Apie vėtrą – gąsdinantys pranešimai klaipėdiečiams

Vakar ryte daugelio išmanieji telefonai ne juokais išgąsdino savo šeimininkus – ėmė skleisti negirdėtą garsą, panašų į suveikusios signalizacijos įkyrų zvimbimą.

Telefonų ekranuose nušvito tekstas su šauktuku geltoname trikampyje: "Nepaprastas įspėjimas: ekstremalus. VRM informuoja, kad rugsėjo 26 d. sustiprės vakarų, pietvakarių vėjas: rytą pajūryje, dieną daugelyje rajonų vėjo gūsiai sieks 15–20 m\s, vakariniame šalies pakraštyje dieną 22–27 m\s. Smarkus vėjas išsilaikys ir rugsėjo 27 d. Daugiau informacijos www.lt72.lt ir www.meteo.lt."

Paspaudus laukelį su žodžiu "Gerai", siaubingas garsas dingo.

Antradienio vakarą, apie 18 val., vienu metu telefonai taip pat zvimbė.

Ypač keistai pasijuto autobusais važiavę žmonės. Jie ėmė dairytis vieni į kitus, o tie, kurių aparatai tylėjo, taip pat stebėjosi nesulaukę žinios.

Klaipėdos miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus Vyriausiasis specialistas Žilvinas Vainora patikino šį kartą perspėjimą siuntęs ne jis.

Pranešimą išsiuntė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD). Perspėjimas pasiekė visus Lietuvos žmones, kurių telefonai sukonfigūruoti gauti tokias žinutes.

Pasirodo, nebūtina patiems užsisakyti paslaugą gauti pranešimus apie ypatingas situacijas ir pavojus. Kai kurie naujausi telefonai šią paslaugą teikia be atskiro prašymo.

"Mano prieš metus pirktas telefonas pranešimą parodė, nors nebuvau tokios paslaugos užsisakęs. Galima patiems nusistatyti, kad jie pasiektų abonentą, o geriausia kreiptis į savo telekomunikacijų bendrovės operatorių. Telefonai taip greitai keičiasi, kad PAGD tinklalapyje pateikiama instrukcija paseno, nors įdėta visiškai neseniai. Žinutė pasiekia vartotoją su specifiniu garsu, kad žmonės atkreiptų į ją dėmesį", – paaiškino Ž.Vainora.

Pranešimas yra prevencinė, įspėjamojo pobūdžio priemonė, tad nebūtinai turi pasiekti žmones, kai pasiekiama vėjo piko.

Ja siekiama perspėti gyventojus, kad jie statytų automobilius atokiau nuo senų medžių, apžiūrėtų savo namų balkonus, uždarytų langus ir kitaip apsisaugotų nuo stipraus vėjo.

"Šis perspėjimas žmonėms nieko nekainuoja, bet atkreipia jų dėmesį. Šį kartą pranešimas išsiųstas visos šalies žmonėms. Aš esu atsakingas už panašius įspėjimus ir galiu juos siųsti tik klaipėdiečiams. Galima pranešti apie vėją, potvynį, cheminį ar radiacinį užterštumą, bet kokį kilusį pavojų. Pernai taip pranešėme apie vyksiančias mieste karines pratybas. Sprendimą siųsti trumpuosius pranešimus savivaldybėje priima administracijos direktorius", – paaiškino specialistas.

Tekstas gali būti siunčiamas lietuvių, rusų ir anglų kalbomis. Tai priklauso nuo telefonų savininkų vartojamos kalbos arba nustatytos pasirinkties.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Galėtumėt pranešt ir kai Broileris kur pro šalį važiuoja...

keistuolis

keistuolis portretas
nesuprantu kokius dar pranesimus siuntineja ir kodel nevisi gauna as niekada nesu gaves ir ne vieno pazystamo nezinau kuris gautu tik per ziniasklaida isgirstu toks jausmas kad tik tam tikra grupe zmoniu juos gauna ale tai isrinktieji!?

Manau

Manau portretas
Labai gerai,kad pranesa is anksto,galima susitvarkyti,apsisaugoti,vengti kai kuriu vietu ir t.t.Smagu,kad kazkam dar rupi zmogus.Taip turetu but visada.O niurzgoms visada bus blogai,blogai,kad pranesa,nepranesa ir vel negerai.Aciu.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių