Viešbučiui „Pajūris“ – vėl sankcijos

Palangos centre, J.Basanavičiaus gatvėje, esančio viešbučio "Pajūris" valdytojai vėl nepaiso Statybos inspekcijos reikalavimų. Inspekcijai antrą kartą tenka nutraukti statybos darbus. Pastatą nuomojanti įmonė susiruošė dengti viešbučio stogą be reikiamų suderinimų.

Statybas stabdo antrą kartą

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija dėl pradėtos rekonstrukcijos be statybos leidimo dar liepos 2-ąją surašė savavališkos statybos aktą įmonei "Damicina", kuri yra šio statinio nuomotoja.

Tą kartą darbus liepta nutraukti, nurodyta nevykdyti jokių savavališkų kapitalinio remonto darbų ir likviduoti savavališkos statybos padarinius.

Konstatuota, jog už privalomojo nurodymo nevykdymą teismas gali skirti iki 300 eurų baudą už kiekvieną uždelstą įvykdyti privalomąjį nurodymą dieną.

Tačiau paaiškėjo, kad įmonė "Damicina" ir vėl, pasak statybų inspekcijos, savavališkai griebėsi darbų.

Inspekcija nelegalius statybos darbus užfiksavo birželio 12-ąją, antrą kartą statybininkai ant viešbučio stogo užfiksuoti lapkritį.

Čia vėl kaukšėta įrankiais, darbininkai ant viešbučio stogo susikėlė čerpes ir pradėjo stogo remontą. Inspektoriams vėl teko J.Basanavičiaus gatvėje aiškintis situaciją.

Vytauto Petriko nuotr.

Statybų inspekcijos Palangos skyriaus vyriausiasis specialistas Arūnas Dronseika, pats liepą surašęs šiems verslininkams savavališkos statybos aktą, šį kartą vėl turėjo imtis sankcijų.

"Prieš vykdydami darbus, jie turėjo gauti mūsų leidimą ir paruošti projektą. Aš pats mačiau, ką jie daro, kai važiavau pro šalį. Statybas jie vis tiek nori vykdyti, o mes turime vaikščioti po teismus", – tikino A.Dronseika.

Skundas – teismui

Paaiškėjo, jog statybų inspekcijos surašytą administracinio nusižengimo protokolą įmonė "Damicina", kuriai šiuo metu vadovauja palangiškis Artūras Arakelyan, apskundė teismui.

Skundą nagrinėjo Plungės apylinkės teismo Skuodo rūmai.

Protokolas buvo surašytas remiantis tuo, kad buvo keičiama pastato išvaizda, neturint statybą leidžiančio dokumento.

Įmonė "Damicina" pateikė teismui paaiškinimus, jog buvo gautas Palangos savivaldybės raštas, kuriuo reikalaujama, kad minėtas avarinės būklės pastatas būtų kuo greičiau suremontuotas.

"Šiuo pagrindu, kaip nurodė juridinio asmens vadovas, buvo kreiptasi į rangovą ir sudaryta statybos rangos sutartis. Statybos rangos sutartimi rangovas įsipareigojo atlikti darbus, laikantis statybos techninių reglamentų, normų ir taisyklių bei specialiųjų valstybės priežiūros reikalavimų. Atsižvelgus į šią situaciją, teismas administracinio nusižengimo teiseną įmonės "Damicina" atžvilgiu pagal 353 straipsnio 7 dalį nutraukė", – bylos esmę paaiškino Dovilė Chockevičiūtė, Klaipėdos apygardos teismo Vyriausioji specialistė komunikacijai.

Pareikalavo laikytis įstatymų

Pirmos instancijos teismas tenkino įmonės "Damicina" prašymą, tačiau Statybų inspekcija nežada nusileisti ir šį teismo sprendimą žada skųsti.

"Ir dabar jie statybos leidimo neturi. Projektas turėjo būti parengtas prieš pradedant vykdyti darbus, štai kur esmė. Šiuo metu darbai yra sustabdyti. Jie tik spalį atliko ekspertizę, kurioje konstatuota, jog stogas yra avarinės būklės. Tačiau pažymėtina, kad ekspertizėje yra nurodymas atlikti stogo konstrukcijų patikrinimą, o tam jie turi parengti projektą, ateiti pas mus suderinti ir tik tuomet tęsti darbus", – aiškino A.Dronseika.

Pasak specialisto, net norint likviduoti avarinę pastato būklę, privalu laikytis įstatyme numatytų reikalavimų.

Milijoninis turtas – už grašius?

Kodėl šio milijonus eurų verto objekto valdytojai tokie drąsūs?

Pačioje Palangos širdyje esantis didžiulis viešbutis su garažu ir kiemo statiniais yra 31 aro dydžio sklype.

Pastatas Generalinės prokuratūros sprendimu yra areštuotas.

Areštas taikomas dėl itin didelės apimties tyrimo, susijusio su Ūkio banko, priklausiusio Vladimirui Romanovui, turto iššvaistymu.

V. Romanovas/Tomo Raginos nuotr.

Kyla klausimas, kas ir kodėl drąsiai ima šeimininkauti areštuotame pastate, nebijodamas investuoti į jo kapitalinį remontą, jei šio objekto likimas iki šiol nėra aiškus?

Istorinėje kurorto dalyje esančio viešbučio "Pajūris", J.Basanavičiaus g. 9 ir 9A, pastatų valdytojas – bankrutuojanti įmonė "Bofora", kuri pirkimo–pardavimo sutartimi 2013 m. įgijo šį objektą iš vėliau bankrutavusios bendrovės "Optimalus turto valdymas".

Įmonės "Bofora" bankroto procedūrą vykdo įmonės "Valeksa" direktorius Stasys Poškus, tiesa, tik kaip fizinis asmuo.

Bendrovė "Valeksa", atstovaujama S.Poškaus, lyg tyčia buvo ir bankrutuojančios įmonės "Optimalus turto valdymas" bankroto administratorius.

Šis turtas buvo įkeistas Šiaulių bankui, kuris perėmė skandalingai žlugusio Ūkio banko turtą ir įsipareigojimus.

Tačiau 2016 m. Šiaulių bankas be papildomų sąlygų mįslingai atsisakė turto įkeitimo, taigi bankas ėmė nebepretenduoti į turto realizavimo pajamas.

O kaip tik tuo metu įvyko nuostabą keliantis sandoris – bankroto administratorius paskelbė reikalavimo teisės į bendrovės "Bofora" skolą, kuri gali būti padengta realizavus "Pajūrio" viešbutį, pardavimą.

Už 1,155 mln. eurų dydžio ir dar palūkanų reikalavimo teisę buvo pasiūlyta vos 10 tūkst. eurų.

Po to vyko mėginimai panaikinti šiam viešbučiui taikomą areštą, o tai leistų šį objektą pelningai parduoti ir reikalavimo turėtojui atgauti skolą.

Finansinių tyrimų tarnyba šiuo metu tiria visų šių sandorių aplinkybes ir aiškinasi, kas yra tikrasis afera dvelkiančio sumanymo autorius.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas dėl piktnaudžiavimo. Pats S.Poškus šioje byloje apklaustas kaip specialusis liudytojas.

Pastatą išnuomojo

Šiuo metu šiame viešbutyje šeimininkauja įmonė "Damicina".

Pagal nekilnojamojo turto nuomos sutartį, pastatas, priklausantis bankrutuojančiai įmonei "Bofora", kuriai atstovauja bankroto administratorius S.Poškus, įmonei "Damicina" buvo išnuomotas 2017 m. gruodžio 15-ąją.

Dienraščio turimi dokumentai rodo visą virtinę įdomių sutapimų.

Aiškėja, jog įmonę "Damicina" 2008 m. įkūrė uoste itin gerai žinomas Artūras Gedgaudas.

Šis klaipėdietis vadovavo laivybos kompanijai "Lietuvos jūrų laivininkystė" (LISCO) daug aistrų sukėlusio kompanijos privatizavimo laikotarpiu.

Vėliau A.Gedgaudas ėmė domėtis atsinaujinančios energijos šaltiniais, įkūrė įmonę "Šilutės vėjas", kuri kūrė planus Šilutės rajone statyti vėjo jėgainių parką.

2015 m. ši įmonė buvo pervadinta į "Damicina".

Paklaustas apie viešbutį "Pajūris", verslininkas tikino nieko bendro su juo neturįs.

"Aš įmonę pardaviau gal 2015 m., nieko daugiau nežinau", – prasitarė verslininkas.

Verslą pardavė politikui

Iš tiesų įmonę "Damicina" įsigijo Palangoje žinomas politikas Danas Paluckas.

Šis buvęs Socialdemokratų partijos Palangos skyriaus vadovas yra tos partijos pirmininko Gintauto Palucko brolis.

G. Paluckas

D.Paluckas iš Socialdemokratų partijos skyriaus vadovo posto pasitraukė, kai į viešumą iškilo faktas, jog politikas 2002 m. buvo baustas Italijoje.

Tačiau jokio įrašo apie teistumą D.Palucko rinkėjai nematė savivaldybių tarybų ir kitų rinkimų kandidato anketoje.

Pats palangiškis aiškino, jog apie savo teistumą jis sužinojo tik 2016 m.

Paklaustas, ar turi kokių nors ryšių su viešbučiu "Pajūris", pirmo pokalbio metu su dienraščio "Klaipėda" žurnalistais D.Paluckas išsigynė bet kokių sąsajų.

Tačiau, peržvelgus Registrų centro duomenis, aiškėja, jog jo turėta įmonė, lyg tyčia, tapo šio viešbučio šeimininke.

Antrą kartą klausiamas dėl verslo sąsajų su šiuo itin stambiu nekilnojamojo turto objektu, D.Paluckas vėl mėgino įtikinėti, jog viešbučiu nesidomėjo, o įmonė buvo pirkta dėl planų atsinaujinančios energijos srityje.

"Aš nemelavau, aš tik pasakiau, jog interesų neturiu ir neturėjau", – aiškino buvęs politikas.

Ausų nematyti?

Tačiau kodėl Statybų inspekcijos vidurvasarį siųstame rašte, adresuotame pastato valdytojams, aiškiai matomas D.Palucko elektroninio pašto adresas, jei buvęs politikas nėra siejamas su "Pajūriu"?

Mano ausų ten nebėra.

"Aš ir mano įmonė jokių statybų šiame objekte nevykdo, girdėjau, šilutiškiai čia dirba. Aš įmonę pardaviau 2017 m. gruodį. Kaip sakoma, mano ausų ten nebėra", – aiškino D.Paluckas.

Tačiau Registrų centro duomenimis, 2017 m. gruodžio 13-ąją D.Paluckas A.Arkelyan pats paskyrė įmonės "Damicina" direktoriumi.

Dokumentas pasirašomas vienintelio įmonės "Auksitas" akcininko D.Palucko.

Įmonė "Auksitas" tuo metu valdė 370 paprastųjų vardinių bendrovės "Damicina" akcijų.

Kyla klausimas, kam parduodant įmonę jos savininkui pasirašinėti naujo savininko skyrimo direktoriumi dokumentus?

Naujas akcininkas pats turėtų spręsti, ką ir kada skirti direktoriumi.

Sutartims – žalia šviesa

Stebėtina, tačiau kaip tik praėjus dviem dienoms po "Damicinos" pardavimo, gruodžio 15-ąją, bankrutuojančios įmonės "Bofora" turtą – viešbutį "Pajūris" bankroto administratorius S.Poškus išnuomojo už 1 tūkst. eurų per mėnesį įmonei "Damicina".

Sutartyje pažymėta, jog tris mėnesius per metus, birželį, liepą ir rugpjūtį, pastatas nuomojamas už 6 tūkst. eurų per mėnesį.

"A.Arakelyan buvo paskirtas direktoriumi tą pačią dieną, kai buvo nuspręsta parduoti įmonės "Damicina" akcijas būtent jam. Tai atsispindi 2017 m. gruodžio 13 d. įmonės akcininkų protokole. Parduota buvo 100 proc. akcijų", – tikino D.Paluckas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

teisybės nebuvo

teisybės nebuvo portretas
kiek vagių pasinaudojo valstybinių objektų prichvatizacijoje,ir niekas nenubausti,po nepriklausomybės paskelbimo visi lindo į partijas ,kad galėtų turto prisigrobti,o paskui stengėsi papulti į seimą,kad ir jų giminės prisiplėštų,niekas jų neteisė,nes visiems norėjosi gerai gyventi,kaip prisimeni tuos laikus,tai šlykštu darosi

Eikite ant 3 raidziu

Eikite ant 3 raidziu portretas
Totali nesamome. Adminas prisiteise is Palucko. Is Romanovo parankiniu ir is diana media savininku. Paziurekite rekvizitai lt, Matyt todel ir lija

Na va socam ir rai pochui

Na va socam ir rai pochui portretas
Pastatas Generalinės prokuratūros sprendimu yra areštuotas. Areštas taikomas dėl itin didelės apimties tyrimo, susijusio su Ūkio banko, priklausiusio Vladimirui Romanovui, turto iššvaistymu.
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių