Vietoje delfinų - jūrų liūtai

Gegužę Lietuvos jūrų muziejų užplūsta lankytojai. Vien per praėjusį savaitgalį jų čia apsilankė daugiau nei tūkstantis. Delfinariumo rekonstrukcija dar nebaigta ir nėra delfinų pasirodymų, tad muziejus lankytojus pakvietė į amfiteatrą, kuriame 20 minučių su žiūrovais bendrauja šeši Kalifornijos jūrų liūtai.

Pasak trenerių, prižiūrinčių liūtus, su jais dirbti labai smagu, nes tai linksmi ir išradingi gyvūnai.

„Itin išdykę ir judrūs yra mažieji liūtukai. Senieji liūtai Henris, Lija ir Basta yra ramesni. O jaunikliai – dviejų metų Matilda ir Karis, bei vienerių metukų Čilė – pašėlę ir išdykę kaip maži vaikai“, - pasakoja treneris Tomas Lebeckis

Kalifornijos jūrų liūtai priklauso žinduolių klasei, irklakojų būriui, ausytųjų ruonių pobūriui. Paplitęs Ramiajame vandenyne prie Kalifornijos ir Meksikos. Gimę jie sveria apie 6–9 kilogramus, o suaugę patinai – iki 300 kilogramų. Patelių svoris žymiai mažesnis –  apie 100 kilogramų. Tai labai draugiški gyvūnai. Jie gyvena kolonijomis - šimtais, kartais net tūkstančiais. Gausiausiai būriuojasi poravimosi metu, tuomet paplūdimiai būna perpildyti. Didžiąją laiko dalį jūrų liūtai praleidžia medžiodami jūroje. Pasisotinę išlipa į krantą pailsėti. Didžiausi jų priešai – rykliai ir orkos.

Henris ir Lija į Jūrų muziejų atkeliavo 1996 metais iš Duisburgo zoologijos sodo. Basta ir jaunikliai jau gimė muziejuje. Labiausiai išdykusi yra Matilda, nes jos mama Lija atsisakė ją maitinti, tad jos globėjais tapo treneriai. Sustiprėti mažylei padėjo delfinės pienas, kuriuo ji buvo maitinama iš buteliuko.

Pasak trenerių, Matilda augo beveik kaip žmonių vaikas. Kad ji naktį nešauktų, treneriai pasitiesdavo čiužinį ir miegodavo šalia jos. Matilda prisiglausdavo ir nurimusi irgi ilsėdavosi. Pripratusi prie tokios globos ir švelnumo, liūtukė ir dabar reikalauja išskirtinio dėmesio.

Tarp pasirodymų Kalifornijos jūrų liūtai mėgaujasi saulės voniomis: palaiminga šešiukė it tirpstantys nuo šilumos ledai sukritę parpia besišypsančių lankytojų akivaizdoje.


Šiame straipsnyje: Jūrų muziejusjūrų liūtai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių