Vokiečių paskatinta Palanga sieks Europos miesto statuso

Maždaug prieš pusmetį pasirašyta bendradarbiavimo sutartis tarp Palangos ir Vokietijos Bergeno miesto Riugeno saloje jau davė rezultatų – didžiausio mūsų šalies kurorto nuotraukos puikuojasi Bergeno simboliu laikomame Ernsto Morico Arndto bokšte, o šio miesto merė Andrea Kioster pažadėjo padėti Palangai siekti itin reikšmingo Europos miesto statuso.

Šie ir kiti bendradarbiavimo klausimai aptarti Vokietijoje, Bergene vykusiame abiejų miestų vadovų susitikime. Kartu su Palangos meru Šarūnu Vaitkumi į Vokietiją išvyko ir miesto Tarybos nariai Vytautas Stalmokas bei Tomas Žulkus, Savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus specialistas Robertas Trautmanas.

Palanga ir Riugenas yra susitarę bendradarbiauti kultūros, švietimo ir kitose srityse, taip pat – ieškoti galimybių su bendrais projektais siekti Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšų. Nuo sutarties pasirašymo praėjo šeši mėnesiai, tačiau per šį pusmetį pasiekta nemažai – tai pažymėjo ir Bergeno merė A. Kioster, ir Palangos vadovas Š. Vaitkus.

„Palanga puikiai reklamuojama Bergene. Pačioje šio miesto širdyje yra rašytojo Ernsto Morico Arndto bokštas – Riugeno salos simbolis. Tai – miesto pasididžiavimas, kasmet aplankomas maždaug 20-ties tūkstančių vokiečių turistų. Todėl itin džiugu, kad Palanga įgijo teisę trejus metus čia eksponuoti nuotraukas su mūsų kurorto vaizdais. Visuose E. M. Arndto bokšto aukštuose puikuojasi palangiškio Ado Sendrausko darbai, kuriuose įamžinti jūros tiltas, bažnyčia, kiti Palangos bei Šventosios vaizdai“, - sakė Š. Vaitkus.

Palangos bei Bergeno bendradarbiavimo rezultatas yra ir „DFDS Lisco“ kompanijai priklausančiame kelte „Vilnius“ atidaryta trejus metus veiksianti fotografijų paroda „Palanga ir Bergenas“. „A. Sendrausko darbai puošia visą keltą, ir tai taip pat yra didžiulė reklama mūsų kurortui. Be to, pavyko susitarti, kad kelte būtų platinami Palangos bei Bergeno viešbučių, paslaugų, renginių katalogai“, - kalbėjo Palangos meras.

Su tikslu pasidalinti patirtimi Vokietijoje apsilankę palangiškiai ne tik pristatė savo kurortą, bet ir sudalyvavo miesto šventėje. Jos metu Bergenui įteiktas itin reikšmingas apdovanojimas – Bergenas pripažintas vienu iš 17 Europos miestų. Toks titulas, kuris skiriamas už sėkmingą bendradarbiavimą, bendrus projektus su kitų Europos Sąjungos šalių miestais, suteikia didelį prioritetą siekiant Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšų. „Bergeno merė A. Kioster pažadėjo padėti ir Palangai siekti šio statuso, juo labiau kad sėkmingų bendrų tarptautinių projektų esame įgyvendinę nemažai. Tad iki metų pabaigos privalome parengti reikiamus dokumentus“, - pabrėžė Š. Vaitkus.

Ketvirtadienį 14 Bergeno miesto savivaldybės atstovų delegacija atvyko į Palangą. Tarp garbingų svečių – ir miesto merė A. Kioster. Svečiai pakviesti į ekskursiją po Palangą, jie bus supažindinti su kurorto turizmo infrastruktūra, šeštadienį – pakviesti dalyvauti miesto šventėje „Palangos stalas“.

Penktadienį bergeniečiai kartu su Palangos Savivaldybės atstovais dalyvaus kultūros centre „Ramybė“ atidaromose Jorgo Korhauso bei A. Sendrausko darbų parodose bei A. Sendrausko knygos pristatyme. Svečiai iš Vokietijos pristatys savo šalies kulinarinį paveldą.


Šiame straipsnyje: Palanga

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių