Žvilgsnis į pabėgėlius – be baimės

Vis kalbėdami apie netrukus pabėgėlius priimsiančios Lietuvos rūpesčius, mūsų šalies žmonės dar nežino nei kiek, nei kokiomis sąlygomis turės priimti svetimšalius. Klaipėdos rajono meras Vaclovas Dačkauskas įsitikinęs, kad bėgliams atsiras vietos ir pajūryje.

Vis kalbėdami apie netrukus pabėgėlius priimsiančios Lietuvos rūpesčius, mūsų šalies žmonės dar nežino nei kiek, nei kokiomis sąlygomis turės priimti svetimšalius. Klaipėdos rajono meras Vaclovas Dačkauskas įsitikinęs, kad bėgliams atsiras vietos ir pajūryje.

Remsis evangelikų patirtimi

Klaipėdos rajono vadovas į Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos klausimą, ar sutinka priimti pabėgėlius, atsakė teigiamai.

Tai kol kas tebuvo teorinis sutikimas, ne konkretus planas, kaip tai galima būtų padaryti.

"Priimsime, jeigu turėsime tuščių butų. Manau, Vyriausybė ieškos būdų, kaip šiuos žmones apgyvendinti butuose. Mes kol kas neturime laisvų butų, tinkamų gyventi. Teigiamas atsakymas ministerijai yra geros valios ženklas, kad esame pasiruošę juos priimti", – neslėpė V.Dačkauskas.

Rajono meras svarstė, jog sprendžiant gyvenamojo ploto problemą, bus pasinaudota evangelikų liuteronų bendruomenės patirtimi. Šie pabėgėlius buvo priglaudę savo bendruomenės narių šeimose, kol svetimšaliai susirado būstus.

Gaus pinigų nuomai

Pabėgėliams bus mokami nuompinigiai, kuriuos šie išleis būstui išsinuomoti ir patys spręs, kur jiems patogu ir tinkama gyventi.

Tikėtina, kad pabėgėliai stengsis apsigyventi arčiau savo darbo vietų, o tai, be abejo, bus didmiesčiai. Vargu ar šie žmonės norės gyventi kaimuose, nebent jie patys bus ūkininkavę ir norės taip pelnytis sau duoną ir mūsų šalyje.

Jeigu atvykėliai įsidarbins didelėse įmonėse, galbūt darbdaviai jiems padės susirasti būstus.

"Arčiau Klaipėdos butų pasiūla yra didesnė, galbūt šie žmonės norės apsigyventi Priekulėje ar kitose gyvenvietėse. Manau, kad dalis tos paramos, kuri bus teikiama Europos Sąjungos, teks būstų nuomotojams", – svarstė V.Dačkauskas.

Kol kas Klaipėdos rajono valdžios žmonės nežino, kiek pabėgėlių bus siūloma priimti, o galutinių skaičių neturi net visos šalies vadovai.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos paklausimas dėl pabėgėlių priėmimo sulaukė diskusijos rajonuose.

Konkretūs dalykai bus sprendžiami, kai taps žinoma, kokios šeimos atvyks į mūsų šalį.

Priminė istorijos pamokas

V.Dačkauskas prisiminė atvejį, kai evangelikai liuteronai buvo priėmę pabėgėlius. Viena tokia šeima iš Artimųjų Rytų yra gyvenusi ir Klaipėdos rajone. Tai buvo normalūs, tvarkingi žmonės, bet jie iš Lietuvos išvyko.

"Galbūt kažkurie jų pritaps ir Lietuvoje. Labiausiai tikėtina, kad užsieniečiai užsiliks didžiuosiuose miestuose, kur yra pakankamai darbo vietų, o gal kas iš jų norės kurti savo verslą. Jie yra tokie pat žmonės, kaip ir mes. Pusšimtį metų nematę nė vieno užsieniečio mes labai liguistai reaguojame. Patys esame geležinės uždangos aukos, turime suprasti, kad reikia padėti į nelaimę patekusiesiems, – tvirtino rajono meras. – Baisios netvarkos vaizdai ten, kur laikinai buvo apsistoję pabėgėliai, neturi gąsdinti. Pažiūrėkite, ką mūsų žmonės palieka po masinių koncertų. Tai – ne rodiklis. Jeigu žmonės gyvens visus patogumus turinčiuose butuose, to nebus. Toje pačioje Vokietijoje gyvena daugybė iš Turkijos atvykusių žmonių. Jie sėkmingai integravosi, rado savo vietą Vokietijos bendruomenėje. Juk Vytautas Didysis atkėlė karaimus ir totorius, šie žmonės šimtus metų sėkmingai gyvena šalia mūsų be jokios grėsmės lietuviams. Jeigu gerbsime jų papročius, kaip patys savo, esu tikras, kad ir jie laikytųsi mūsų tvarkos bei papročių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

bijanti

bijanti portretas
Jei atwirai,tai as ju bijau.esu Jonaviete,o juos wisus is pradziu musu mylimoji waldzia grus i Rukla,kuri nuo Jonavos wos uz 7km,kad jie ten apsitrintu,kad pramoktu kalbos ir t.t..man neatrodo sazininga,kad kito tikejimo zmones bus tarp musu,juk ju Diewas esa moko : nuzudyk europieti ir papulsi pas Alacha.ei zmones,as mama!!!!jie negerbia waiku,moteru.ir iswis nera Lietuwa tokia salis kuri gali jiems padeti.anksciau galwojau,kad taip,mes turim jiems padet,juk ir patys po pasauli issimetem ir dziaugemes,kad priima,bet db soriukas pasikeite nuomone apie juos kardinaliai wisas FB mirga nuotraukomis,waizdeliais ir piesinukais,kad jie mums gerio neatnes.ir dar Nostradamo pranasyste pildosi,jis rase,kad kito tikejimo zmones pasaulyje sukels sumaisti..kils 3 pasaulinis karas,europoje neliks zmoniu ir,kad europa atsigaus ir atgaus gywentojus,po 10metu#!!!!! Zmones,atsimerkim,ar mes to norim?????patys sawe wedam susinaikinimo link??????????????:'(

Anonimas

Anonimas portretas
Už ALTERNATYVŲJĮ paso įstatymo projektą _pasirašykime INTERNETE čia:_ alkas. lt/2015/09/17/uz-lietuvos-valstybine-kalba-jau-galima-pasirasyti-ir-internete/ , arba tiesiog _alkas. lt_ (ieškokite dešinėje „pasirašyti internete“. Čia rasite ir paaiškinimą), arba _ PARAŠŲ RINKĖJŲ LAPE_. Šiuo projektu tenkinamas ir _kitakalbių_ ar _ištekėjusių už žsieniečių_, _ir valstybės interesas_ - pavardes ir vardus pase kiekvienam skaityti jam reikalinga kalba.

rezidentas

rezidentas portretas
priimsim,laukiam,mirsim
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių