Vietos Klaipėdos darželiuose – lengviau pasiekiamos

Savo atžalas į darželius norintys vesti klaipėdiečiai turės pratintis prie naujovių, nes keisis priėmimo į ikimokyklinio ugdymo įstaigas tvarka.

Miesto tarybos kolegija ketvirtadienį sutarė, jog vaikai į darželius bus priimami centralizuotai.

Šiuo metu galioja tokia tvarka, jog tėvai savo vaiką gali užregistruoti tik į vieną ikimokyklinio ugdymo įstaigą. Tai reikia padaryti tiesiogiai – apsilankius įstaigoje.

„Tokia sistema tikrai nėra tobula. Darželių vedėjos guodžiasi, kad patiria psichologinį spaudimą. Be to, mieste netyla kalbos apie tai, jog toks priėmimas į darželius yra neskaidrus. Nors ir sudarytos eilės patekti į įstaigas, tačiau į jas esą prasibraunama ir be eilės“, - aiškino Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė.

Siekiant daugiau skaidrumo, nuspręsta sukurti elektroninę priėmimo į darželius sistemą. Jos sukūrimas kainavo 30 tūkst. litų, o administravimas dvejiems metams atsieis dar 19 tūkst. litų.

Sistema gali veikti dviem būdais: vaikai į ikimokyklinio ugdymo įstaigas gali būti registruojami centralizuotai ir necentralizuotai.

Pirmasis variantas yra toks, jog tėvai elektroniniu būdų gali užregistruoti savo atžalą ne į vieną, o į kelis darželius, kone kiekvieną dieną stebėti, kaip keičiasi eilė patekti į įstaigas, kuriose yra laisvų vietų.

Decentralizuota priėmimo sistema nelabai kuo skirtųsi nuo dabartinės. Skirtumas tik toks, jog prašymą priimti į darželį reikėtų pateikti ne įstaigoje, o elektroniniu būdu. Tačiau liktų tai, jog būtų galima pateikti prašymą vaiką priimti tik į vieną pasirinktą konkretų darželį.

Kolegijos nariai ketvirtadienį posėdyje kone vienbalsiai nusprendė, jog uostamiestyje turi veikti centralizuota priėmimo į ikimokyklinio ugdymo įstaigas sistema.

„Žinoma, silpnų vietų yra, tačiau jos neatrodo tokios silpnos. Svarbiausia – skaidrumas, o jis įdiegus tokią sistemą ir būtų užtikrintas, nes internetu tikrai nekvepės šampanu ir unguriais“, - nuomonę reiškė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Jis domėjosi, ar prižiūrėti tokią sistemą reikia papildomų pinigų. Švietimo skyriaus vedėja L.Prižgintienė patikino, jog kol kas tikrai neplanuojama prašyti leisti steigti naujų etatų.

„Nors dažnai eskaluojama, kad darželiuose trūksta vietų, tačiau atliktas auditas parodė, kad jų yra pakankamai. Audito duomenimis, per metus ikimokyklinių įstaigų užimtumas siekia apie 60 proc. Manau, kad centralizuota priėmimo darželius sistema padės išspręsti tas bėdas, kai vaikai į darželius nepatenka, nors juose ir yra laisvų vietų, tačiau apie jas tiesiog nežinoma“, - teigė Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorė Judita Simonavičiūtė.

Planuojama, kad tokia sistema gali pradėti veikti nuo kitų metų pradžios.

Šių mokslo metų pradžioje buvo gauti 3 tūkst. 918 prašymų vaikus priimti į darželius, patenkinti 3 tūkst. 176 pageidavimai.

Anot L.Prižgintienės, realiai vietų darželiuose neliko 523 vaikams, nes kiti tėvai tiesiog atsiėmė prašymus.   



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių