki kitu krastutinumu...
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių