Žiemos šviesos Liepojoje

  • Teksto dydis:

Už lango ėmus siausti žiemos pūgoms Liepoja tampa vienu gražiausiai išpuoštų miestų Latvijoje. Pakėlęs į viršų akis centrinėje miesto gatvėje, pastebėsi balčiausių snaigių nėrinius. Pasigėrėjimo vertos šviesų projekcijos ant namų fasadų. Vaikai džiaugsmingai krykštaus pačiame miesto centre, šalia didžiosios miesto eglės, pastatytame “Piparkūkų miestelyje”. Ten jų laukia nedidukai namukai ir čiuožyklos.  Nepraleisk progos įsitraukti į šventinį šurmulį Liepojos centre, Rožių aikštėje, kur Naujuosius metus galėsi pasitikti kartu su visų populiariuoju dainininku Lauriu Reinikiu ir fejerverkais. Žiemos šviesos Liepojoje džiugins iki pat vasario 8 dienos, kada ims griaudėti Europos čempionato “Rally Liepoja” dalyvių automobilių varikliai. Stintų meškeriotojų švieselės ant užšalusio kanalo sukelia magišką įspūdį. Po pažinties su žiemiškuoju miestu kiekvienas yra kviečiamas susišildyti karšto gėrimo taure kuriame nors iš svetingųjų ir jaukiųjų miesto restoranų ar kavinių. Ramiu ir patogiu poilsiu pasirūpins miesto viešbučiai, kurių teikiamus pasiūlymus galima rasti  Liepojos regiono turizmo informacijos biuro svetainėje www.liepaja.travel.

Pasaka vaikams ir suaugusiems

Atėjus žiemai Liepoja pavirsta pasaka su spalvingais papuošimais, užliejančiais miestą šventine nuotaika. Miesto širdyje – Rožių aikštėje – lauks didžiausias Latvijoje Advento vainikas. Sugalvok norą ir pereik per baltąjį tiltelį. Ten pat šalia ir vaikų pamėgtieji “Piparkūkų namukai” su čiuožyklomis, gražioji šventinė eglutė ir angeliukai. Pastarieji yra vėjų miesto Kalėdų laikotarpio simbolis. Nepraleisk progos apsukti ratą tramvajumi, kuris šventiniu stebuklų metu virsta šviesų tramvajumi.

Kad pažintis su Liepoja ir jos magišku spindesiu būtų žavingesnė, iki pat sausio 31 dienos visi yra maloniai kviečiami į ekskursiją “Žiemos šviesos Liepojoje”, kuri vyksta kiekvieną šeštadienį 16.00 val. Ekskursijos gidas parodys pačius įdomiausius ir gražiausius pasakiškojo miesto kampelius. Baigiamasis eskursijos akordas – šilto gėrimo taurė restorane „Upė“.

Šventinis šurmulys belaukiant stebuklo

Belaukiant Žiemos saulėgrįžos šventės, gražiausių ir originaliausių dovanų galima rasti šventinėse mugėse. Mākslas tirgū “Timbaka Taibaka” no 19. līdz 21.
decembrim varēs iegādāties Ieškote originalios kalėdinės dovanos savo artimiesiems? Liepojos Dizaino ir meno mokyklos auklėtiniai, absolventai, dėstytojai gali pasiūlyti puikių meninių darbų iš keramikos, tekstilės, odos, medžio ir metalo, o kūrybinės dirbtuvės “Ideju bode” – puikių paveikslų.

Susipažinti su šio krašto tradicijomis ir paragauti įvairių gardumynų galėsi gruodžio 21-ąją Kungu gatvės kūrybinės industrijos kvartalo suorganizuotame šventiniame turgelyje ir Piparkūkų vakarėlyje. Kiaurą dieną kiekvienas bus maloniai laukiamas ir kviečiamas prisijungti prie folklorinės grupės “Atštaukas” vedamų dainų, šokių, burimų, kaukių eitynių, įvairių kitų linksmybių, - trumpai tariant, - žiemos saulėgrįžos šventimo. Čia tikras džiaugsmas akims ir širdžiai, - užburianti šventinio turgelio nuotaika, šilti turgaus prekiautojų veidai, rūsenantis židinys, įvairūs teatralizuoti pasirodymai bei ore tvyrantis pipirinių sausainukų kvapas.

Seniesiems metams jau užveriant savo duris, - gruodžio 31 dieną, 23 val. vyks senųjų metų išlydėjimo koncertas, kuris savo klausytojus kvies į Liepojos baptistų Povilo parapiją. Koncerto dalyviai: saksofonistas Artis Gaga, Liepojos teatro aktoriai Agnesė Jekabsonė ir Viktoras Eleras, koncertmeisteris Normundas Kalninis.

Naujuosius metus esi maloniai kviečiamas sutikti kartu su visų pamėgtu dainininku Lauriu Reinikiu. Centrinė Naujųjų metų sutiktuvių vieta Liepojos mieste neabejotinai yra Rožių aikštė. Šiemet palydėsime senuosius ir pasitiksime naujuosius metus kartu su Lauri Reinikiu, kuris nuo 23:00 val. dovanos miestelėnams populiarias ir visų pamėgtas dainas. Vidurnaktį pasitiksime su fejerverkais, o jiems pasibaigus, linksmybės su L. Reinikiu tęsime iki pat 01:30 val.

Informacijos apie kitus koncertus, parodas, meninius renginius dideliems ir mažiems šventiniu laikotarpiu patogiausia ieškoti http://kalendars.liepaja.lv

Žiemos linksmybės

Nėra geresnės vietos neskubiems pasivaikščiojimais nei Liepojos paplūdimys, kuris yra vos už dviejų minučių kelio nuo miesto centro.  Žiemos linksmybėms Liepoja yra pasiruošusi tinkamai – mieste šalčio ir sniego karaliavimo laikotarpiu veikia viešos čiuožyklos ir slidinėjimo trasos. Sulaukus tinkamų oro sąlygų, Karuostos “BB Wakepark” kvies visus pasivažinėti ant pripučiamų ratų ir kamerų. Savo lankytojų lauks snieglenčių parkas ant kurio tramplynų ir įvairių konstrukcijų ras ką veikti ne tik patyrę, bet ir pradedantieji snieglentininkai ir slidininkai. Kaip reikiant pasiautus parke, ten pat bus galima išsinuomoti pirtį su karšto vandens kubilu ir taip visas žiemos linksmybes papildyti romantiškomis akimirkomis.

Užkietėję poledinės žūklės mėgėjai įvertins galimybę išsinuomoti namuką, kad Liepojos kanalą padengus ledui ir prasidėjus „stintų ėjimui” žūklės metu būtų galima pasislėpti nuo žvarbaus vėjo. “Jura staļļi” šeimininkas savo lankytojus pradžiugins teikiama galimybe pasivėžinti arklių traukiamomis rogėmis ar išbandyti slidinėjimą su žirgais. Savo kailiu išmėginus visas šias pramogas, sušildyti sustirusius kaulus bus galima šiltu gėrimu ar „Koubojaus sriuba”. Dienomis, kai šaltis už lango per daug kandus ar priešingai, - kai saulė savo spinduliais ištirpdo visus sniego senius besmegenius, geriausia vieta žiemiškoms pramogoms yra Ledo arena. Smagiai praleidus laiką joje, vasariška šiluma galima pasimėgauti jaukiame Liepojos olimpinio centro SPA komplekse, kur mėgautis vasariškais paplūdimio malonumais Liepojoje galima ištisus metus. Atvykę pailsėti tikrai turės iš ko pasirinkti, - čia baseinai, erdvi saulės vonių zona, vandens ir orinio masažo baseinai, turkiška pirtis, druskos sauna, aromatinių saunų ir vandens atrakcijonų zona vaikams. Ar gali būti kas nors romantiškiau už šiltą burbulinę SPA vonią ir už lango lėtai besisupančias snaiges?

Liepojos krašte rūkytos žuvies skonis

Lankantis Liepojoje privalu paragauti “Liepājas menciņi” (liepojietiškai pagamintos menkės) – ypatingo patiekalo, kurio galima užsisakyti tik geriausiuose Liepojos restoranuose ir kavinėse. Niekur kitur šio patiekalo nerasite! „Menciņi” – tai bulvių, rūkytos menkės ir svogūnų troškinys, patiekiamas moliniame puodelyje. Šio patiekalo, pagaminto pagal seną Pietų Kuržemės receptą, aromatas privers jo paragauti kiekvieną miesto svečią. Džiovintų, aprūkytų ar lengvai rūkytų menkių Kuržemės pajūrio gyventojų – lyvių ir kuršių – racione būta dar iki vokiečių kolonistų okupacijos XIII amžiuje. Ir vėliau, pavyzdžiui, Hanzos miestų eksportuojamų prekių sąrašuose randama džiovinta menkė.

Sportas ir azartas

Žiemos raštais išmargintų Liepojos gatvių ir namų spindesys kurį laiką susilies su galingų automobilių žibintų šviesomis. Vasario mėnesį jau trečius metus liepojiškiai ir miesto svečiai taps liudininkais to, kaip greičiausi žemyno ralio lenktynininkai kausis su sniego, ledo ir įšalo sukaustytais Kuržemės keliais, kad iškovotų pergalę FIA Europos ralio čempionato žiemos etape.

Sirgaliai ir šiemet savo akimis galės stebėti, kaip, siaučiant atšiauriesiems Liepojos vėjams, mechanikai aptarnaujančio personalo parke darys viską, kad paruoštų lenktyninius automobilius eiliniam išbandymui – skriejimui sudėtingaisiais Liepojos apylinkių keliais.

Aptarnaujančio personalo parkas, ralio centras Liepojos olimpinio centro patalpose, taip pat iškilmingos atidarymo ir apdovanojimų ceremonijos Liepojos miesto širdyje – “Rally Liepāja” ir 2015 metais suteiks nepakartojamą galimybę išvysti savo favoritus, puikiai praleisti laiką griaudžiant varikliams ir savo akimis stebėti, kaip miesto gatvėmis lekia moderniausi lenktyniniai automobiliai.

Galimybių pasinerti į kitas sportines pramogas ir gauti didelę adrenalino dozę tikrai netrūksta, – išbandykite save žiemos maudynių čempionate ar tapkit aktyviu ledo ritulio rungtynių sirgaliu. Tik iki šių metų pabaigos bilietas į ralio lenktynes kainuoja 18 eurų. Jį galima įsigyti Liepojos regiono turizmo informacijos biure Rožu laukums 5/6

Iki pasimatymo pasakiškame žiemos mieste – Liepojoje, kuri sušildys kievieno širdį šviesomis ir angelų artuma, kuri įkvepia...

Daugiau informacijos apie Žiemos šviesas Liepojoje www.liepaja.travel



NAUJAUSI KOMENTARAI

ert

ert portretas
liudna biški, kad mes toje vietoje atsiliekame. miesto puošyboje. visame kame.

Nuolatiniai

Nuolatiniai portretas
Fainuoliai broliukai :)

DMB 78

DMB 78 portretas
Myliu Liepaja !!!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių