Garsios bylos atgarsiai – teisme

Automobilių vagis turėjusių gaudyti, tačiau nusikaltimais susikompromitavusių policininkų byla tyliai baigėsi baudžiamuoju įsakymu, o jos atgarsiai  vis dar netyla Klaipėdos miesto apylinkės teisme.

Kaltės nepripažino

Vakar šis teismas paskelbė kaltu klaipėdietį Viktorą Piklapį, kuris nuteistas už nusikalstamu būdu gauto turto įgijimą ir realizavimą. Jam paskirta 5 647 eurų bauda.

Vyras apkaltintas 2011 m. pabaigoje įgijęs 24,6 tūkst. litų vertą "Audi A4", kuri pardavėjo buvo įgyta neteisėtu būdu, ir 2012 m. vasario pradžioje už pusę šios kainos pardavęs tuomet uostamiesčio policijoje Autotransporto priemonių grobimo tyrimų skyriaus pareigūnui Žilvinui Ukockiui.

Nors V.Piklapis kaltę neigė, įrodymu tapo buvusio pareigūno liudijimas.

Nuosprendyje paminėta daugybė automobilių detalių, kurios su V.Piklapio įgytu ir parduotu automobiliu nėra susijusios. Dalis jų bus sunaikinta, didesnės vertės daiktus numatyta konfiskuoti.

Iš teismo sprendimo aiškėja, kad šie daiktiniai įrodymai buvo paimti ir automobilių ardymo aikštelės Dubysos gatvėje, sandėlio Minijos gatvėje bei laužyno Klaipėdos priemiestyje.

Įkliuvo trys policininkai

Ši byla nebūtų niekuo ypatinga, jeigu nebūtų gimusi tiriant kitą, kur kas didesnę baudžiamąją bylą, kurią dar šių metų vasarį išnagrinėjo ir baudžiamuoju įsakymu baigė Klaipėdos apygardos teismas.

Mašinų vagių gaudytojų skyriaus vadovu dirbęs Edmundas Tautavičius ir jo pavaldinys Ž.Ukockis pirmiausia įkliuvo sukčiaudami draudimu.

Kartu su jais buvo įtariamas bei vėliau teisiamas buvęs Šilutės kriminalinės policijos vadas Artūras Rimkus.

Visi trys buvo demaskuoti ir sulaikyti. Tada nė vienas jų nepripažino kaltės.

Kai bylos tyrimą kuravęs Klaipėdos apygardos prokuroras Donatas Blinstrubis paprašė teismą sankcionuoti jų suėmimą ilgesniam laikui, visi trys išėjo iš teismo į laisvę ir tikino, kad buvo apkaltinti be pagrindo.

Vėliau tik A.Rimkus tvirtai laikėsi šios pozicijos ir iki pat nuosprendžio aiškino, kad tarnyba nepiktnaudžiavo, o draudimui dėl jo neva pavogtos mašinos nemelavo.

Baigiantis teismo procesui, 2014 m. rudenį E.Tautavičius ir Ž.Ukockis pripažino kaltę, nors ir neprisiėmė jos visiškai. Tačiau pats faktas leido teismui švelniau vertinti jų padarytus nusikaltimus.

E.Tautavičius jam skirtą vienų metų laisvės atėmimo bausmę atliko netrukus po to, kai jam buvo paskelbtas nuosprendis.

Gimė dar viena byla

Tada pirmą kartą prabilta, jog abu šie buvę pareigūnai buvo susitepę ir kitais reikalais. Žinodami, kad automobiliai vogti, pareigūnai juos įgydavo bei realizuodavo mašinų ardytojams ir detalių pardavėjams.

Bylos tyrėjai iki galo neišsiaiškino, kas Didžiojoje Britanijoje pavogė keliolika automobilių ir vieną mašiną Lietuvoje bei kaip šie žmonės buvo susiję su mašinų vagių gaudytojais Klaipėdoje.

Britų policija pranešė tik tokius faktus, kad ne vienas automobilis buvo pagrobtas, kai vagys įsibrovė į namus ir juos apšvarino išsinešdami ne tik šeimininkų namuose laikomas vertybes, bet ir mašinų raktelius. Pasinaudodami jais vagys grobdavo ir transporto priemones. Vėliau jos būdavo nugabenamos į Lietuvą ir per policininkus pasiekdavo laužynus.

Bylos tyrimą kuravęs prokuroras įsitikinęs, kad buvę pareigūnai neturėjo tiesioginio ryšio su vagimis, o tik su juos perpardavusiais asmenimis.

Beje, porą metų labai panašiai buvo siaubiami privatūs namai ir Klaipėdos apylinkėse.

Šiemet vasario mėnesį Klaipėdos apygardos teismą pasiekė prokuroro D.Blinstrubio prašymas bylą baigti baudžiamuoju įsakymu, nes abu kaltinamieji visiškai pripažino kaltę piktnaudžiavę tarnyba ir įgiję bei realizavę nusikalstamu būdu įgytą turtą.

Buvę pareigūnai išvengė laisvės atėmimo bausmės.

Abiem skirtos kiek daugiau nei 12 tūkst. eurų baudos, be to, iš abiejų numatyta konfiskuoti po 1 882 eurų vertės turto.

Komentaras

Donatas Blinstrubis

Klaipėdos apygardos prokuroras

Vertinau visumą duomenų, aplinkybių ir, svarbiausia, pastarojo laikotarpio teismų praktiką. Neseniai pasikeitė baudžiamieji įstatymai, kurie leidžia ir už sunkius nusikaltimus atidėti bausmės vykdymą. Dar vienas įstatymo pakeitimas kalba, jei asmuo pripažįsta kaltę, o byla pabaigiama supaprastinta tvarka, tada paskirtoji bausmė mažinama vienu trečdaliu. Taip siekiama kuo daugiau bylų pabaigti greičiau. Šie asmenys niekada nebegalės dirbti policijoje, nes niekada nebus laikomi nepriekaištingos reputacijos, kadangi teismas pripažino įrodytu faktą, jog jie piktnaudžiavo tarnyba. Pastarojo meto baudžiamoji politika kinta, teismai vis dažniau pasisako, kad ne bet koks tarnybinis pažeidimas užtraukia baudžiamąją atsakomybę. Ne už kiekvieną piktnaudžiavimą tarnyba kyla baudžiamoji atsakomybė. Bet tai ne mūsų aptartos bylos kontekstas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių