„Facebook'e“ – lojimas be atsakomybės

Televizijos žurnalistas Gintaras Vaičekauskas, policijos pareigūnų prašęs išsiaiškinti, kas jį įžeidinėja socialiniame tinkle "Facebook", sulaukė šio tinklalapio administracijos atsakymo, kuris jį šokiravo.


 

Televizijos žurnalistas Gintaras Vaičekauskas, policijos pareigūnų prašęs išsiaiškinti, kas jį įžeidinėja socialiniame tinkle "Facebook", sulaukė šio tinklalapio administracijos atsakymo, kuris jį šokiravo.

Tyrimą nutraukė

Panašu, kad virtualus gyvenimas įgauna savo sampratą apie teisę, kuri gali gerokai skirtis nuo realiai šalyje galiojančių įstatymų. Visame pasaulyje populiaraus socialinio tinklo administratoriai patys ėmė spręsti, kas yra įžeidimas, o kas ne, lyg būtų virtuali policija.

"Yra nusikaltimas ar jo nėra, turi pasakyti teismas ar bent jau policija. Ne "Facebook‘ui" tai spręsti", – teigė G.Vaičekauskas.

Žurnalistas kreipėsi į policiją po to, kai socialiniame tinkle susikūrusioje virtualioje grupėje vienas pilietis žinomą televizijos veidą išvadino violetinį atspalvį turinčiais žodžiais.

"Nesu aš piktas žmogus. Nesu ilgai bloga prisimenantis žmogus. Tačiau net ir man trūko kantrybė. Socialiniai tinklai yra vieša erdvė. Todėl ir parašiau pareiškimą", – šių metų vasaros įvykius prisiminė G.Vaičekauskas.

Dėl įžeidžiamo pobūdžio komentarų buvo pradėtas tyrimas. Socialinio tinklo virtualios grupės sudarytojai buvo apklausti.

Dekriminalizavo veiką

"Tai jiems nebuvo malonu. Netrukus gavau laišką, kad "Facebook" nepateiks komentatorių IP adresų, esą tai nėra įžeidimas. Išeitų, kad pagal amerikietišką demokratiją viešoje erdvėje galima loti ką tik nori. Tai kur ta riba – kas galima, o kas ne?" – retoriškai klausė G.Vaičekauskas.

Antras laiškas, pasiekęs G.Vaičekausko namus, taip pat neatnešė džiugių žinių. Prokuratūros atstovai pranešė, kad nuo liepos 10 d. įsigaliojo Baudžiamojo kodekso pataisos, kuriomis iš nusikalstamų veikų sąrašo išbrauktas įžeidimas – 155 straipsnis. Nuo 2016 m. balandžio 1 d. bus išbrauktas ir valstybės tarnautojo įžeidimas – 290 str.

Nepaisant to, kad baudžiamoji atsakomybė už asmens įžeidimą yra panaikinama, įžeisti asmenys turi galimybę savo teises ginti civiline tvarka.

"Man kelia nuostabą tik viena – tie, kas leidžia sau viešoje erdvėje įžeidinėti kitus, liko nenubausti ir pasislėpė. Jie dingo iš "Facebook'o" tinklalapio grupės. Mano galva, jei kažkieno pasisakymus mato 10 tūkst. žmonių, turi būti kokia nors atsakomybė. Socialinis tinklas yra ta pati žiniasklaidos priemonė. Išeitų, kad yra du gyvenimai – vienas realybėje su visais įstatymais, o kitas – internetinėje erdvėje", – kalbėjo G.Vaičekauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aš portretas
Šits š, be mentų nepadarytų nė vieno reportažo

si

si portretas
Va , va , va , pats ant to paties greblio uzlipo ir dabar verkia.Nesolidu P.vAICEKAUSKAI.......

Mėmelis t.y. mėnulis

Mėmelis t.y. mėnulis portretas
Mėnulio miestas Klaipėda, Saulės miestas Šiauliai. Atstatysim kryžiuočių sugriautą šventyklą, Ir sugrįš į Tėvynę Lietuvos vaikai
VISI KOMENTARAI 44

Galerijos

Daugiau straipsnių