20 metų slėptas nužudymas klaipėdietį pasivijo psichiatrijos ligoninėje

  • Teksto dydis:

Lietuvoje sulaikytas vyras, kuris prieš 21 metus Vokietijoje, įtariama, nužudė iš Tuniso kilusį automobilių prekeivį. Ketvirtadienį įtariamam klaipėdiečiui paskirtas dviejų mėnesių suėmimas.

Įtariamąjį nužudymu per daugiau nei pusę metų trukusį tyrimą išaiškino Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai. Jie įvykdė penkis Vokietijos tarptautinės pagalbos prašymus.

Kaip pranešė Klaipėdos apskrities policija, 1995 metais Vokietijoje, Liubeko mieste, savo namuose, buvo rastas žiauriai nužudytas automobilių prekeivis, kilęs iš Tuniso. Nužudytojo žmona bute pasigedo nemažos pinigų sumos. Nužudymo motyvas galbūt ir buvo pinigai.

Įvykio metu Vokietijos teisėsauga atliko intensyvius, plataus masto tyrimo veiksmus, surinko daug informacijos. Iš surinktų duomenų buvo padaryta išvada, kad nusikaltimą įvykdė du asmenys, tačiau identifikuoti įtariamųjų nepavyko.

Po bemaž 20 metų paaiškėjo naujų duomenų, o siūlo galas atvedė į Lietuvą.

Atlikus kompleksinius tyrimo veiksmus, sutapus DNR, nustatyta, jog vienas iš įtariamųjų, 42 metų amžiaus vyras, vieną kartą teistas už nesunkų nusikaltimą, gyvena Klaipėdoje.

Iš pradžių įtariamasis visas aplinkybes kategoriškai neigė ir savo bendro neišdavė. Įtariamasis su pertraukomis apie 12 metų gydėsi psichiatrijos ligoninėje, kur jam ir buvo pareikšti įtarimai.

Kaip skelbia policija, neatmetama galimybė, kad sveikatos sunkumus jam sukėlė našta, kurią jis jautė dėl galbūt įvykdytos žmogžudystės.

Dirbant toliau, pavyko nustatyti ir antrąjį įtariamąjį, kuris jau buvo teistas už beveik analogišką nusikaltimą: pasikėsinimą nužudyti, tik tą kartą, 1997 metais aukai laimingo atsitiktinumo dėka pavyko išgyventi. Kaltinamasis buvo nuteistas 11 metų nelaisvės.

Tyrimo metu nustatyta, kad antrasis įtariamasis jau kurį laiką gyvena Airijoje.

Vokietijai pasitelkus tarptautinę organizaciją „Eurojust“, vienu metu buvo derinami bendri ikiteisminio tyrimo veiksmai Lietuvoje, Airijoje ir Vokietijoje, kurie sėkmingai baigėsi įtariamųjų sulaikymu.

Buvo atliktos kratos, kurios ir po dviejų dešimtmečių nuo nusikaltimo padarymo davė teigiamų rezultatų.

Toliau bus sprendžiamas klausimas dėl įtariamųjų išdavimo Vokietijai.

Vokietijoje už nužudymą sunkinančiomis aplinkybėmis taikomas laisvės atėmimas iki gyvos galvos. Senaties termino tokiems nusikaltimams nėra.



NAUJAUSI KOMENTARAI

R.K.

R.K. portretas
Kada lietuvoje bus toks istatymas?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių