Vieta uostamiesčio nakvynės namuose kainuos tik turtuoliams

Kai kuriems klaipėdiečiams sumažės mokesčių našta. Tačiau tarp tokių privilegijuotųjų – tik nakvynės namų gyventojai, kurių didžiajai daliai nebereikės mokėti už pastogę, o tai iki šiol kainavo keliasdešimt litų per mėnesį.

„Nežinau, sąmoningai ar ne, tačiau Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pakeitė tvarką dėl paslaugų nakvynės namuose teikimo ir mes turime jos laikytis. Ar tai logiška ir socialiai teisinga, jau kitas klausimas“, – teigė Klaipėdos savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Audronė Liesytė.

Pokyčių esmė ta, jog nakvynės namuose laikinai apsistojusiems žmonėms mažėja mokesčiai už šią paslaugą.

Nustatyta, kad tiems, kurių pajamos per mėnesį yra iki 700 litų, už nakvynę valdiškuose namuose mokėti nebereikės.

Nuolatinės gyvenamosios vietos neturintys asmenys Klaipėdos nakvynės namuose gali gyventi iki šešių mėnesių.

„Jei žmogus per mėnesį gauna daugiau nei 700 litų, jis turės mokėti 20 proc. nuo pajamų, tačiau jam vis tiek turės likti ne mažiau nei 700 litų. Kitaip tariant, jei žmogaus pajamos per mėnesį yra 750 litų, jis už gyvenimą nakvynės namuose turės mokėti 50 litų“, – aiškino A.Liesytė.

Iki šiol galiojo tvarka, jog už nakvynę valdiškuose namuose mokėti nereikėjo tiems, kurie gaudavo socialinę pašalpą, ir tiems, kurie neturėjo jokių pajamų.

Tačiau žmonės, kurie gaudavo senatvės pensiją, išmoką už neįgalumą, turėdavo susimokėti 10 proc. savo mėnesio pajamų, o tai vidutiniškai būdavo apie 50 litų.

„Dabar tokiems žmonėms mokėti nebereikės, nes pajamų „lubos“ pakeltos. Galima daryti prielaidą, kad dėl šios priežasties susidarys ir eilė patekti į nakvynės namus, nes padaugės norinčiųjų. Anksčiau juos atbaidydavo mokesčiai“, – neslėpė A.Liesytė.

Be to, tai, kad iki 700 litų per mėnesį gaunantys asmenys nakvynės namuose galėtų gyventi nemokamai, papildomai kainuos kitiems mokesčių mokėtojams.

„Iš miesto biudžeto nakvynės namams papildomai per metus reikės skirti apie 20 tūkst. litų, nes tiek mokesčių nebus surinka, o įstaigą išlaikyti, paslaugą teikti vis tiek reikės. Skaičiuojama, jog per mėnesį vieno žmogaus gyvenimas nakvynės namuose kainuoja apie 400 litų“, – teigė Socialinės paramos skyriaus vedėja.

Klaipėdos nakvynės namuose yra apie 120 vietų žmonėms, norintiems laikinai tokioje įstaigoje gyventi pusmetį.


Šiame straipsnyje: nakvynės namaibenamiaipajamos

NAUJAUSI KOMENTARAI

RK

RK portretas
Dar viena Filadelfijaus vardo apdovanojimo verta antraštė.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių