Virš klaipėdiečių galvų – pūvančios lajos

Uostamiestį prižiūrinčios įmonės iki šiol kovoja su rugsėjo pabaigoje pajūrį talžiusios audros padariniais. Aiškinama, jog vėjas išvertė 67 medžius, nulaužė šimtus šakų, tačiau iki šiol dešimtys supuvusių ir grėsmę gyventojams keliančių medžių vis dar nėra išpjauti.

Grėsmė žmonėms

Po rugsėjo pabaigoje siautusios audros nulūžusias šakas ir nuvirtusius senus medžius komunalininkai pjaustė dalimis ir iš miesto gabeno dvi savaites.

Apžiūrėjus kai kuriuos želdinius paaiškėjo, kad reikia apgenėti dar 37 medžius.

"Tokios situacijos kelia grėsmę. Manyčiau, jog senus, sergančius ir pavojų keliančius medžius buvo būtina pašalinti laiku. Tačiau leidimų medžiams pjauti turime tiek, kiek jų buvo išduota. Vis dėlto praūžusi audra galėjo baigtis ir labai liūdnai. Praėjusios audros metu medžio šaka kliudė mamą su vaiku, kelios šakos nuvirto ant miestiečių automobilių", – pasakojo Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė.

Miesto tvarkytojai akcentavo, jog šalia pėsčiųjų takų, prie vaikų darželių suaugę medžiai turėtų būti nuolat stebimi, o senų lapuočių vertėtų ir atsisakyti.

"Niekam nebūtų malonu, jei rastų sudaužytą savo automobilį. O senų medžių prie vaikų darželių ar aikštynų tikrai neturėtų likti", – aiškino I.Šakalienė.

Mieste per šiuos metus ne tik kirsta, bet ir pasodinta beveik šimtas naujų medžių. Šį rudenį planuojama pasodinti dar 30.

"Labai daug medžių buvo iškirsta prie darželių, tačiau daug ir pasodinome – iš viso 42 medžius", – patikino I.Šakalienė.

Tyrė tris mėnesius

Klaipėdos savivaldybės Aplinkos kokybės skyriaus užsakymu nuo birželio buvo tyrinėtos kelios centrinės Klaipėdos vietos, kuriose daug medžių.

"Želdiniai buvo tirti Danės gatvėje nuo Pilies tilto iki Smiltynės perkėlos. Tirti medžiai, augantys Birutės, Daukanto gatvėse, Ferdinando skvere ir Teatro gatvėje. Stebėti ir prie Meridiano esantys medžiai. Taip pat užsakyti tyrimai Herkaus Manto gatvei", – aiškino savivaldybės Aplinkos kokybės skyriaus vedėja Rasa Jievaitienė.

Specialia technika buvo aiškintasi ne tik ligų židiniai augaluose, bet ir tomografu nustatyta, kurių medžių šerdys yra išpuvusios.

"Kai kurie medžiai jau pavojingi, priekelmyje nustatyta puvinių, todėl juos skubiai reikėtų šalinti", – paaiškino specialistė.

Geros ir patenkinamos būklės medžiai galės gyvuoti ne ilgiau nei dešimtmetį. Šiuo metu grėsmių jie dar nekelia.

Tyrė 120 medžių

Danės gatvėje tirti 35 medžiai – 13 balzaminių tuopų, šešios kanadinės tuopos, vienas baltasis gluosnis, 15 paprastųjų klevų. Šešis čia augančius medžius rekomenduota skubiai šalinti. Teks kirsti tris balzamines tuopas, du paprastuosius klevus, vieną baltąjį gluosnį.

Paaiškėjo, kad viename Bijūnų gatvės ruožų, kur numatyta rekonstrukcijų, auga visiškai sveikos liepos, tačiau uosiai yra prastokos būklės.

Teatro gatvėje tomografiniai tyrimai atlikti devynioms mažalapėms liepoms.

Liepų aukštis – nuo 9 iki 16 metrų. Čia neauga nė viena sveika liepa. Penki medžiai yra vidutinės būklės, dviejų medžių būklė yra patenkinama, itin bloga būklė konstatuota dviem lapuočiams.

"Iš viso per šiuos mėnesius ištirta daugiau nei 120 medžių. Dar 44 medžiai bus ištirti Herkaus Manto gatvėje. Monitoringas rodo, jog čia vyrauja blogos ir nepatenkinamos būklės medžiai", – aiškino R.Jievaitienė.

Nuo vėjo krenta ir sveiki medžiai.

Bus tiriami medžiai nuo Lietuvininkų aikštės iki Daukanto gatvės ir keli medžiai, augantys ties Muzikiniu teatru.

Bokštų gatvėje, Ferdinando skvere esantieji nėra itin prastos būklės, nors čia auga tik vienas visiškai sveikas uosialapis klevas. 20 medžių įvardyti kaip prastos, kiti – vidutinės ir patenkinamos būklės. Kirsti vertėtų keturias liepas ir vieną klevą.

Tomografu medžių tyrimas užtrunka, per dieną galima ištirti tik 3–4 lapuočius.

"Kodėl visi šie medžiai dar neiškirsti? Tai nebuvo mūsų pagrindinis tikslas. Nuo vėjo krenta ir sveiki medžiai", – patikino R.Jievaitienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taikos 55

Taikos  55 portretas
Reikia,kaip visame civilizuotame pasaulyje.Iskirsti visus medzius ir ipareigoti kaviniu,parduotuviu savininkus isigyti dydziulius vazonus ir ten sodinti eglutes.palmes,bananu medzius,skiepytus,gerai atrodancius.Ziema susinesti i savo pastatus,kad nesusaltu. Tada ir baigsis tie verkimai,mazvaikiu...

Skaitytoja

Skaitytoja portretas
Tragiška padėtis trynyčių parke .stebiuosi kaip ten kam nors ant galvos neužkrito vieni puvėsiai

Elena

Elena portretas
gal anksčiau reikėjo ištirti,kurie gali kelti grėsmę žmonėms-ir tada kirsti, dabar taip viskas iškirsta ir dar ketinama ...medžių mieste nebelikę ,beveik, o naujų prigijimas nekoks, nes ,matyt, nelabai kas juos prižiūri...
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių