Vištoms Klaipėdoje – žalia šviesa

Klaipėdoje jau galima laikyti vištas, paršelius, karves ar arklius. Draudimas auginti žemės ūkio paskirties gyvūnus miesto teritorijoje panaikintas, tačiau jų laikymo sąlygos turi atitikti griežtus reikalavimus.

Tvarką pakeitė dėl įstatymo

Anksčiau Miesto tvarkymo ir švaros bei Gyvūnų laikymo taisyklėse buvo numatytas punktas, kad laikyti, ganyti žemės ūkio paskirties gyvūnus ir bites miesto teritorijoje draudžiama.

Buvo išskirti gyvenamieji rajonai, kur šis draudimas negalioja. Laikyti žemės ūkio paskirties gyvūnus buvo leidžiama tik Tauralaukyje, Giruliuose, Paupiuose, Rimkuose, Žardėje ir Labrenciškėse.

Dabar šis punktas yra panaikintas. Nuspręsta, kad toks draudimas nereikalingas, nes Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymas tiksliai apibrėžia, kokiomis sąlygomis turi būti laikomi gyvūnai.

Klaipėdos savivaldybės Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjas Vilius Valys pasakojo, kad dėl tos pačios priežasties atsisakyta ir apribojimo, kiek šunų ar kačių leidžiama auginti bute.

Anksčiau buvo numatyta, kad būste galima auginti po du minėtus naminius gyvūnus.

„Reikalavimai, kokiomis sąlygomis turi būti laikomas vienas ar kitas gyvūnas, yra griežti. Pavyzdžiui, vienam šuniui turi būti skirta 10 kvadratinių metrų ploto. Jei laikymo sąlygos atitinka reikalavimus, auginti žemės ūkio paskirties gyvūną mieste galima“, – tvirtino vedėjas.

Kyla kuriozinių situacijų

V.Valys prisiminė ir kuriozinę situaciją. Keturių asmenų šeima gyveno bendrabučio kambarėlyje ir laikė šunį. Vienas iš kaimynų pasipiktino, kad naminiam gyvūnui yra per mažai vietos.

„Buvo toks absurdas. Kiek žmogui reikia kvadratinių metrų gyvenimui, niekas neskaičiuoja“, – prisiminė vedėjas.

Ar gyvūnų laikymo sąlygos atitinka reikalavimus, kontroliuoja Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. Prireikus į ją pagalbos kreipiasi ir Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai.

Tačiau V.Valys atkreipė dėmesį, kad auginti vištą ar paršelį daugiabučiame name nebus galima, nes laikymo sąlygos neatitinka reikalavimų.

Teko paskersti vištas

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius sulaukia gyventojų skundų dėl kaimynystėje laikomų žemės ūkio paskirties gyvūnų. Paskutinį kartą skundas gautas iš Antrosios Melnragės gyventojų.

Vienas vyras piktinosi, kad dvi kaimyno vištos vaikšto po mišką.

„Mūsų darbuotojai turėjo vaikščioti po mišką ir ieškoti šių naminių paukščių, o paskui aiškintis, kodėl taip yra“, – pasakojo vedėjas.

Nuvykus pas vištų savininką, paaiškėjo, kad vištų laikymo sąlygos atitiko reikalavimus. Naminiai paukščiai buvo laikomi aptvarėlyje, neteršė kaimynų sklypų. Vištoms buvo įpilta vandens.

„Visi reikalavimai buvo išlaikyti. Tačiau reikia nepamiršti, kad vištos turi būti auginamos tik savame kieme. Jos negali vaikščioti po aplinkinius sklypus“, – įspėjo vedėjas.

Prieš metus dėl kaimynystėje laikomų vištų skundėsi ir vienas Pirmosios Melnragės gyventojas. Jis piktinosi sklindančiu nemaloniu kvapu.

Tą kartą garbaus amžiaus moteriai teko atsisakyti 20 vištų, kurias augino savo reikmėms – mėsai. Jai taip pat grėsė įspėjimas ar bauda.

„Tada dar galiojo draudimas laikyti vištas miesto teritorijoje. Melnragė nebuvo įtraukta į tų rajonų sąrašą, kur tai galima daryti“, – tvirtino vedėjas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Antinas Donaldas

Antinas Donaldas portretas
ačiū valdžiai, galesiu auginti žąsis ir vištas savo nuosavam kieme. ir joks pavydus kaimynas tinginys nenurodinės ka man daryti savo valdoje.

Miestiete

Miestiete portretas
Manau šuo pirmiausia turi būti auklejamas-be kita ko,kaip ir piliečiai nežinantys kad reikia ne tik savo norų žiūreti.Sugyventi ramiai ir tvarkingai-taip primta gamtoje,vadinasi ir mieste turetų.

brangute

brangute portretas
Visu pirma reiketu, kad mieste laikomi sunes nekeltu triuksmo. Ypac nakti. Baudos uz toki triuksma turetu buti padidintos.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių