Žuvų gelbėtojai verti nominacijos?

Lietuvos kariuomenė kviečia organizacijas ir pavienius asmenis teikti kandidatus „Lietuvos karžygio“ nominacijai. Šiuo apdovanojimu pagerbiami šaliai tarnaujantys žmonės, kuriems norima padėkoti, taip pat juos apdovanoti už jų kilnius darbus, begalinį pasiaukojimą ir drąsą.

„Lietuvos karžygio“ apdovanojimas buvo įsteigtas prieš devynerius metus. Jis tapo gražia kariuomenės tradicija pagerbti žmones, išsiskiriančius savo dvasinėmis ir moralinėmis nuostatomis, savo gyvenimu ar tam tikrais poelgiais, demonstruojančiais išskirtinę – karžygio dvasią.

Pasak Lietuvos kariuomenės vado generolo leitenanto Jono Vytauto Žuko, pateiktas nominantų istorijas vertins komisija, kuri atsižvelgs į nesavanaudiškumo ir valios išraišką, ryžto ir pasiaukojimo kriterijus.

Pagrindiniam „Lietuvos karžygio“ nominantui bus įteikta iš bronzos išlieta 30 cm aukščio kario su Gediminaičių stulpais statulėlė. Ją pagal istorikų ir karybos entuziastų atkurtą Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo epochos kario atvaizdą, ekipuotę ir ginklus sukūrė skulptorius Romas Kvintas. Metų „Lietuvos karžygio“ nominantai bus pagerbti šių metų lapkričio 25 d.

Klaipėdiečių manymu, bene ryškiausias viso to pavyzdys buvo pilietinė akcija Laukžemių tvenkinyje, kur biurokratų abejingumas privertė paprastus žmones elgtis pilietiškai – jie sausinamame vandens telkinyje patys ėmė gelbėti žuvis.

Pradėjus remontuoti avarinės būklės užtvanką, tvenkinyje vanduo kritiškai seko, jo dumble duso keliolika tonų žuvų, tarp jų – ir įrašytų į Raudonąją knygą. Nesulaukę valdžios iniciatyvos, jas gelbėti suskubo grupė savanorių. Jie didžiąją dalį žuvų perkėlė į Trinyčių tvenkinį, dirbo dieną naktį, saugodami žuvis ir nuo tykančių brakonierių.

Šie žmonės pademonstravo išskirtinį pilietiškumą, atkaklumą, ištvermę ir ryžtą, saugant šalies gamtos išteklius. Jų poelgis, anot klaipėdiečių, vertas „Lietuvos karžygio“ vardo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ragana

Ragana portretas
Jei tie ,,gelbetojai" nebutu pasipriesine zuvu isleidimui i Dane pries pradedant uztvankos remonto darbus, tai visos zuvys butu likusios gyvos.

Taip

Taip portretas
Žvejams reikia nomincijų. O kodėl tie, kurie sugalvojo pigią (brangiausiai kainavusią) nesąmonę nusausinti tvenkinį, nebus nubausti?

sudas o ne vyrai

sudas o ne   vyrai portretas
dar vagša šama ikišo i trinyciu gawnotecka
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių