Vydūno atminimą nori įamžinti Atgimimo aikštėje

Klaipėdos Atgimimo aikštėje norima įamžinti iškilaus visuomenės veikėjo Vydūno atminimą. Tačiau tokiam iniciatorių norui pritaria ne visi klaipėdiečiai.

Dėl Vydūno atminimo įamžinimo diskusijos trečiadienį vyko miesto mero Vytauto Grubliausko kabinete. Į susitikimą atėję visuomenininkai tvirtino, kad Atgimimo aikštė tinkamiausia tam vieta.

Tokiam Mažosios Lietuvos reikalų tarybos Klaipėdos krašto skyriaus siūlymui pritarė ir Vydūno draugija. Uostamiesčio vadovui buvo perduotas tą patvirtinantis organizacijos garbės pirmininko dr. Vaclovo Bagdonavičiaus laiškas.

„Įamžinti Vydūno atminimą Atgimimo aikštėje norime, nes tai viena reprezentatyviausių miesto aikščių. Galime tą padaryti ir Tauralaukyje, bet ar toks pagerbimas tinkamas tokiam iškiliam žmogui? Gal Atgimimo aikštėje pastatytas paminklas Vydūnui išsklaidys Lenino aurą“, – dėstė Mažosios Lietuvos reikalų tarybos Klaipėdos krašto skyriaus pirmininko pavaduotojas Algimantas Švanys.

V.Bagdonavičius savo laiške pastebėjo, jog vos pasigirdus pasiūlymams statyti paminklą Vydūnui Atgimimo aikštėje sulaukta prieštaravimų. Garbės pirmininkas teigė, kad tai negali sutrukdyti paminklo pastatymui. Tą siūloma padaryti iki 2018 metų kovo, kada bus minimos 150-osios Vydūno gimimo metinės. Iki 2013 metų kovo, kada bus minimos 60-osios Vydūno mirties metinės, nebus spėta padaryti.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas tvirtino, jog niekas nesiginčija, ar reikia įamžinti Vydūną. Tačiau visuomenininkams patarė neprisirišti prie norimos vietos. Reikia diskutuoti ir dėl formos.

„Diskusija turi vykti, kur ir kaip įamžinti atminimą. Galima kalbėti ir apie Atgimimo aikštę, bet reikia neatmesti ir alternatyvų. Juolab, kad šioje vietoje greičiausiai bus statomas Klaipėdos muzikinis teatras. Reikia įvertinti visas aplinkybes“, – tvirtino meras.

Architektas Adomas Skiezgelas pabrėžė, kad reikės organizuoti konkursą valstybiniu lygiu, siekiant išsiaiškinti, koks bus paminklas.

Klaipėdos mero pavaduotojas Vytautas Čepas pabrėžė, kad formą reikia gerai apsvarstyti.

„Neturi taip atsitikti kaip su M.Mažvydo paminklu. Laikau jį kūrybine nesėkme. Kaip įamžinti Vydūną turi spręsti ne dvi institucijos, o visa bendruomenė“, – tvirtino vicemeras.

Anot jo, būtų gerai, kad prie paminklo pastatymo prisidėtų ir valstybė.

Susutikimo metu nuspręsta rengti miesto tarybos sprendimo projektą dėl Vydūno įamžinimo. Jai pritarus, galėtų būti organizuojamas konkursas ir vykti tolesnės procedūros.


Šiame straipsnyje: VydūnasAtgimimo aikštė

NAUJAUSI KOMENTARAI

mantas

mantas portretas
Pritariu miesto mero nuomonei, kad niekas nesiginčija, ar reikia įamžinti Vydūną. Tačiau dėl vietos reikia pamastyti.

Klaipėdietis

Klaipėdietis portretas
Na gal pagaliau pajudės Atgimimo aikštės sutvarkymas. Pritariu rimtai iniciatyvai. Bus sutvarkyta ir aikštė ir gražiai komponuosis su būsimu Muzikiniu teatru. Vydūnas ir Atgimimas - labai išmąstyta.

emigrant

emigrant portretas
Cia apie Lenino aikste kalba?
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių