Žemaičių Kalvarijos Kalnai – su Dapšauskų šeimos orkestru

Šeštadienį Klaipėdoje svečiuosis garsioji Dapšauskų šeima iš Salantų. Ji neretai pavadinama orkestru, nes ir tėvai, ir vaikai groja pučiamaisiais, kartu gieda.

Gavėnios popietę, pritariant pučiamiesiems instrumentams, Klaipėdos etnokultūros centre bus giedami Žemaičių Kalvarijos Kalnai. Garsioji giedotojų ir muzikantų šeima iš Kretingos rajono įsijungs į šios kultūros įstaigos renginių ciklą „Tradiciniai giedojimai“. Popietę ves kunigas Saulius Stumbra.

Žemaičių Kalvarijos Kalnai giedami nuo XVII a. Šiose giesmėse apraudamas Kristaus kančios kelias. Šiandien jas dažniausiai girdime per šermenis, mirusiųjų minėjimus, gavėnios metu.

Kaip pasakojo etnologė Irena Armonienė, Žemaitijoje nuo seno gyvavo tradicija giedotojams pritarti pučiamaisiais instrumentais: posmas giesmės, po jo – širdį veriantis dūdų verksmas. Iki XIX a. Kalnai būdavo giedami pritariant senoviniams muzikos instrumentams: birbalams, lamzdžiams, būgnams, kanklėms. Vėliau senuosius medinius muzikos instrumentus ėmė keisti variniai pučiamieji, tačiau pati muzikavimo tradicija, giesmių ir instrumentinio pritarimo melodijos bei stilius buvo išsaugotas.

Salantų miestelyje gyvenanti Dapšauskų šeimos kapela yra unikali ne tik Žemaitijoje, bet ir visoje Lietuvoje. Ji tęsia prosenelių liaudies muzikavimo tradicijas, Dapšauskai nuo seno žinomi kaip geri giesmininkai. Į aštuntąjį dešimtį įkopęs Leonas Dapšauskas muzika susidomėjo dar prieš išeidamas į sovietinę armiją. Iš senųjų muzikantų įsigijęs pučiamuosius instrumentus ir iš jų pasimokęs muzikuoti, su kitais jaunesniais broliais Stanislovu ir Pranu Skuodo rajone pradėjo groti vestuvėse ir kitomis progomis.  Vėliau Leonas groti išmokė ir savo žmoną Genovaitę, o paskui ir  savo vaikus – Danutę, Joną, Juozą, Reginą.

Jau išleistos dvi kompaktinės plokšteles: „Dapšauskų šeimos muzikavimas“ ir „Kalvarijos Kalnų giesmės“. Muzikantai aktyviai koncertuoja Salantų ir Kretingos miestų šventėse, folkloro festivaliuose.

Klaipėdos etnokultūros centre (Daržų g. 10) Dapšauskų šeima muzikuos ir Žemaičių Kalvarijos Kalnus giedos balandžio 2 d. 15 val. Renginys nemokamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių