Žygis pajūriu: už donorystę 100 širdžių plaks vienu ritmu

  • Teksto dydis:

Šį šeštadienį (rugsėjo 22 d.) Smiltynėje (Klaipėdoje) vyks žygis pėsčiomis pajūriu, organizuojamas VšĮ „TrenkTuro“ –  žinutę apie organų donorystę skleis žmonės, kurie laimėjo gyvenimą.

Pasak Lietuvos asociacijos „Gyvastis“ prezidentės Aušros Degutytės, šio žygio tikslas – skleisti visuomenėje informaciją apie organų donorystę, skatinti pasikalbėti šia tema su artimaisiais ir parodyti visuomenei, kad žmonės po organų transplantacijų gali gyventi pilnavertį gyvenimą, džiaugtis kiekviena diena bei mėgautis kiekviena akimirka.

Lietuvai šiemet simboliškas skaičius 100 žygyje įgaus visai kitą prasmę.

100 „Gyvasties“ komandos žygeivių paplūdimyje, apie 4 km nuo starto (ties „Neptūno“ punktu), sustos į vieną didžiulę širdį. Kad visų širdys plaktų vienu ritmu.

„Iki širdies transplantacijos vos galėdavau užlipti laiptais, dažnai tekdavo sustoti atsikvėpti. Su naująja širdimi daug kas pasikeitė, esu sustiprėjęs tiek fiziškai, tiek emociškai“, – atvirauja 46-erių marijampolietis Saulius Žilinskas, kuris jau 4 metus gyvena su persodinta širdimi ir pasiryžęs už donorystę nueiti 12,5 km maršrutą.

„Donorystės srityje veikianti organizacija „Gyvastis“ neabejotinai yra visų mūsų žygių gyvastis. Jie dalyvauja kiekviename mūsų žygyje, o jų ėjikų kompaniją iš tolo visi atpažįsta ne iš geltonų kaklaraiščių, bet ir iš nuolat sklindančio juoko, geros nuotaikos, energijos ir gyvybingumo“, – įspūdžiais dalijasi Vytautas Bartulis ir Deividas Urbonavičius, VšĮ „TrenkTuro“ įkūrėjai.

Laukiančių transplantacijos skaičius nemažėja

Šiuo metu Lietuvoje organų ir audinių transplantacijos laukia 390 žmonių, iš jų – 17 vaikų. Inksto transplantacijos laukia 161 recipientas, kasos ir inksto komplekso transplantacijos – 7, širdies transplantacijos – 45, plaučių – 10, širdies ir plaučių komplekso transplantacijos – 4, kepenų – 71, ragenos transplantacijos reikia 92 pacientams.

„Pagalvokime ir pasikalbėkime su artimaisiais apie organų donorystę. Žmonėms, kurių savi organai jau neatlieka gyvybiškai svarbių funkcijų, vienintelė galimybė sugrįžti į visavertį gyvenimą – organo persodinimo operacija“, – donorystės pokalbiui kviečia A. Degutytė.

Renginio atidarymo metu 9.30 val. Lietuvos asociacijos „Gyvastis“ komanda pristatys organų donorystės svarbą.

100 „Gyvasties“ komandos žygeivių paplūdimyje apie 4km nuo starto (ties „Neptūno“ punktu), sustos į vieną didžiulę širdį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių