Vydūno skvere pažymėjo permainas

Jau šį pavasarį tvarkos iki šiol stokojusi erdvė įgaus naują veidą. Tarp Bokštų ir Puodžių gatvių esančiame skvere, filosofo ir rašytojo Vydūno paminklo vietoje, buvo įleista simbolinė kapsulė.

"Teisingas pavyzdys"

Skvero gaivinimo planai pamažu virsta kūnu. Ketvirtadienį toje vietoje, kur stovės paminklas šiam Mažosios Lietuvos kultūros veikėjui, rinkosi miesto valdžios, Klaipėdos uosto atstovai, menininkai, verslininkai.

Čia jau greitai atsiras "Versmės" kompozicija su bronzine baso Vydūno skulptūra ant penkių metrų skersmens pjedestalo ir aplink trykštančiu fontanu.

Skulptūra šiuo metu yra liejama Ukrainoje, planuojama, kad ji sieks 2,7 metrų. Pasak Vydūno gimnazijos direktoriaus Arvydo Girdzijausko, greitu metu meno kūrinys bus atgabentas į Lietuvą.

Kol kas visi darbai vyksta sklandžiai.

Simbolinės kapsulės įleidimo ceremonijoje dalyvavęs paminklo Vydūnui sumanytojas ir rėmėjas verslininkas Rimantas Cibauskas pasidžiaugė, kad pagaliau atliktos visos reikalingos procedūros.

Vytauto Liaudanskio nuotr.

"Prieš penketą metų aktyvių klaipėdiečių grupė kreipėsi į mane, kad prisidėčiau ne tik finansiškai, bet ir organizuojant šias statybas. Praėjo gana nemažas laiko tarpas. Tačiau palyginti su tuo, kaip sunkiai Lietuvoje yra statomi paminklai, mes turbūt esame vienintelis toks geras ir teisingas pavyzdys", – kalbėjo R.Cibauskas.

Pašnekovo teigimu, į procesą buvo įtraukta ir bendruomenė, ir miesto valdžia.

Skatins sąmoningumą

Tai labai svarbi asmenybė Lietuvai, ypatingai šiuo metu.

"Tai labai svarbi asmenybė Lietuvai, ypatingai šiuo metu. Lietuviai dabar savo šalimi yra šiek tiek nusivylę, daug kas piktinasi, emigruoja, o Vydūno kūryba buvo susijusi su tautos sąmoningumo puoselėjimu. Taip pat jis yra mano žemietis, gimęs dabartiniame Šilutės rajone, Jonaičiuose. Mano gimtinė – už kelių kilometrų", – šyptelėjo R.Cibauskas.

Meniniam objektui ir architektūriniam skvero sutvarkymo projektui sukurti buvo organizuotas konkursas, kurį laimėjo menininkų grupė: architektas Petras Džervus, skulptoriai iš Ukrainos Olesis Sidarukas ir Borisas Krylovas, kuriems Klaipėdoje atstovauja skulptorius Arūnas Sakalauskas.

Detaliojo projekto rengimo autorius ir vadovas yra Rinaldas Regesas.

Paminklas – nepigus, todėl finansiškai paremti idėją galėjo ir vis dar tebegali visi norintieji.

Darbai – finišo tiesiojoje

Darbus skvere atliekančios įmonės VARFF projektų vadovas Tomas Kimbirauskas pasakojo, kad skvere buvusius senus ir pavojų kėlusius topolius bei beržus teko pašalinti.

Vietoje jų pasodinti nauji 27 medžiai – 24 obelys, dvi magnolijos ir vienas ąžuolas. Pastarasis – vienas svarbiausių aikštės akcentų.

Darbininkai taip pat baigė kloti požemines komunikacijas, išbetonuotas vadinamasis postamentas fontanui.

"Jau pradėti ruošti takai, bus paklota granitinių trinkelių danga, fontanas – irgi granitinis. Visas grožis atsivers po kelerių metų, kai augmenija sužaliuose, suvešės", – sakė T.Kimbirauskas.

Skvere bus ne tik senamiesčio dvasią atitinkantis aplinkos apšvietimas, atsiras suoliukų ir mažosios architektūros elementų.

Poilsiui skirta ir renginių metu maždaug 200 žmonių talpinsianti erdvė pasikeis neatpažįstamai.

Manoma, kad tai taps patrauklia vieta įvairiems kultūriniams renginiams, poezijos skaitymams, kitokiems pasibuvimams.

Kaip teigė R.Cibauskas, Vydūno dvasia ir toliau bus puoselėjama įvairiomis formomis – žygiais, renginiais.

Į skvero atidarymą miestiečiai veikiausiai jau bus pakviesti kitų metų pavasarį, gal net kovo 22-ąją minint Vydūno gimtadienį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Greitpinigių įsisavinimo poreikis

Greitpinigių įsisavinimo poreikis portretas
Homobetonikai ir čia įsisuko....

Klaipėdietis

Klaipėdietis portretas
tas bobas išvardinkit pavardžiui, o tai pažystu Šakalienė (kito darbo neturi), Simonavičiūtė ir kas ten dar? Kuom įžymios, ką miestui padarė?

ss

ss portretas
ka gero padare musu miestui tie " veidai"...?
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių