Baigti du tyrimai dėl sukčiavimų telefonu

  • Teksto dydis:

Klaipėdos apskrities policija baigė du ikiteisminius tyrimus dėl sukčiavimų telefonu. Nuo įtariamųjų nukentėjo Klaipėdos ir Palangos gyventojai. Sukčiai net bandė apsimesti Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnais.

Viename ikiteisminiame tyrime 31 metų vyrui pareikšti įtarimai dėl Klaipėdoje 2016 metų lapkričio mėnesį įvykdytų 4 sukčiavimų.

Kaip skelbia uostamiesčio policija, šių sukčiavimų organizatoriaus nustatyti nepavyko, o tik pinigų pasiimti ėjusį Klaipėdos rajono gyventoją. Jis ankščiau teistas 6 kartus už vagystes, sukčiavimus, turto iššvaistymą. Šiemet jis buvo nuteistas dėl vengimo išlaikyti vaiką.

Tyrimo metu nustatyta, kad per dvi dienas Klaipėdoje nukentėjo Rambyno, Kretingos, Bandužių ir Naujojo Uosto gatvėse gyvenančios garbaus amžiaus klaipėdietės. Iš jų apgaule buvo išviliota nuo 670 iki 1080 eurų.

Kartą sukčiai vieną nukentėjusiąją užrakino kambaryje, kad būtų galima netrukdomai pasišalinti iš buto su piniginiu laimikiu. Sukčiai netrukus patys susisiekė su nukentėjusiosios dukra ir informavo, kad jos mama yra užrakinta kambaryje ir kad skubiai vyktų pas ją į namus išlaisvinti.

Sausio mėnesį Palangoje nukentėjusiajam paskambinęs nepažįstamas vyras prisistatė VSD pareigūnu. Jo įkalbėtas senolis sutiko, jog būtų patikrintos sąskaitoje jo laikomos santaupos dėl neva „plaunamų“ pinigų – 11 000 eurų. Pasak policijos, tikėtina, kad nukentėjusysis pats sukčiui atskleidė, kiek ir kur laiko savo santaupas.

Garbaus amžiaus vyriškis buvo siunčiamas į vieną iš pajūryje įsikūrusių kredito uniją, kur pinigus turėjo paimti iš sąskaitos ir parsinešti namo. Pareigūnams jau buvo žinoma apie sukčių paruoštas pinkles senoliui. Jis prieš keletą dienų buvo nuo jų nukentėjęs. Pinigų pasiųsto paimti 29 metų Kauno miesto gyventojo jau laukė policija. Jis buvo sulaikytas nukentėjusiojo namuose.

Sulaikytasis teistas 7 kartus – už plėšimus, vagystes, viešosios tvarkos pažeidimą ir sukčiavimą 2015 metais.

Policijos pareigūnai kas kart ragina gyventojus patikliai nereaguoti į nepažįstamų asmenų skambučius, ypač, kai nepažįstamas asmuo ima klausinėti apie namuose ar banke laikomas santaupas arba neva artimajam nutikusią nelaimę, kurios pagrindu yra reikalaujama pinigų gydytojams, pareigūnams ir pan. Neretai skambinantys sukčiai turi tam tikrus asmens duomenis – vardą, pavardę, gyvenamosios vietos adresą, kuriuos lengvai galima rasti telefonų knygoje.

Be to, pareigūnai, tirdami atvejus dėl įvairių nusikalstamų veikų, įskaitant ir „plaunamus“ pinigus, visais atvejais tyrimo metu asmenims yra įteikiami atitinkami procesiniai dokumentai, kurie paprastai pildomi ne pas gyventoją namuose, bet policijos komisariate.

„Tad, jei gyventojui kyla bent menkiausias įtarimas, jog jis galimai bendrauja su sukčiumi, raginame nepasiduoti provokacijai bei psichologiniam spaudimui, o reikalauti, kad visa reikiama procedūra būtų atliekama policijos įstaigoje“, – sako policija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių