Žvejai jau ropščiasi keturračiais ant ledo

Poledinės žūklės fanatikai savaitgalį jau mėgino ne tik tvenkinių ir karjerų ledo storį. Nidoje pastebėti pirmieji keturračiai, laigantys pavojingu ledu.

Tarp vandens ir ledo – oras

Lietuvos hidrometeorologinės tarnybos duomenimis, Kuršių mariose ties Vente fiksuotas 9 cm ledo storis, ties Nida – 11 cm.

Ledas susiformavo šiais metais visu metru aukščiau, nei šiuo metu yra vanduo, jo lygis yra nukritęs.

Ventėje situaciją sekantys Aplinkos apsaugos agentūros Jūrinių tyrimų departamento specialistai užfiksavo, kad vandens lygio vidurkio riba yra 4 metrų 85 cm, o ledas susiformavęs ties 5 m 85 cm riba.

Ledas yra tarsi pakibęs ore. Tiesa, tokia situacija yra daugiau priekrantėje.

Dėl tokios situacijos kol kas anksti džiaugtis net ir 11 cm ledo storiu. Ledas aižėja ir skilinėja. Aiškinama, kad jį išjudina ir metano dujos, kurios skverbiasi per jį, pūvant augmenijai.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Nidos metrologijos stoties vedėja Ilona Harrak tikino, kad metrologijos stotis vandens lygio neseka.

"Tačiau pati savaitgalį mačiau, jog žmonės jau lipa ant ledo. Spėju, kad jo storis gali siekti 11 cm. Ledas labai skaidrus, tačiau ir pačiai buvo dar baugu ant jo lipti. Nustebino tai, kad ant ledo jau buvo matyti žvejų, tiesa, tolokai nuo kranto. O štai tas faktas, kad ant ledo jau važinėja keturračiai, mane pribloškė. Žmonės visai nesisaugo", – pasakojo nidiškė I.Harrak.

Pakabino perspėjimus

Socialiniuose tinkluose jau sklinda žinios, kad savaitgalį ant ledo buvo mėginta žvejoti ties Preila ir net ties Kairių poligonu, kur ledas visuomet būna itin pavojingas.

"Tie, kurie dabar lipa ant marių ledo, vadinami labai paprastai – savižudžiai. Ties Kairiais visuomet būna srovių, ledas yra plonas, manau, kad bus daugybė properšų. Nors tikiu, kad atsiras tokių, kurie ir ant tokio ledo lipa", – kalbėjo žinomas žvejys, pasaulio žvejybos čempionas Vladas Valukonis.

Specialistai perspėja, kad vietose, kuriose yra judantis vanduo, susidaro srovės, dažniausiai ledas yra labai plonas, gausu properšų.

Sekmadienį buvo tokių, kurie mėgino ledo storį net ir Danės upės ties geležinkelio tiltu. Ten ledo storis siekė 7 cm.

"Po vieną žmogų ledas išlaiko, bet jei eina trise, girdėti, kaip jis traška po kojomis", – pasakojo sekmadienį čia žvejoję vyrai.

O štai Danės žiotyse, ties Biržos tiltu, įmonės "Klaipėdos paplūdimiai" darbuotojai pirmadienį pritvirtino lenteles su užrašais, kad ledas yra nesaugus.

Perspėjamai užrašyti ne tik lietuvių, bet ir anglų kalba.

Kam tie smaigai?

Sekmadienį socialiniuose tinkluose užvirė įnirtingos diskusijos dėl tėvo, kuris buvo užfiksuotas ant vieno iš uostamiesčio tvenkinio stumiantis ledu vaiko vežimėlį.

Nuotrauka sulaukė pasipiktinimo bangos ir net siūlymų kviesti policijos pareigūnus.

"Ledo storis jau nekelia pavojaus, jei siekia 7 cm. Tikėtina, kad ant nedidelių tvenkinukų bus net storesnis ledas. Tik neaišku, kas mieste turi matuoti jų storį. Aš laisvalaikiu buvau ant Ketvergių karjero. Čia ledas siekia 12–15 cm", – kalbėjo Gargždų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Tomas Taučius.

Ne tik Ketvergių, bet ir Gargždų karjerai savaitgalį buvo nutūpti žvejų. Daugybė jaunuolių čia leido laiką žaisdami ledo ritulį, šeimos su vaikais čiužinėjo rogutėmis ir pačiūžomis.

"Tačiau man kilo klausimas – jei kiekvienas žvejas privalo turėti smaigus, kodėl jų nereikia pramogaujantiems ant ledo? O gal reikia? Tačiau čiuožiantis pačiūžomis ir žaidžiantis ledo ritulį gal susižeistų, jei nukristų?" – retoriškai klausė T.Taučius.

Pasak Aplinkos ministerijos, reikalavimas turėti smaigus yra nustatytas Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklėse.

Taisyklės taikomos tik mėgėjų žvejyba užsiimantiems asmenims, todėl asmenims, kurie kitaip pramogauja ant ledo, smaigus turėti neprivaloma.

"Kai kurios savivaldybės yra pasitvirtinusios saugaus elgesio ant ledo taisykles.  Jei tokiose taisyklėse savivaldybė numatytų, kad smaigai privalomi visiems asmenims, pramogaujantiems ant ledo, būtų galima už tokių taisyklių nesilaikymą bausti. Administracinių nusižengimų kodeksas numato baudą nuo 16 iki 60 eurų, jei asmuo taisykles pažeidžia pakartotinai – bauda nuo 60 iki 140 eurų", – aiškino Vilmantas Graičiūnas, Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos skyriaus vedėjas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Nu nezinau, rugpjucio vidurys ir jokio ledo nesimato.

Sigitas

Sigitas portretas
Anonime, ligonis yra tas, kuri nepajudina savo pilvo ir drybso su alaus bokalu namuose.

Anonimas

Anonimas portretas
Tikri ligoniai, del zuvies ziuri mirciai i akis, be to dar i gelbetojams galvos skausmas
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių