Žaliųjų atliekų tvarkymui – pasirinkimo galimybės

  • Teksto dydis:

Klaipėdos mesto savivaldybės administracija ragina miesto gyventojus atsakingai tvarkyti rudenines žaliąsias atliekas.

Klaipėdiečiams primenama, kad draudžiama žaliąsias atliekas mesti į komunalinių atliekų konteinerius. Medžių lapai, šakos, nupjauta žolė, gėlių ar žolės likučiai, termiškai neapdoroti sugedę vaisiai ar daržovės turi būti rūšiuojami ir tvarkomi atskirai.

Pagal atliekamų komunalinių atliekų sudėties tyrimų rezultatus klaipėdiečių išmetamose mišriose komunalinėse atliekose apie ketvirtadalis atliekų sudaro būtent žaliosios atliekos, tad jų sutvarkymui Klaipėdos miesto gyventojai turi net kelias galimybes.

Rudeninio sezono žaliąsias atliekas – sugrėbtus medžių lapus, nurautas gėles – gyventojai turėtų sudėti į maišus (pageidautina žalios spalvos) ir dieną prieš šių atliekų išvežimą juos tvarkingai padėti prie komunalinių atliekų konteinerių. Žaliosios atliekos surenkamos apvažiavimo būdu kartą per savaitę. Biologiškai skaidžių atliekų surinkimo ir išvežimo grafikai skelbiami Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) svetainėje www.kratc.lt arba juos sužinoti galima paskambinus darbo valandomis nemokamu telefonu 8 800 13344.

Individualių namų gyventojai į maišus sudėtas žaliąsias atliekas taip pat gali palikti prie konteinerių. Jų išvežimo grafikus galima sužinoti KRATC svetainėje. Tačiau gyvenantiems savo valdose žaliąsias atliekas rekomenduojama kompostuoti patiems – tai ekologiškiausias ir ekonomiškiausias šių atliekų tvarkymo būdas. Mėgstantys užsiauginti savo daržoves, gėles, puikiai žino komposto naudą ir šį derlingą juodžemį pasigamina privačiose kompostinėse. KRATC jau yra išdalijęs klaipėdiečiams virš 1500 nemokamų kompostinių, dar 500 planuojama išdalyti kitąmet.

Susidarius didesniam žaliųjų atliekų kiekiui, pavyzdžiui, nugenėjus medžių šakas, sugrėbus didžiulę krūvą lapų, jų išvežimui ir sutvarkymui Klaipėdoje teikiama nemokamo konteinerio užsakymo paslauga. Paskambinus telefonu (8 46) 39 07 81, į sutartą vietą atliekų surinkėjai atveš didelį konteinerį žaliosioms atliekoms sudėti. Tačiau jį užsakęs asmuo turi pasirūpinti, kad čia būtų metamos tik žaliosios atliekos, jokių kitų atliekų šiame konteineryje negali būti, nes surinktos atliekos vežamos tiesiai į žaliųjų atliekų priėmimo aikštelę, kur iš žaliųjų atliekų gaminamas kompostas. Derėtų nepamiršti, kad po medžių, krūmų kirtimo ar genėjimo likusias šakas reikia susmulkinti ne ilgesnėmis nei 1 m dalimis.

Sukaupus didelį kiekį žaliųjų atliekų ir galintiems jas išvežti savo transportu geriausia vieta yra Glaudėnų žaliųjų atliekų surinkimo aikštelė. Ji įsikūrusi prie buvusio Kalotės sąvartyno. Žaliosios atliekos iš gyventojų ten priimamos nemokamai. Aikštelė dirba I–V nuo 8 iki 16 val., tel. (8 633) 25 887.

Beje, klaipėdiečiai, atvežę nebereikalingus baldus, padangas, elektroniką ar kitus nebereikalingus buities daiktus į Klaipėdos miesto didžiųjų atliekų surinkimo aikšteles, gali pasiimti dovanų – maišą komposto, kurį KRATC pagamino iš Klaipėdos regione surinktų žaliųjų atliekų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių