Žemės mokestis didės nedaug

Žemės mokestis kitąmet klaipėdiečiams neturėtų labai didėti – numatoma taikyti tokius pat tarifus. Specialistų paprašyta išanalizuoti, ką reikėtų daryti, kad mieste žemės mokestis būtų toks pat arba mažesnis nei iš karto už Klaipėdos ribos esančiose rajono žemėse.

Pateikė naujas vertes

Žemės mokesčio tarifus uostamiesčio savivaldybė šiemet turi nustatyti iki gruodžio 1 d. Priešingu atveju visiems mokėtojams bus taikomas minimalus.

Pagal įstatymą šio mokesčio tarifas gali būti nuo 0,01 iki 4 proc. žemės mokestinės vertės.

Pastaroji yra žemės vidutinė rinkos vertė, kuri nustatoma pagal masinio vertinimo būdu parengtus žemės verčių zonų žemėlapius ir sklypo vidutinės rinkos vertės nustatymo modelius.

Tokį vertinimą atlieka Registrų centras. Masinis žemės vertinimas atliekamas ne rečiau kaip penkeri metai. Pastarasis buvo atliktas šiemet.

Tad kitiems metams žemės mokestis bus skaičiuojamas pagal naujas vertes.

Klaipėdos savivaldybės Mokesčių skyriaus vedėja Kristina Petraitienė aiškino, kada, rengiant sprendimo projektą, buvo vertinti žemės mokestinių verčių pokyčiai, biudžeto pajamų iš šio mokesčio plano įvykdymo rodikliai, tarifai kituose Lietuvos miestuose.

Vėl drausmins apsileidėlius

Po naujo vertinimo žemės vertė uostamiestyje vidutiniškai didėja 4 proc., vertinant visas paskirtis.

Labiausiai keitėsi žemės ūkio paskirties sklypų ir pramonės bei sandėliavimo objektų, inžinerinės infrastruktūros teritorijų vertė. Pirmųjų sumažėjo 2,04 proc., antrųjų išaugo 8 proc.

"Kadangi masiniame vertinime didelių pokyčių nebuvo, siūlome palikti tuos pačius žemės mokesčio tarifus. Vilnius ir Kaunas elgiasi taip pat", – tvirtino vedėja.

Tradiciškai maksimalų – 4 proc. žemės mokesčio tarifą siūloma nustatyti nenaudojamiems ir apleistiems žemės sklypams. Bus išlaikytos ir lengvatos.

Pabrėžiama, kad įplaukos iš žemės mokesčio yra reikšmingos miesto biudžeto surinkimui.

Šiemet iš jo numatyta gauti 360 tūkst. eurų. Skaičiuojama, kad kitąmet ši suma turėtų išaugti iki 375 tūkst. eurų.

Svarstant žemės mokesčio tarifus, kurie bus taikomi klaipėdiečiams kitais metais, domėtasi, kodėl Klaipėdos mieste pastarasis yra kur kas didesnis.

Anot K.Petraitienės, rajonas taiko mažesnius tarifus.

Pavyzdžiui, Kalotėje gyvenamosios paskirties sklypams rajono teritorijoje šis siekia 0,06, o miesto – 0,13 proc.

Skirtumas nustebino

Tačiau vedėja atkreipė dėmesį, kad skiriasi ir pačios žemės vertės. Pavyzdžiui, Kalotėje miesto teritorijos aras įvertintas 3,84 tūkst., o rajono – 1,84 tūkst. euro.

Klaipėdos mero pavaduotoja Judita Simonavičiūtė atkreipė dėmesį, kad masinis vertinimas atliktas vertinant įvykdytus pardavimo sandorius.

"Rajone sklypų parduodama daugiau, tad žemės vertė nustatoma teisingiau. Valstybė yra paėmusi žemės vertinimą kaip atskaitos tašką. Klaipėdai, kaip didmiesčiui, toks principas netinka. Jis neteisingas, iškreipia situaciją. Teritorijos šalia, o vertės tiek skiriasi. Negali būti toks iškreiptas vaizdas", – komentavo vicemerė.

Klaipėdos mero pavaduotojas Artūras Šulcas domėjosi savivaldos galimybėmis sumažinti žemės mokestį, kad šis būtų toks pat kaip rajone ar net mažesnis.

K.Petraitienė tvirtino, kad reikia paanalizuoti situaciją, atlikti skaičiavimus.

Dauguma Finansų ir ekonomikos komiteto narių pritarė siūlomiems žemės mokesčio tarifams. Taip pat nurodė išsiaiškinti, kaip būtų galima sumažinti šį mokestį.

2019 m. miesto taryba žemės mokesčio tarifus turės patvirtinti iki birželio 1 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

.

. portretas
Mokam keliu mokesti, tai kelius remontuoja uz tuos pinigus. Ka gaunam atiduodami dideles sumas uz zemes mokesti????!! Tai bent zole atvaziuokit sienaut, bent bus aisku, uz ka moku! :D

palaukit ,

palaukit ,  portretas
ar ne Klaipėdos valdininkai sako, kad "rajono žemėse" gyvenantys , bet dirbantys mieste ,labai nori "prisijungti " prie Klaipėdos m ir jie to sieks ? :) Įdomu kiek kasmet didės jums žemės mokestis ? :)))

gyventojai

gyventojai portretas
Geriau imusi remontuoti kelią į Kalotę. Jį juosiantys medžiai- išpuvę o pats kelias labai siauras, pėstiesiems ir dviratininkams -nėra kur dėtis ,kai juos lenkia mašinos.Ar lauksime,kol atsitiks nelaimė.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių