Vietoje gintarų lijo banknotais

Pasibaigus vasarai, į paplūdimius pradės plūsti specialia įranga apsiginklavę "lobių" ieškotojai. Smėlyje gali slėptis ne tik niekniekiai bei šiukšlės, bet ir vertingi daiktai.

Grąžino rastą piniginę

Paplūdimyje besiilsintys poilsiautojai dažniausiai pameta būsto raktus. Būtent juos radusieji dažniausiai ir atneša gelbėtojams. Per sezoną pastarieji sukaupia nemažą raktų krūvą.

"Pasitaiko, kad žmonės kreipiasi dėl pamestų raktų į gelbėtojus ir taip juos suranda. Tačiau nemaža dalis jų neieško. Raktai lieka pas gelbėtojus", – pasakojo Klaipėdos skęstančiųjų gelbėjimo tarnybos vyriausiasis specialistas Aleksandras Siakki.

Gelbėtojus retai pasiekia paplūdimyje rasti vertingi daiktai – piniginės ar papuošalai. Šiemet pasitaikė vos vienas toks atvejis – tuokart poilsiautojai atnešė moters pamestą piniginę. Joje buvo ne tik dokumentai, bet ir pinigų.

"Neatsimenu, ar kada anksčiau yra buvęs toks atvejis", – tvirtino vyriausiasis specialistas.

Pametė brangų žiedą

Pasak A.Siakki, dėl prarastų papuošalų poilsiautojai beveik išvis nesikreipia: "Matyt, žmonės nebesitiki jų surasti. Mano, kad jei kas ir rado, pasiliks sau. Beje, tokių daiktų mums niekas ir neatneša".

Tačiau pašnekovas prisiminė, jog kartą vienas vyras besimaudydamas pametė brangų žiedą. Jis kreipėsi į gelbėtojus, kad padėtų surasti papuošalą.

"Poilsiautojas parodė net vietą , kur jį pametė. Gelbėtojai nardė su specialiomis kaukėmis, bandė surasti, bet nesėkmingai", – prisiminė A.Siakki.

Prieš dvejus metus gintarų ieškoję žmonės labai nustebo, kai bangos į krantą pradėjo mesti pinigus. Iš pradžių jie rado vieną 10 litų banknotą, kiek tolėliau – 20 litų.

Anot A.Siakki, išvakarėse vienas vyras netyčia į jūrą įmetė maišelį su pinigais. Tai buvusi nemaža suma būtent 10 ir 20 litų kupiūromis.

"Kitą dieną jūra grąžino pinigus. Žmonės buvo patenkinti tokiu radiniu", – pasakojo A.Siakki.

Turto ieško ir vokiečiai

Kartais jūra išmeta ir butelius su įvairiais rašteliais. Pasak A.Siakki, dažniausiai juos suranda butelių rinkėjai.

"Žmonės mano, kad buteliai su jų norais ir lūkesčiais nuskęs, o jūra viską grąžina", – aiškino A.Siakki.

Bangos išmeta ir iš laivų iškritusius daiktus. Kažkada buvo rasta dėžė, statinė, padangų.

Poilsiautojų pamesti daiktai vilioja ieškotojus. Į paplūdimius atklysta ir profesionalų, apsiginklavusių specialia technika, ir mėgėjų.

A.Siakki pasakojo, kad jie užsuka ir sezono metu. Tuomet esą renkasi prastą orą, kai paplūdimiuose mažai žmonių. Vis dėlto daugiausia ieškotojų apsilanko pasibaigus sezonui, ir tai yra ne tik  lietuviai, bet ir užsieniečiai.

"Buvau sutikęs ieškotojų iš Vokietijos, Lenkijos. Pastarasis pasakojo, jog poilsiautojų pamestų daiktų ieško ir Vokietijos, Lenkijos, Viduržemio jūros paplūdimiuose. Nežinau, ar tai hobis, ar būdas užsidirbti. Žmogus pasakojo, kad kartais pavyksta kažką surasti", – tvirtino pašnekovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to kas

to kas portretas
ir kiek meteliu nugivenai, kad pagaliau priejai prie tokios isvados....

kas

kas portretas
gali eiti i papludimi su vertingais daikitais,apsurdas zmones visai nemasto juk eini ilsetis degintis kam reikalingi ziedai ir grandineles prie juros?darau isvada,kad zmones apsikarste papuosalais eina ne degintis o pasimaivyt arba neprotingos bobos vyru pakabinti.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių