Žvejoti – už dvigubą sumą

Klaipėdietis žvejys, išsiruošęs į žvejybą Nemuno deltoje, tapo pažeidėju, nors kišenėje turėjo net dvi žvejo korteles. Stropiam žvejui iškrėtė šunybę 870 tūkst. eurų kainavusi elektroninė leidimų išdavimo sistema, kuriai tobulinti ką tik atseikėta dar 186 tūkst. eurų. Paaiškėjo, kad ir patys aplinkosaugininkai nesupranta jų pačių sukurtos leidimų sistemos.

Už parą moka dvigubai?

Klaipėdietis internetu dar iš vakaro mėgino įsigyti dvi dienas galiosiančią žvejo kortelę. Vaikinas pamaryje ketino žvejoti penktadienį ir šeštadienį.

"Tačiau paaiškėjo, kad išvakarėse užsisakyti leidimo žvejoti per visą naktį negaliu. Žvejo kortelė galioja tik iki 24 val. Jei žvejoji per naktį, būk malonus mokėti dvigubai – už dvi paras", – pastebėjo jaunuolis.

Klaipėdietis aiškino, kad elektroninė sistema sukurta taip, kad joje įmanoma pažymėti tik vieną parą galiojančią kortelę.

Sumokėjus už ją, tenka jungtis vėl ir pildyti reikalaujamus kortelės laukus, kad būtų galima sumokėti už kitos paros žvejybą.

"Viena kortelė kainuoja 2,5 euro, plius banko pavedimo mokesčiai. Jei žvejys nori išvažiuoti žvejoti iš vakaro, realiai jis žuvis gaudys tik vieną parą, bet mokės už dviejų parų leidimus. Ir kodėl tokia tvarka sugalvota?" – stebėjosi jaunuolis.

Verčia mokėti brangiau

Vaikinas akcentavo, kad, perkant šį leidimą internetu, jo kaina kur kas mažesnė.

Tačiau sistemoje nėra laukelio, kuriame atsispindėtų, kada žvejys įsigijo leidimą žvejoti.

"Teko sėsti į automobilį ir ieškoti veikiančio loterijų terminalo, kuriame galima įsigyti žvejybos licencijas. Tačiau susimąsčiau, kodėl esu įstumiamas į tokią padėtį, kad naudočiausi tik privačios įmonės paslaugomis? Gal kai kam tai yra naudinga? Kitas klausimas, ką daryti tiems, kurie žada žvejoti tik naktį? Sakykime, atvažiuoji prie upės iš vakaro, o žvejybą tęsi ir kitą parą ryte, o vėliau važiuoji namo. Internetinė sistema nenurodo kortelėje, kada žvejys ją įsigijo", – pridūrė klaipėdietis.

Meškerės liko ant kranto

Žvejys už dvi paras galiosiančią kortelę terminale sumokėjo 6 eurus 20 euro centų.

"Bet tai, kas nutiko bežvejojant, visai mane pribloškė. Vėlyvą vakarą prisistatė aplinkos apsaugos inspektorius. Patikrinęs mano korteles, jis perspėjo, kad terminale parai įsigytos kortelės galiojimo laikas baigsis 21 val. 30 min. Nors ir turiu nuo vidurnakčio pradėsiančią galioti kitą kortelę, turėjau padėti meškeres į šalį. Susimokėjau, bet neturiu leidimo žvejoti dvi su puse valandos. Čia jau visiškas absurdas", – piktinosi vaikinas.

Žada nebausti

Apie žvejui nutikusią istoriją išgirdęs Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Vitalis Marozas tik gūžčiojo pečiais.

"Visi klausimai – ministerijai. Ir aš nežinau, kodėl ši sistema iki šiol dar stringa. Vis išgirstame, kad tai viena, tai kita bėda nutinka žvejams. Perkat terminale, kortelėje laikas atspausdinamas. Jei perki internetu, to nėra. O čia jau keblu. Inspektorius turėtų įvertinti aplinkybes ir nebausti tokių žmonių. Belieka apgailestauti, kad taip yra. Ir inspektorius pastatomas į keistą padėtį", – pastebėjo V.Marozas.

Liko be aptarnavimo

Aplinkos apsaugos ministerijos Informacinių technologijų skyriaus vedėjas Gediminas Grigaliūnas aiškino, kad informacinė sistema sukurta taip, kaip numato teisės aktai.

"Pačioje pradžioje sistema buvo kur kas paprastesnė, ir tokių nusiskundimų nepasitaikydavo. Šiuo metu ji buvo praplėsta, įdiegta daugiau funkcijų. Reikia klausti administratoriaus, kodėl kažkas neveikia", – tikino G.Grigaliūnas.

Aplinkosaugos leidimų išdavimo sistema (ALIS) buvo įdiegta 2012 m., viešųjų pirkimų konkursą laimėjus įmonei "Atea".

Anuomet šios sistemos kaina siekė tris milijonus litų.

"Garantinis aptarnavimas buvo numatytas trejiems metams. Tačiau dabar jis jau yra pasibaigęs. Rangovas nebeturi prievolės prižiūrėti šią sistemą. Ją administruoja Aplinkos ministerijos darbuotojai. Gal todėl kažkas stringa?" – spėjo ministerijos Informacinių technologijų skyriaus vedėjas G.Grigaliūnas.

Darbuotojas nesugebėjo paaiškinti, ko trūksta, kad ši sistema veiktų be trikdžių.

"Didelės kritikos ši sistema nesulaukdavo. Gal tai yra tik pavieniai atvejai? Per metus išplatinama apie 60 tūkstančių žūklės leidimų", – kalbėjo G.Grigaliūnas.

Atsiras naujų funkcijų

Aplinkos viceministras Linas Jonauskas, išklausęs klaipėdiečio žvejo istoriją, tikino, kad jam sėkmingai pavykdavo įsigyti žvejo kortelę lašišoms žvejoti.

"Nemuno deltoje nežvejoju, bet perku leidimus ir internetu. Man viskas pavykdavo. Jei žinau, kad kitą dieną turėsiu laisvadienį, nusiperku iš anksto internetu kitą parą galiosiantį leidimą. Man sunku paaiškinti, kas šiuo atveju nesuveikė, tačiau ši elektroninė sistema yra nuolat tobulinama. Tai valstybei kainuoja, tačiau kaina priklauso nuo darbų sudėtingumo. Esminės bėdos nematau, tai tik techniniai dalykai", – kalbėjo viceministras.

L.Jonauskas aiškino, kad žvejai senokai spaudžia ministeriją, kad ALIS sistemoje būtų galima licencijas įsigyti kelioms žvejybos valandoms.

"Žmogus galės žvejoti nuo 13 val. dienos iki kitos paros 13 valandos. Jei žmogui nepavyko nusipirkti licencijos, kuri galios kitą parą, paaiškinti galiu tik techniniu sistemos gedimu. Gerai, kad inspektoriai nesumanė bausti žvejo", – aiškino viceministras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

B

B portretas
Tai reiskia jam reikejo sumoketi t8k uz 2.5 valandos tai apie 26 eur centai. Kodel mes turim moketi uz ora. Tegul padaro kaina uz kuekvina valanda ir perskaicuoja . O gaunasi monkey bussnes .

zdarova

zdarova portretas
vagiai

1

1 portretas
Na tiesiog puiku, Informacinių technologijų skyriaus viršininkas nežino kodėl sistema blogai veikia, nors matyt jo skyrius ir prižiūri sistemas. O gal sutarė su įmone , kad programai stringant reiks atnaujinimų, tuo pačiu ir aptarnavimo sutartėlė .... ir vėl visiem gerai ... ale visi darbo turi. Ministeris gali žinoti , kad išeigine turės ir prieš metus, gali bilietuka nusipirkt , jo sutinku. Dar įdomu kas tą teisės aktą surašė , pagal kurį sistema negali rodyti pirkimo laiko :D BET TAI NIEKIS PASAK VADOVŲ , TIK VIENETINIAI ATVEJAI, TAI KAD LIETUVOJ TUOJ TIK VIENETAI IR BELIKS, TIE VIENETAI KUR MINISTERIJOSE DIRBA. IR VISKAS PAGAL TEISĖS AKTUS , KATRUOS PO 20 KARTU PERRAŠINĖJA , KAI KLERKAM NORISI, O JEI PAPRASTAM ŽMOGUI KAS NEGERAI , TAI REIK KEIST TEISĖS AKTUS....... OOOOO KAIP TAI ILGAI TRUNK, BLOGA DAROSI IR NEPASAKOKIT , KAD KOMENTARAI TIK EMOCIJOS , JAU KAIP VALSTYBININKAI MOK PINIGUS TVARKYT, PERKA PERKA IR VISTIEK ŠŪDA NUPERKA.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių