Apgavo, bet ne sukčius

Baldus pagaminti pažadėjęs meistras dingo su avansu. Policijai jį apskundusi klaipėdietė buvo priblokšta pareigūnų atsako – esą apgaviko veiksmuose nėra nusikaltimo sudėties.


 

Baldus pagaminti pažadėjęs meistras dingo su avansu. Policijai jį apskundusi klaipėdietė buvo priblokšta pareigūnų atsako – esą apgaviko veiksmuose nėra nusikaltimo sudėties.

Žadėjo dirbti pigiai

Klaipėdietė Galina rado sudominusį skelbimą: baldų meistras žadėjo pigiai ir kokybiškai pagaminti nestandartinius virtuvės baldus bei suteikti jiems garantiją.

"Visada ieškau meistrų skelbimų skyreliuose, iki šiol neteko nusivilti, todėl neįtariau, kad darbo skelbimas gali tapti priedanga sukčiui", – vėliau pasakojo klaipėdietė.

Į jos namus atėjo apie 25 metų vaikinas, prisistatė Martynu, pasisakė esąs baldų meistras, dirbantis baldų įmonėje, kuri esą įsikūrusi Dubysos gatvėje, atsinešė matavimo prietaisus, rankenėlių bei kitos furnitūros pavyzdžių, pateikė klientei baldų katalogą.

Jaunuolis profesionaliai pamatavo vietą būsimiems baldams, aptarė visas gamybos detales bei pranešė preliminarią būsimo gaminio kainą.

Virtuvės baldai klaipėdietei turėjo kainuoti 840 eurų. Meistras paprašė 250 eurų avanso ir išrašė šiai sumai sąskaitą faktūrą.

Moteris sumokėjo ir susitarė dėl kito susitikimo.

Per porą savaičių baldų gamybos klausimu Galina kelis kartus bendravo su Martynu telefonu.

Tačiau sutartą dieną meistras pas klientę neatvažiavo. Užsakovė paskambino jam telefonu. Vaikinas neatsiliepė, tačiau netrukus atsiuntė trumpąją žinutę.

"Galiu truputį vėluoti, nes esu montavime virtuvės Salantuose", – nerišliai nerimaujančią klientę informavo Martynas.

Melavo ir apie darbdavį

Tačiau nei tą, nei jokią kitą dieną Martynas nepasirodė. Jo telefonas ilgą laiką buvo išjungtas.

Apimta nerimo Galina nusprendė asmeniškai paieškoti meistro.

Vieną dieną į Dubysos gatvę nuėjo jos sūnus. Jis rado plušančius du darbininkus ir sužinojo įmonės viršininko telefono numerį.

Su įmonės vadovu Rimantu Juodvalkiu kalbėjo ir baldų užsakovė, ir jos sūnus. Sužinojęs, kad Martynas pažadėjo moteriai pagaminti baldus, jis sunerimo ir netrukus pats atvažiavo į užsakovės namus.

Tai, ką Galina išgirdo, ją nustebino ir pribloškė.

Vadovas patikino, kad pažįsta šį vaikiną, bet jis nedirbo jo įmonėje. Galina esanti ne vienintelė, ieškanti Martyno, žmonės nuolat jo ieško ir kaskart pasakoja buvę apgauti.

R.Juodvalkis įsitikino, kad sąskaita faktūra, kurią Martynas išrašė Galinai, – ne jo. Pasirodo, šis žmogus yra įregistravęs įmonę savo vardu.

Padėjo pagauti melagį

Įmonės vadovas pasakojo, kad pats buvo savotiškas Martyno užsakymų vykdytojas. Vaikinas atveždavo jam baldų plokštes, paprašydavo jas supjauti, kartą R.Juodvalkiui teko jas net nuvežti į vaikino išsinuomotą garažą, kurį šis pavertė dirbtuvėmis.

Kelias savaites vaikinas laikė savo automobilį R.Juodvalkio įmonės teritorijoje.

"Jis turi supratimą apie baldų gamybą. Man yra tekę bendrauti su buvusiu jo darbdaviu, kuris pasakojo pramokęs vaikiną baldžiaus amato. Kai nori, jis gali pagaminti visai neblogus baldus. Tačiau dažniau jo ieško apgauti žmonės, – pasakojo R.Juodvalkis. – Mano žiniomis, vaikinas turi sunkiai sergančią mamą. Bet aš esu tikras, jeigu jis dirbtų, turėtų nemažai užsakymų ir užsidirbtų kur kas daugiau pinigų, nei taip sukčiaudamas."

Kartą vienas klientas, panašiai kaip Galina, susirado R.Juodvalkį ir paprašė pagalbos susekant Martyną.

Tada R.Juodvalkis sugudravo – paskambinęs telefonu paprašė skubios pagalbos. Martynas netrukus atskubėjo ir akis į akį susidūrė su apgautu klientu. Tada jam neliko kitos išeities, kaip atiduoti žmogui pinigus.

Nusikaltimo neįžvelgė

Galina tokios galimybės neturėjo ir nusprendė kreiptis į policiją bei prašyti pagalbos atgaunant sumokėtus pinigus.

Pareiškimą parašė moters sūnus, vyras išdėstė visas aplinkybes, nurodė, kad yra ne vienas Martyno apgautas žmogus.

1-ojo policijos komisariato tyrėja bendravo su nukentėjusiuoju telefonu ir išgirdo tas pačias aplinkybes, kurias jis buvo išdėstęs raštu.

Pareigūnė nustatė, kur gyvena Martynas, tačiau su juo susisiekti policininkei nepavyko.

Tad pareigūnė parašė nutarimą atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą. Jame du kartus paminėtas visas baldų užsakymo, pinigų sumokėjimo ir meistro dingimo siužetas bei išaiškinta, kaip galima apskųsti šį nutarimą.

Motyvas neieškoti melagio bei atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą – pinigus paėmusio, bet darbo neatlikusio ir eurų negrąžinusio žmogaus veiksmuose neįžvelgiama nusikaltimo sudėties.

Esą baldų užsakovai ir juos pagaminti žadėjęs Martynas sudarė sutartį, todėl kylant ginčui dėl jos vykdymo užsakovas turįs kreiptis į teismą civilinio proceso tvarka.



NAUJAUSI KOMENTARAI

------

------ portretas
PONAS DIEVAS

naivus lietuviski zasinai

naivus lietuviski zasinai portretas
Valstybe jau 25 metus vagia is tautos milijardus ir niekas del to nesuka kiausiu, o cia pora simtu. Negi galvojat kad cia tokie pinigai kad kas nors kreiptu demesi. Vokit ir kuo daugiau prezidente duos ordina..

Zenonas Priekuliškis

Zenonas Priekuliškis portretas
Akivaizdus sukčiavimo faktas. Kas dirba ir vadovauja policijai ?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių