Žuvusiems atminti į jūrą kris vainikai

Atiduoti pagarbą žuvusiems jūroje, nuleidžiant į ją gėles ir vainikus – seniausia Jūros šventės tradicija.

Šeštadienį 11 val. beveik 30 laivų flotilė, vedama karo laivo „Jotvingis“, nuo Kruizinių laivų terminalo krantinių pajudės jūros vartų link. Vainikų žuvusiems nuleidimo ceremonija atviroje jūroje, skambant laivų varpams ir sirenoms, įvyks 12 val.

Šiemet išplaukti laivais ir dalyvauti ceremonijoje galės dar daugiau norinčiųjų. Visi laivai juos priims jau nuo 10 val. Kruizinių laivų terminalo krantinėse.

Trys laivai – “Jotvingis”, “Šakiai” ir “Venus S”, stovintys terminalo marių krantinėje, į denį priims  kviestinius miesto ir Jūros šventės svečius, o visi kiti laivai, stovintys šalia, Danės kairiojoje  krantinėje (Pietiniame rage), nemokamai plukdys visus norinčius, ir pirmiausia - atėjusius su gėlėmis. Ten jų lauks ir keltas “Nida”, talpinantis iki 400 žmonių. Tačiau iš jo vainikai bus nuleidžiami ties jūros vartais, į atvirą jūrą keltas neplauks. Esant labai stipriam vėjui ir dideliam bangavimui, daugelis mažesnių laivų taip pat plauks tik iki jūros vartų

„Tie, kurie nori dalyvauti renginyje, bet baiminasi didelių bangų, turėtų rinktis keltą „Nidą“. Taip pat kairiojoje Danės krantinėje lauks bent dvylika mažųjų laivų. Vietų daug, tačiau visiems norintiems vis tiek gali neužtekti, tad tikimės, jog žmonės bus supratingi ir labai nesipiktins, jei liks krante. Jie galės matyti ir palydėti visą išplaukiančią žygio flotilę – tai taip pat įspūdingas reginys“, - vylėsi ilgametis renginio organizatorius Klaipėdos miesto savivaldybės Kultūros skyriaus vyriausiasis specialistas Vidas Pakalniškis.

„Pernai keltą užstojo scena, tad atėjusieji vėliau, nespėjo jo rasti. Todėl šiemet kviečiu ateiti, kiek  įmanoma anksčiau. Prašytume žmonių nesiveržti, jeigu vietų pristigtų. Į atvirą jūrą išplaukiantiems laivams keliami griežti reikalavimai - jie gali plukdyti tik tiek žmonių, kiek yra gelbėjimo priemonių“, - paaiškino V.Pakalniškis.

Prie flotilės prisijungs ir daugiau uosto kompanijų laivų, vilkikų. Iš viso trimis kolonomis išsirikiavusiuose laivuose plauks arti tūkstančio žmonių.

Išplaukusi pro uosto vartus, flotilė pasuks į atvirą jūrą šiaurės kryptimi link Palangos, todėl, esant palankioms oro sąlygoms, bus matoma iš Melnragės, Girulių ir Karklės paplūdimių.

Likusiuosius krante jis kviečia taip pat pagerbti žuvusių jūroje atminimą. Lygiai vidurdienį, aidint laivų sirenoms, gėles ir vainikus žmonės raginami nuleisti nuo Danės ar uosto krantinių, molų.

Jūros šventės organizatoriai tikisi, kad ir koncertų, mugės bei kitų renginių šeimininkai bus solidarūs ir  lygiai dvyliktą kelioms minutėms nutildys muziką.

Šeštadienio rytą, prieš išplaukiant laivams, 9:30 val. senosiose Smiltynės kapinaitėse tradiciškai bus pagerbtas garsaus jūrų kapitono, pirmojo Klaipėdos uosto kapitono Liudviko Stulpino atminimas, o 10 val. Skulptūrų parke  – laivo „Linkuva“ įgula.


Šiame straipsnyje: Jūros šventė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Geda

Geda portretas
Niekaip blato neatsikratos 3-is VIP laivai o PRASCIOKAMS GELDOS.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių