Visų gyventojų pinigai – išlaikytiniams

Per dešimtmetį iš šalies biudžeto socialinių būstų statybai ir nuomai valstybė išleido jau mažiausiai 30 mln. eurų. Tačiau kontrolės mechanizmo, kam iš tiesų nuomojami už mokesčių mokėtojų pinigus įgyjami būstai, taip ir nebuvo surasta. Net pačios savivaldybės pakėlė rankas į viršų, konstatuodamos, kad lengviau padalyti svetimą turtą, nei patikrinti, kam iš tiesų jis atitenka.

Sukėlė atgarsį

Po dienraščio "Klaipėda" publikacijos "Socialinis būstas – turčiams" ("Klaipėda", 2017 04 14) diskusijos dėl valstybės paramos skyrimo pasiturintiems asmenims užvirė aukščiausiu lygiu.

Dienraštis aprašė situaciją, kai socialinis būstas buvo skirtas jaunai dviejų vaikų motinai, kurios gyvenimo draugas mėgaujasi prabanga.

Šaltinių teigimu, jis turi nekilnojamojo turto ne tik Klaipėdos rajone, bet ir užsienyje, o jo sugyventinė pasirodė esanti tinkama kandidatė nuomotis savivaldybės būstą.

"Jai išnuomotas dviejų kambarių butas. Ji stovėjo eilėje, nes yra našlaitė. Negalime patikrinti, su kuo gyvena ir kas išlaiko vienišas mamas. Jos dažniausiai atkerta, kad negali drausti vaiko tėvui lankyti savo atžalos", – tikino Klaipėdos savivaldybės Socialinio būsto skyriaus vedėja Danguolė Netikšienė.

Lobstančių nekontroliuoja

Ne tik Klaipėdoje pasitaiko tokių situacijų, kad socialiniuose tinkluose valdiškų būstų nuomininkai giriasi prabangiu gyvenimu, kelionėmis į šiltus kraštus ir žinomų prekės ženklų daiktais.

Ir kitų savivaldybių valdininkai suka galvas, kaip kontroliuoti, ar valstybės lėšos leidžiamos tikrai tiems, kuriems labiausiai reikia paramos.

"Surengėme konferenciją, kurioje diskutavome šia tema. Ministerija atliko apklausą, kurioje dalyvavo trys dešimtys savivaldybių. Stebėtina, kad tik mažuma jų pasisakė už tai, kad toks kontrolės mechanizmas atsirastų", – nuostaba dalijosi Socialinės ir darbo apsaugos ministerijos Paramos būstui skyriaus vedėjas Aloyzas Stapulionis.

Aiškėja, kad kontroliuoti iš valstybės biudžeto parazituojančiųjų nenori pačios savivaldybės.

Tačiau kyla klausimas, ar tai lemia bejėgiškumas, ar vis dėlto noras kuo plačiau atsukti biudžeto lėšų čiaupelį?

"Kasmet išleidžiama apie 3,2 mln. eurų socialiniam ar savivaldybės būstui įsigyti. Per metus visoje Lietuvoje pastatoma ar įsigyjama 120 butų", – biudžeto išlaidas skaičiavo A.Stapulionis.

Galima spėti, kad valdiškais užsakymais turėtų džiaugtis ne vienas vietos statybinės įmonės savininkas.

"Vis dėlto nuspręsta keisti investicijų pobūdį. Raginsime statytojus pačius vystyti nekilnojamojo turto sritį. Pavyzdžiui, Panevėžyje ar Marijampolėje pastatoma ne itin daug gyvenamojo būsto. Jei vystytojai turės garantą, kad jų pastatytame name savivaldybė nuomos keletą butų socialinio būsto nuomininkams, statybininkai turės noro vystyti nekilnojamąjį turtą", – aiškino A.Stapulionis.

Įtvirtins sugyventinio sąvoką

Socialinių paramų gavėjus sukontroliuotų tik visuotinis pajamų ir turto deklaravimas.

"Antras "vaistas" – Seime vis dar svarstomas partnerystės įstatymas, kuriame turėtų būti apibrėžtas sugyventinio statusas. Trečias žingsnis – socialinio būsto įstatyme mes ketiname įteisinti būsto apžiūros sąvoką. To reikėtų tam, kad mums būtų suteikta teisė patikrinti situaciją vietoje", – receptus, kaip spręsti problemą, vardijo A.Stapulionis.

Šiuo metu socialinio būsto nuomotojai neprivalo deklaruoti sugyventinių pajamų, turto ar jų dovanojamų dovanų.

"Net ir patikrinę situaciją vietoje, ne visada galima aptikti svetimas šlepetes, kad įrodytume sugyventinio buvimo ar nebuvimo faktą. Kartą net teko prašyti privačių detektyvų pagalbos, kai gavome informacijos apie tokią situaciją. Patys mes nepajėgūs sekti ir kontroliuoti. Tačiau ir detektyvai nepadėjo. Nėra teisinio būdo nuomininkams kontroliuoti", – patirtimi dalijosi Klaipėdos savivaldybės Socialinio būsto skyriaus vedėja D.Netikšienė.

A.Stapulionis svarstė, kad, atsiradus prievolei savivaldybės būsto nuomininko sugyventiniui ar sugyventinei taip pat deklaruoti turtą arba pajamas, išsigrynintų, kam iš tiesų reikia valstybės paramos.

"Turi būti aišku: sugyventinis – šeimos narys ar ne", – replikavo A.Stapulionis.

Remia kreditorius

Šiuo metu parama teikiama dviem būdais – būstas yra nuomojamas arba teikiama parama tokiam būstui įsigyti.

"Subsidijuojame įvairiomis formomis. Teikiama parama net tam tikrai banko kredito daliai. Tačiau čia ginčų dažniausiai nebūna. Nė vienas bankas neduos paskolos, jei pora neturi jungtinės veiklos sutarties. Čia mums galvos nereikia sukti", – pastebėjo A.Stapulionis.

Tačiau prisimindamas dienraščio "Klaipėda" aprašytą atvejį, ministerijos darbuotojas pridūrė, kad valstybė negali pripažinti vieno ar kito asmens kažkieno sugyventiniu, jei pats asmuo to nenori.

Pagal svetimas šlepetes negalime skirti papildomo būsto ploto.

"Jei jie nori slėptis, jie ir slėpsis. Vieną dieną jis sugyventinis, o kitą – nebe. Pagal svetimas šlepetes negalime skirti papildomo būsto ploto. Vyras išeis, o plotas liks", – juokavo A.Stapulionis.

Turės prisidėti patys

Kaip naujovė pristatoma paramos socialiniam būstui forma yra nekilnojamojo turto nuoma rinkoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Ar gaila vargsams. Juk savi. O stai liberastpiderasine valdzia veza negrus is Afrikos tukstanciais. Jauni, druti ir durni ir dideli TINGINIAI nedirbe NE VIENOS DIENOS gyvenime. Jiems musu piderasine valdzia moka 600Eur/men +dykai seria ir dykai butus dalina. Dar seimo ziurkes nutare kad jiems neustenka tai dadejo 350 Eur. Tu supistas pensininke visa gyvenima dirbes ir gaudamas 150-200 Eur/men. is dziaugsmo kai kurie jau kariasi. Vietoj to kad iskarti PIDERASINE VAGIU ir AFERISTU valdzia.

Anonimas

Anonimas portretas
to paistalai. soc busto nuoma kainuoja pagal kavdratura. pvz. 2 kam.buto 60 eur. zinau, nes pazystu zmogus kuris vienas pats gyvena soc. bute. nei tos nuomos ,nei komunaliniu nemoka. ir niekam neidomu. kur uz tokia kaina klaipedoje rasit issinuomoti ir koks nuomotojas leis uz nieka nemoketi . pikta yra,kad kiti stengiesi dirba,ima paskolas,kad turetu kur su vaikais gyventi, o kitiems viska uz aciu duoda, gal ir jaunom seimom padekit ?

Paistalai

Paistalai portretas
Nejaugi uz nuoma visiskai nereikia moketi? Esu girdej., kad nuoma is savivaldybes kainuoja ir nemazai, cia tik vardas -socialiniai. Kur dar paslaugos...kaip tas nabagas neturtelis gali issilaikyti. O gal veltui duodami sie butai, nuomos nereikia, ar apie tai kalbama straipsnyje/ -tingiu skaityti tuos paistalus...o siaip, protingi valdininkai turedami smegenu,turetu imtis statomu mazuteliu buteliu, kad ir jaunimas galetu istengti pradziai nusipirkti. Kaip kadaise sovietai dare protingai- buvo bendrabuciai, ir daugelis gyvenima pradejo nuo ju, taigi zino varga.....bet jie galvoja, kaip pasigerinti darbo salygas, nutiesti Bastionu tilta ir medzius baigti iskirsti.....tokia prisiminsime..sio mero kartu su juo valdymo laikotarpi.......
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių