Vienintelio šiais metais pingvinuko nepavyko išsaugoti

Kasmet bent keliais išsiritusiais pingvinais pradžiuginančiam Lietuvos jūrų muziejui šiemet pirmą kartą nepavyko išsaugoti nei vieno pingvinuko. 

Iš dešimties sudėtų kiaušinių gyvybė buvo užsimezgusi tik viename, o šiąnakt užgeso ir vienintelio taip ir neišsiritusio pingvinuko gyvybė. Jūrų paukščių ir žinduolių skyriaus vedėjas Arūnas Grušas pasakojo, kad dar trečiadienį apie 22 val. peršvietus kiaušinį matėsi, kaip pingvinukas bando praplėšti plėvę, o šiandien, apie ketvirtą ryto šviečiant kiaušinį, gemalėlis nebejudėjo. 

„Aš visą laiką laukiau, kada jis praplėš plėvę, tada jau būčiau skėlęs kiaušinį ir padėjęs mažyliui išsilukštenti. Kol pats pingvinukas nepraplėšia plėvės, jam padėti beprasmiška: ankstesniais kartais bandėme tokios būklės išimti iš kiaušinio, tačiau tai visada baigdavosi mirtimi. Gamta silpniems neleidžia išgyventi - paprastai ir laisvėje gyvenantys pingvinai iš dviejų sudėtų kiaušinių išperina tik vieną.“, - sako AGrušas, visą naktį praleidęs laboratorijoje stebėdamas kiaušinį.

Mažojo pingvinuko auginimui buvo paruošta specialiai atnaujinta laboratorija. Laboratorijai įteiktas šaldytuvas bei skalbyklė, bei plaktuvas maistingiems mišiniams gaminti.

Tačiau muziejaus darbuotojai neabejoja, kad ši įranga pasitarnaus ateityje čia ne tik pingvinų, bet  ir kitų gyvūnų mažylius auginantiems prižiūrėtojams. Į šią laboratoriją kiekvienų metų balandį atkeliauja Baltijos pakrantėje rasti per anksti nuo tėvų atsiskyrę ir nusilpę ruoniukai, kuriuos, kol jie sustiprėja, taip pat prižiūri A.Grušas ir jo skyriaus darbuotojai. 

Šių metų kovą turėtų gimti ir Baltijos pilkosios ruonės Baltukės palikuonis, kuriuo taip pat rūpinsis muziejaus darbuotojai, mat ši ruonė pati neaugina savo mažylių. 

Internete pradėtas pingvinuko internetinis dienoraštis http://pingvinas.blogas.lt/  bus skirtas edukacijai apie šiuos Antarktidos gyventojus, jų išlikimo perspektyvas ir gyvenimo būdą.


Šiame straipsnyje: pingvinaiJūrų muziejus

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių