Girtieji prie vairo: bylų baigtis ir visuomenės reakcija

  • Teksto dydis:

Nors nuo šių metų pradžios įsigaliojo įstatymas, kad daugiau nei 1,5 promilės „įpūtusių“ neblaivių vairuotojų  atžvilgiu pradedami ikiteisminiai tyrimai, jų keliuose nemažėja. Neblaivūs prie automobilių, motociklų, dviračių vairų sėda ne tik vyrai, bet ir moterys, užfiksuotas atvejis, kai girtas vyras vairavo traktorių. Joninių savaitgalį, vien birželio 24 d., pradėti 5 tyrimai, vairuotojų girtumas – nuo 1,86 iki 3,78 promilės. 

Iš viso Klaipėdos apskrityje per pusmetį pradėti 228 ikiteisminiai tyrimai dėl vairavimo neblaiviems. Beveik pusė iš šių vairuotojų policijos pareigūnams įkliuvo arba akylų kitų eismo dalyvių buvo pastebėti uostamiestyje.

Dėl LR BK 281 str. 7 d. pažeidimo Klaipėdos miesto apylinkės teismui buvo perduota 40 bylų. Paminėtina, kad šis skaičius ypač padidėjo pastaruoju, šiltuoju metų laiku, mat iki gegužės vidurio Teismui buvo perduotos tik 22 bylos. 

5 iš visų perduotų bylų dar nėra išnagrinėtos. Iš 35 išnagrinėtųjų 3 buvo išnagrinėtos teismui priėmus nuosprendį. Vienu nuosprendžiu buvo paskirtas 30 parų areštas, teisės vairuoti transporto priemones atėmimas dvejiems metams ir automobilio konfiskavimas. Kitu – asmuo atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą, nustatant vienerių metų laidavimo terminą su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu trejiems metams. Trečiuoju nuosprendžiu – asmuo atleistas pagal laidavimą su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu vieneriems metams ir transporto priemonės konfiskavimu.

Kitos bylos išnagrinėtos teismui priėmus baudžiamąjį įsakymą ir skyrus baudą, kurios dydis yra nuo 602 iki 3012 eurų su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu dvejiems arba trejiems metams. Trečdalyje bylų su bauda ir teisės vairuoti atėmimu, skirtas ir transporto priemonės konfiskavimas.

Klaipėdos apskr. policijos tinklalapyje atliktos apklausos, kuria teirautasi, ką lankytojai mano apie tai, kad daugiau nei 1,5 promilės alkoholio kraujyje turį vairuotojai bus baudžiami bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki 1 m. balsavo 409 žmonės. 109 iš jų galvojo, kad tai sumažins neblaivių vairuotojų skaičių. 140 atrodė, kad tai niekaip neįtakos neblaiviųjų noro vairuoti. Daugiausiai respondentų, 160, mano, kad reikėtų taikyti dar griežtesnes nuobaudas neblaiviems prie  vairo asmenims.

Taigi policija maloniai, bet primygtinai prašo, nesėsti vairuoti, atsitraukus nuo vaišių stalo. Nekalbant apie visiems įsivaizduojamas siaubingas galimų eismo įvykių pasekmes, net jei nebūsite sustabdyti nuolat organizuojamų prevencinių reidų metu, apie keistą neblaiviojo vairavimą praneš vis aktyviau su juo nesitaikstanti visuomenė.


Šiame straipsnyje: alkoholisvairuotojaiKlaipėda

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių